Mε αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στο Μνημόνιο, η Bild «τίμησε» την επέτειο με τον δικό της, πάντα ιδιαίτερο τρόπο, «χτυπώντας» για άλλη μία φορά τη χώρα μας.
Με τίτλο «Τι μας έχει κοστίσει η Ελλάδα μέχρι τώρα;», η γερμανική εφημερίδα κάνει μια αποτίμηση του συνολικού κόστους από την υπαγωγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης.
Σύμφωνα λοιπόν με τη γερμανική εφημερίδα, η Ελλάδα έχει επιβαρύνει το ταμείο των δανειστών της την τελευταία πενταετία με το ποσό των 215,7 δισ. ευρώ.
Φυσικά, όμως, η Bild δεν σταματά στην απλή παράθεση των χρηματικών ποσών που δόθηκαν στην Ελλάδα, αλλά επιστρατεύει και τη γνωστή ειρωνική της διάθεση και κάνει τον όλο δανεισμό... εικόνα.
Τα γεμάτα 100ευρα φορτηγά που... ήρθαν στην Αθήνα
Συγκεκριμένα, απεικονίζει τη μεταφορά των χρημάτων από τους δανειστές μέχρι τη χώρα μας με ένα γράφημα κατά το οποίο 88 φορτηγά, 40 τόνων το καθένα, θα μπορούσαν να μεταφέρουν τα χαρτονομίσματα των 100 ευρώ. Μάλιστα ο δημοσιογράφος στο άρθρο του τονίζει πως εάν τα χαρτονομίσματα ήταν των 50 ευρώ, τα φορτηγά που θα είχαν επιστρατευτεί θα ήταν διπλάσια, δηλαδή 176.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος είχε ανακοινώσει από το Καστελόριζο στον ελληνικό λαό ότι η χώρα μπαίνει στο Μνημόνιο.
Βαρέλι δίχως πάτο η Ελλάδα
Ο ειδικός σε θέματα οικονομίας του γερμανικού κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Φρανκ Σέφλερ, είχε προειδοποιήσει για την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Αθήνα δηλώνοντας στην γερμανική εφημερίδα. «Η Ελλάδα είναι ένα βαρέλι χωρίς πάτο». «Τελικά», όπως επισημαίνει η Bild, «αποδείχθηκε ότι ότι η Ελλάδα είναι ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Τα ευρωπαϊκά κράτη και το ΔΝΤ έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα γιγαντιαία οικονομική βοήθεια. Μέχρι σήμερα, οι πιστωτές έχουν χορηγήσει στη χώρα της κρίσης πάνω από 215,7 δισεκατομμύρια ευρώ με πακέτα στήριξης», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει:
«Εβδομήντα δισεκατομμύρια ευρώ απορρόφησε η Αθήνα από τις Βρυξέλλες κατά το πρώτο πακέτο στήριξης ,με τα κράτη μέλη της Ε.Ε να δίνουν στη Αθήνα 52,9 δισεκατομμύρια ευρώ και και το ΔΝΤ 20,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Κατά το δεύτερο πακέτο στήριξης η Αθήνα έλαβε το ποσό των 130,9 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας "EFSF". To ΔΝΤ συνέδραμε με το ποσό των 11,8 δισεκατομμυρίων ευρώ».