Γιούνκερ: «Δεν ευθύνεται η Ελλάδα για την κρίση» - iefimerida.gr

Γιούνκερ: «Δεν ευθύνεται η Ελλάδα για την κρίση»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του προέδρου του EUROGROUP Ζαν Κλοντ Γιουνκερ στην συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου: «Δεν ήταν η Ελλάδα ή η Ιρλανδία και η Πορτογαλία που προκάλεσαν την κρίση» είπε ενώ ταυτόχρονα δηλωσε ότι η Τροικα θα επιστρέψει στην Αθήνα αύριο ή την Πέμπτη.

«Η κρίση προκλήθηκε από την Λίμαν Μπράδερς, πέραν του Ατλαντικού, κι αυτό είναι κάτι που το ξεχνάμε συστηματικά», είπε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ. Παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η τρόικα «θα επιστρέψει αύριο ή μεθαύριο στην Αθήνα». Τονισε μάλιστα «Δεν βλέπω λόγο να μην επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα τις επόμενες μέρες»

«Αυτό που εγώ γνωρίζω», πρόσθεσε , «είναι ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, επειδή διαπιστώθηκαν ασυμφωνίες, στο θέμα της αποτίμησης των στοιχείων που δόθηκαν από την ελληνική πλευρά».

«Απ' ό,τι πληροφορούμαι τώρα έχει ήδη επιτευχθεί μία σύγκλιση θέσεων πάνω σ' αυτό το θέμα και δεν βλέπω το λόγο, γιατί να μην επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα της επόμενες μέρες», είπε ο απερχόμενος πρόεδρος του Γιούρογκρουπ.

Σχετικά με το αν θεωρεί βέβαιη την εκταμίευση της 6ης δόσης, ο Γιούνκερ, εκτίμησε ότι «εφόσον οι συζητήσεις της ελληνικής πλευράς με την τρόικα ολοκληρωθούν με επιτυχία και γίνουν αποδεκτές οι ελληνικές διαβεβαιώσεις για την εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκε ότι θα ληφθούν, η 6η δόση θα πρέπει λογικά να εκταμιευθεί».

Πάντως , απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Γιούνκερ, «είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα χρειάζεται διοικητική αρωγή από τα κράτη-μέλη, προκειμένου να προχωρήσει στις εξαγγελθείσες μεταρρυθμίσεις και να εξασφαλίσει την απαραίτητη συλλογή φόρων».

Το σχετικό σχέδιο διοικητικής αρωγής προς την Ελλάδα αποφασίσθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 21ης Ιουλίου και προς την πλήρη εφαρμογή του βαδίζουμε τώρα, διευκρίνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ.

Αναφερόμενος τέλος στην έξοδο από το ευρώ μιας ή περισσότερων χωρών είπε ότι είναι κατά της ιδέας αυτής. Είναι κάτι που δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα και θα δημιουργήσει πολλούς μεγάλους κινδύνους στην ευρωζώνη», είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Γιούνκερ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ