Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν Ελλάδα και δανειστές - iefimerida.gr

Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν Ελλάδα και δανειστές

Φωτογραφία: ANDREA BONETTI/EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καθοριστικής σημασίας -μέχρι η κυβέρνηση να φτάσει στην πολυπόθητη συμφωνία με τους εταίρους- ήταν οι χθεσινές επαφές του Αλέξη Τσίπρα.

Τόσο το ωριαίο ραντεβού του Ελληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο, όσο και οι διαδοχικές επαφές του με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συνέβαλαν ώστε να αντιστραφεί το βαρύ κλίμα που είχε δημιουργηθεί από διεθνή ΜΜΕ και Ευρωπαίους αξιωματούχους για τη χώρα μας.

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής έδωσε το στίγμα της φάσης των διαπραγματεύσεων. Εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι «είμαστε κοντύτερα σε μία ενδιάμεση συμφωνία από το προηγούμενο διάστημα» και ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε, διαπιστώθηκε «ουσιαστική πρόοδος στο Brussels Group» , καθώς επίσης και ότι έχει «καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος της απόστασης».

«Συμφωνία στις 30 Απριλίου, το πολύ αρχές Μαΐου»

Αθήνα και Βερολίνο επέλεξαν να κρατήσουν ως "εμπιστευτικό" το περιεχόμενο της συνομιλίας των δυο ηγετών μιας και είναι λογικό όταν διαπραγματεύεσαι να μην ανοίγεις δημοσίως τα...χαρτιά σου. Ωστόσο, η Αθήνα δεν έκρυψε πως αναζητά πολιτική λύση άμεσα, ειδάλλως θα ερχόταν στη δυσάρεστη θέση να ενεργοποιήσει άλλου τύπου λύσεις (εκλογές ή δημοψήφισμα).

Όπως διαπιστώθηκε πάντως από τα συμφραζόμενα, το τελευταίο σενάριο μάλλον απομακρύνεται, αφού ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε μάλλον μία καταρχήν θετική διάθεση από τη Γερμανίδα καγκελάριο, να γίνει προσπάθεια ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, περί «ενδιάμεσης λύσης» έως τις 30 Απριλίου.

Έτσι, μετά την ολοκλήρωση των κρίσιμων αυτών επαφών, και όπως επιβεβαίωναν κυβερνητικές πηγές στο iefimerida.gr , η ελληνική πλευρά "συνεχίζει κανονικά την τιτάνια προσπάθεια". Επιδιώκει πάση θυσία να έχει απτά αποτελέσματα μέχρι τις 30 Απριλίου (ή το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου), ώστε να ανοίξουν το συντομότερο δυνατό οι κρουνοί της χρηματοδότησης και να ξεπεράσει τον κάβο της οικονομικής ασφυξίας στην οποία έχει περιέλθει τις τελευταίες μέρες.

Τσίπρας: Είμαι πολύ αισιόδοξος -Είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία με τους εταίρους

Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι «υπήρξε ανταλλαγή απόψεων και επισημάναμε όλοι μας την πρόοδο στο Brussels Group. Εχει καλυφθεί ένα μέρος της απόφασης, θα μπορούμε σύντομα να έχουμε και άμεση καταγραφή αυτής της ουσιαστικής προόδου» τόνισε ο πρωθυπουργός για να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι «Είμαστε κοντύτερα από ό,τι ήμασταν το προηγούμενο διάστημα. Είμαι πολύ αισιόδοξος».

FT: Στα χέρια του Τσίπρα η λύση στο ελληνικό ζήτημα

Οι Financial Times σε δημοσίευμά τους υποστηρίζουν πως μετά και τις τελευταίες εξελίξεις η συμφωνία για λύση στο ζήτημα της Ελλάδας είναι πιο κοντά, αλλά κυρίως είναι στο χέρι του Ελληνα πρωθυπουργού. Σε άρθρο στην ιστοσελίδα τους αναφέρουν πως «στο σημείο αυτό, έγκειται κατά κύριο λόγο στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει βήματα προς τις απαιτήσεις του Eurogroup. Μέχρι στιγμή κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατόν. Το εάν θα γίνει τις επόμενες εβδομάσες, εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ και τους προσωπικούς στόχους του πρωθυπουργού».

Σήμερα ο κίνδυνος κατάρρευσης της Ευρωζώνης με αφορμή μια ελληνική χρεοκοπία, ή και έξοδο από το ευρώ, είναι πολύ μικρότερος, σημειώνουν οι FT και παραθέτουν τη θέση ειδικών του Barclays, που θεωρούν απίθανο το Grexit: «Ακόμα κι αν αυτό συμβεί, νέα τείχη προστασίας παρέχουν ουσιαστική προστασία», αναφέρεται.

Το Nomura αναφέρει επίσης: «Πάνω από όλα, υπάρχει όλο και μεγαλύτερη πεποίθηση ότι ένα Grexit (από όπου κι αν προέλθει) μπορεί να είναι διαχειρίσιμο».

Παρόλ' αυτά, παρατηρούν οι FT, δεν είναι σε καμία περίπτωση βέβαιες οι ακριβείς συνέπειες ενός Grexit. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές του Barclays: «Πιστεύουμε ότι σε κάθε περίπτωση ένα Grexit θα αλλάξει τη δομική φύση της νομισματικής ένωσης, καθώς μια έξοδος θα είναι πλέον δυνατή».

Ολάντ: Η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι έχει πάρει αποφάσεις στο θέμα των μεταρρυθμίσεων

Στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε ότι στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό συζήτησαν τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας. Ο Φρ. Ολάντ επεσήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες και να δείξει ότι έχει πάρει αποφάσεις στο θέμα των μεταρρυθμίσεων.

Πού διαφωνούν και πού συμφωνούν κυβέρνηση-εταίροι

Την ώρα που όλα δείχνουν ότι μία συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές είναι όλο και πιο κοντά, αγκάθια στις διαπραγματεύσεις εξακολουθούν να υπάρχουν.

Οι διαφωνίες
Από την πλευρά τους οι εταίροι επιμένουν να ζητούν από την Ελλάδα:

  • Αύξηση ΦΠΑ, με αυτόματη κατάργηση των εξαιρέσεων στα νησιά.
  • Μείωση επικουρικών συντάξεων.
  • Μη καταβολή της 13ης σύνταξης.
  • Ομαδικές απολύσεις.
  • Τα εργασιακά και το ασφαλιστικό παραμένουν το σημαντικότερο σημείο τριβής

Η σύγκλιση απόψεων

  • Αναφορικά με το απαιτητό όριο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Η κατ' αρχήν συμφωνία προβλέπει μείωση σε 1,2%-1,5% για φέτος και το 2016.
  • Στις ιδιωτικοποιήσεις – χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.
  • Στο να μετατραπεί η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων σε ανεξάρτητη αρχή.
  • Να αποκτήσει περισσότερη ανεξαρτησία η ΕΛΣΤΑΤ.

Και στο Eurogroup της Λετονίας το ελληνικό ζήτημα

Με το χρόνο να κυλάει αντίστροφα και τα περιθώρια των διαβουλεύσεων να στενεύουν ολοένα και περισσότερο, τη σκυτάλη παίρνουν απόψε οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σαφής στόχος της κυβέρνησης είναι να καταγραφεί πρόοδος των διαπραγματεύσεων κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας. Ωστόσο, στους κόλπους του Μεγάρου Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά πως οι πιέσεις εκ μέρους των δανειστών για «συμφωνία-πακέτο» παραμένουν έντονες, με τους τελευταίους να στυλώνουν τα πόδια για ζητήματα όπως είναι: η αύξηση ΦΠΑ, οι μειώσεις στις επικουρικές και να μην καταβληθεί η 13η σύνταξη.

«Υπάρχει ένα κλίμα θετικό, αλλά να δούμε και τη συνέχεια σε τεχνικό επίπεδο» σχολίαζαν αργά το βράδυ συνομιλητές του κ. Τσίπρα, κρατώντας ήπιους τόνους και τον πήχυ των προσδοκιών χαμηλά.

Ξαναπιάνει δουλειά το Brussels Group

Με δεδομένες τέλος, τόσο τις συγκλίσεις αλλά και τις αποκλίσεις που καταγράφονται μεταξύ Αθήνας-Βρυξελλών, επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι το Σαββατοκύριακο να ακολουθήσουν αλλεπάλληλες συνεδριάσεις της «ομάδας των Βρυξελλών», ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Καταληκτικός σταθμός - αν όλα κυλήσουν ομαλά- είναι να οριστεί ημερομηνία για έκτακτο Eurogroup και μέσω αυτού να ανάψει το «πράσινο φως» για να αποδεσμευθούν τμηματικά υποδόσεις των 7,2δις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ