Οι δανειστές της Ελλάδας έκαναν τα πάντα τις τελευταίες ημέρες για να προειδοποιήσουν τόσο τους Ελληνες όσο και τα μίντια: μην περιμένετε συμφωνία στις 24 Απρίλιου, γράφει η Le Monde.
Και συνεχίζει το πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ:
«Απλώς βγάλαμε κάποια συμπεράσματα» δήλωσε ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ, ο επικεφαλής του Eurogroup, όταν ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των 19 υπουργών Οικονομικών στη Ρίγα της Λετονίας.
«Χάσαμε πολύ χρόνο. Οι συζητήσεις πρέπει να επιταχυνθούν. Υπάρχουν ακόμη μεγάλες διαφορές επί της ουσίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές» δήλωσε ο κ. Ντάισλεμπλουμ.
Η συνεδρίαση του Eurogroup δεν πήγε καλά. Αυτό φάνηκε και από τα λεγόμενα του Πιέρ Μοσκοβισί: «Σε ορισμένα θέματα οι θέσεις μας πλησίασαν, σε άλλα καθόλου. Παραμένουν μεγάλες διαφωνίες για να φτάσουμε σε συμφωνία. Πρέπει να επιταχύνουμε τις διαπραγματεύσεις αυτό το σαββατοκύριακο» είπε και πρόσθεσε ότι για την αργή πρόοδο στη διαπραγμάτευση ευθύνεται η Ελλάδα.
Οι μεταρρυθμίσεις είναι φλου
Αυτό το ραντεβού στη Ρίγα της Λετονίας ήταν ωστόσο η τελευταία ευκαιρία για να επιτευχθεί συμφωνία πριν το τέλος Απριλίου, ώστε η Αθήνα να λάβει τη δόση των 7,2 δις ευρώ που είναι και η τελευταία από το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης που περιελάμβανε 130 δις και υπογράφηκε το 2012. Το επόμενο ραντεβού όπου πιθανόν να υπάρξει συμφωνία είναι η 11η Μαίου στις Βρυξέλλες.
Την 1η Ιουλίου, αν καμία συμφωνία στη λίστα μεταρρυθμίσεων, το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας το οποίο έχει ήδη παραταθεί δύο φορές, θα πάψει να ισχύει. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πάρει τα 7,2 δις ευρώ.
Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι ισχυρίζονται ότι λείπουν τα στοιχεία και ότι δεν έχουν καθαρή εικόνα για τα οικονομικά της Ελλάδας ώστε να καταλήξουν αν πρέπει ή όχι να χρηματοδοτήσουν την μία ή την άλλη μεταρρύθμιση.
Οι Ελληνες δεν τα βλέπουν έτσι τα πράγματα. «Σε κάθε συνάντηση μας ζητούν επιπλέον στοιχεία και λεπτομέρειες, τα φέρνουμε, αλλά δεν είναι ποτέ αρκετά» παραπονέθηκε μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Ρίγα.
Ο ρόλος του επιτελείου Τσίπρα
Ωστόσο, πολλές πηγές των δανειστών, τις τελευταίες ημέρες οι διαπραγματεύσεις έγινε πιο εποικοδομητικές. «Εχουμε τώρα συνομιλητές που προέρχονται απευθείας από τον πρωθυπουργό ή από τον υπουργείο Οικονομικών», δηλώνει μια ευρωπαϊκή πηγή στην Le Monde.
Αλλά δεν είναι αρκετό, προσθέτει. «Η διαδικασία είναι αργή και κάπως βαριά». Οι Ελληνες δεν θέλουν το Brussels Group να πηγαίνει στην Αθήνα. Οι συναντήσεις γίνονται είτε στις Βρυξέλλες είτε στο Παρίσι. Όταν χρειάζεται ζητάνει στοιχεία και νούμερα στην Αθήνα. Τώρα οι δανειστές εκτιμούν ότι αυτός ο τρόπος διαπραγμάτευσης πρέπει να αλλάξει μέσα στις επόμενες ημέρες, ίσως και μέσα στο σαββατοκύριακο.
Η κατάσταση παραμένει ανησυχητική
Αλλά αυτό που μπλοκάρει κυρίως τη διαπραγμάτευση είναι λιγότερο ο τρόπος που γίνεται όσο οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Από την ελληνική πλευρά γίνεται λόγος για φοροεισπράξεις που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την ανθρωπιστική κρίση. Ενώ από την πλευρά τους οι δανειστές θα ήθελαν δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις. Στο μεταξύ, η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας παραμένει ανησυχητική. Πολλοί ευρωπαίοι φοβούνται ότι η ανάπτυξη θα είναι ξανά μηδενική το 2015. Η Αθήνα πρέπει να πληρώσει πάνω από 700 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ πριν από τις 12 Μαίου. Ωστόσο, όλοι συμφωνούν σε ένα πράγμα: ότι οι αποπληρωμές προς την ΕΚΤ, τον Ιούλιο, που υπερβαίνουν τα 3,5 δις ευρώ υπερβαίνουν τις δυνατότητες της χώρας και θα χρεοκοπήσει εκείνη τη στιγμή, αν καμία οικονομική βοήθεια δεν της έχει δοθεί ως τότε.