Μπορεί να περιορίστηκε κατά περίπου 220 εκατ. ευρώ η «τρύπα» στα έσοδα από τους φόρους, ωστόσο, η υστέρηση των 748 εκατ. ευρώ όπως καταγράφεται με τη συμπλήρωση του τριμήνου, ασφαλώς δεν διευκολύνει τους χειρισμούς του υπουργείου Οικονομικών στην ταμειακή διαχείριση των ισχνών αποθεμάτων των κρατικών ταμείων.
Δύο είναι επί της ουσίας οι «πληγές» από τις οποίες «αιμορραγεί» ο προϋπολογισμός. Τα έσοδα από τους άμεσους φόρους Παρελθόντων Οικονομικών Ετών έχουν «τρύπα» 355 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο και αυτό οφείλεται στο ότι η προηγούμενη ρύθμιση οφειλών πήγε "άπατη", διαψεύδοντας τις προσδοκίες της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών. «Τρύπα» 239 εκατ. ευρώ καταγράφεται και στα έσοδα από το ΦΠΑ και μάλιστα όχι στα καύσιμα ή στα καπνικά αλλά στις λοιπές συναλλαγές, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι η αβεβαιότητα έχει μπλοκάρει και την κατανάλωση.
Στο πεδίο των δαπανών, μπορεί το ΓΛΚ να έχει «φρενάρει» τις πληρωμές, με αποτέλεσμα οι πληρωμές να είναι 1,2 δισ ευρώ λιγότερες από τις αρχικές προβλέψεις για το πρώτο τρίμηνο, αλλά οι ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων αποδεικνύονται μεγαλύτερες από πέρσι, ενισχύοντας τον πονοκέφαλο του ΓΛΚ στη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων.
Με τη συμπλήρωση του πρώτου τριμήνου, είχαν πληρωθεί 2,786 δισ ευρώ έναντι 2,724 δισ ευρώ στο αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα και σύμφωνα με πληροφορίες ανάλογη εικόνα υπάρχει και τον Απρίλιο. Σημειώνεται ότι ο ΟΓΑ απορρόφησε 175 εκατ. ευρώ περισσότερα από πέρσι, το ΙΚΑ περίπου 100 εκατ. ευρώ περισσότερα και ο ΟΑΕΕ άλλα 35 εκατ. ευρώ παραπάνω και η κατάσταση θα είχε τεθεί εκτός ελέγχου εάν δεν είχαν συγκρατηθεί οι πληρωμές στον ΕΟΠΥΥ, στο ΝΑΤ, στον ΟΑΕΔ και το ΕΚΑΣ.