Δεύτερη ημέρα την Πέμπτη για την συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλή για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που «βάζει χέρι» στα ταμειακά διαθέσιμα Δήμων, Περιφερειών, πανεπιστημίων, νοσοκομείων και δημόσιων φορέων με Δήμους και Περιφέρειες να βρίσκονται στη Βουλή για να εκφράσουν τις θέσεις τους.
Πατούλης: Θεσμική εκτροπή
«Βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να παρευρίσκομαι σήμερα στην Επιτροπή σας, για να σας εκφράσω καταρχήν την κάθετη αντίθεση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος στην πρακτική της Κυβέρνησης να νομοθετεί για ζητήματα που αφορούν την Αυτοδιοίκηση , με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου» ανέφερε ο κ. Γιώργος Πατούλης ξεκαθαρίζοντας την άρνηση της ΚΕΔΕ να συμμετάσχει στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τα ταμειακά διαθέσιμα.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ μίλησε για «θεσμική εκτροπή, που πλήττει ευθέως την συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού μας» και υποστήριξε πως «Η επίκληση της πραγματικά δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι για να προσφεύγουμε σε πρακτικές, που υπονομεύουν το κύρος των θεσμών. Ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, η διαφύλαξη του κύρους των θεσμών του Κράτους μας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλους και όχι άσκοπη πολυτέλεια». Είπε πως οι δήμαρχοι θέλουν πραγματικά να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις πρόσθεσε όμως ότι τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται «με δημιουργικές ασάφειες κι άσκοπες μικροκομματικές αντιπαραθέσεις». «Αν μας πει ο Πρωθυπουργός ότι η σωτηρία της χώρας εξαρτάται από τα χρήματα της Αυτοδιοίκησης θα τα δώσουμε όλα, αρκεί να πειστούμε ότι υπάρχει σχέδιο για να σωθεί η χώρα» σημείωσε χαρακτηριστικά. Τέλος κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει «πόσο διάστημα θα διαρκέσει η δέσμευση των χρημάτων μας και με ποιο μηχανισμό θα διασφαλιστεί η ομαλή χρηματοδότηση της λειτουργίας των δημοτικών μας υπηρεσιών»
Αγοραστός: Πλήττεται η οικονομική αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης
Ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) Κώστας Αγοραστός υποστήριξε ότι «πλήττεται η οικονομική αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης. Παίρνετε όλα τα χρήματα και τα δίνετε με σταγονόμετρο» ενώ επισήμανε ότι αναμένεται συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Κάλεσε τους βουλευτές να μην «κομματικοποιούν» τις τοποθετήσεις των εκπροσωπών των ΟΤΑ υπενθυμίζοντας ότι η ΕΝΠΕ είχε προσφύγει στο ΣτΕ για ακύρωση απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης.
«Θα σας δώσουμε τα πάντα αρκεί να υπάρχει σχέδιο και λογική. Οι ΟΤΑ δεν είναι ξέφραγο αμπέλι» είπε ο κ. Αγοραστός σημειώνοντας ότι το σύνολο σχεδόν των περιφερειαρχών ανησυχούν για τις προθέσεις της κυβέρνησης.
Κυπριανίδου: Προσωρινός σχεδιασμός της κυβέρνησης
Την θερμή υποστήριξη της κυβερνητικής ρύθμισης εξέφρασε η αντιπεριφερειάρχης Αττικής Ερμιόνη Κυπριανίδου ξεκαθαρίζοντας ότι η περιφέρειά της θα συμβάλει στην προσπάθεια «να βγούμε από την κρίση με την χώρα όρθια χωρίς μέτρα λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεις». Υποστήριξε ότι «Η απόφαση της κυβέρνηση για τη μεταφορά ταμειακά διαθέσιμα είναι προσωρινός σχεδιασμός για να ξεφύγει η χώρα από το ασφυκτικό πλαίσιο που σκόπιμα δημιουργούν οι δανειστές».
Σημείωσε ότι δεν πλήττεται η αυτοτέλεια των ΟΤΑ και πρόσθεσε «οι φορείς μεταφέρουν σε ασφαλές περιβάλλον τα χρήματα τους. Ανεξαρτήτως επιτοκίου πηγαίνουν σε ασφαλές περιβάλλον».
Υπερασπίστηκε τέλος την απόφαση της κυρίας Ρένας Δούρου να σπεύσει να δώσει τα ταμειακά διαθέσιμα της περιφέρειας Αττικής στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «Σωστά πράξαμε και δείξαμε το δρόμο της αλληλεγγύης. Υπερασπιζόμαστε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης για να βγούμε από την μέγγενη του χρέους».
Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης «Αττική» και «180 μοίρες Η Αττική αλλάζει πρόσωπο» ως ψήφισμα πρότειναν την πρόταση της Ένωσης Περιφερειών η οποία εστιάζει σε άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό για περαιτέρω εγγυήσεις και διευκρινίσεις ως προς τα χρήματα ενώ ο συνδυασμός «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητά την καταδίκη της κυβερνητικής ενέργειας η οποία, όπως σημειώνεται θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω περικοπή των κοινωνικών δαπανών και την επιδείνωση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων. Επίσης αποδίδει ευθύνες στην διοίκηση της Περιφέρειας και την κατηγορεί για παραπλάνηση με την απόφαση της 26/Μαρτίου να τοποθετήσει τα αποθεματικά στην τράπεζα της Ελλάδας με το επιχείρημα του καλλίτερου επιτοκίου.
Η παράταξη «Αττική» (επικεφαλής της οποίας είναι ο Γιάννης Σγουρός) χαρακτήρισε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ως μονομερή και αντισυνταγματική υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση αντί να επιδιώκει συμμαχίες για να τα φέρει σε πέρας στη διαπραγμάτευση, με την πολιτική της απομονώνεται, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό της χώρας.
Ακόμη κάλεσε την κυβέρνηση «να μιλήσει με ειλικρίνεια για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και να εξηγήσει ποιο είναι το σχέδιό της για το έξοδο από το τέλμα. Από την παράταξη ο σύμβουλος Νίκος Χαρδαλιάς υποστήριξε την αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης, χαρακτηρίζοντας «ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης στο αυτοδιοίκητο των ΟΤΑ, ιδιαίτερα όταν αυτά τα χρήματα προέρχονται από το ΕΣΠΑ και τους δημότες»
Στα θέματα αυτά εστίασε και η παράταξη του Γ. Κουμουτσάκου του οποίου η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Χρίστου Καραμάνου « για παραπλανητικά επιχειρήματα» σε ότι αφορά την απόφαση του ΠΕΣΥ της 26ης Μαρτίου για την κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων της Περιφέρειας Αττικής στην Ττ Ε ως αποδοτικότερη, προκάλεσε ένταση στην αντιπαράθεση και περισσότερες διευκρινίσεις από τον αντιπεριφερειάρχη.
Εκ μέρους της παράταξης « Αττική συμμέτοχοι στο αύριο» ο Γιάννης Μοίρας ανταπάντησε στις αιτιάσεις των ανωτέρω υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα των διαθεσίμων δεν αφορά μόνο την ΤΑ αλλά επεκτείνεται σε κεντρικό επίπεδο και ότι η στάση τους ναρκοθετεί την προσπάθεια της κυβέρνησης να διασφαλίσει την χρηματοδότηση. Σημείωσε ότι τα μεταφερόμενα στην ΤτΕ χρήματα δεν επηρεάζουν στο ελάχιστο την ζωή και την κάλυψη των αναγκών αφού μπορούν να αποσυρθούν –άμεσα το 10% και ενώ προηγηθεί 2ήμερη ενημέρωση.»Είναι πασιφανές» τόνισε, ότι η κυβέρνηση διεξάγει μια γενναία διαπραγμάτευση με τους δανειστές και χρειάζεται ένα μαξιλάρι το οποίο προσφέρεται να ενδυναμώσει - εάν χρειαστεί – και η Εκκλησία με την περιουσία της.
Ο εκπρόσωπος της παράταξης «Ανάσα για την Οικολογία» Αντώνης Γάκης αναφερόμενος στην ρύθμιση την χαρακτήρισε «λάθος διαδικασία αλλά σωστή την ουσία» σε ότι αφορά την λαϊκή εντολή , σε ποσοστό 85%, στο πρόσωπο του πρωθυπουργού να αγωνιστεί για μια επωφελή διαπραγμάτευση.
Ο Αθ. Τζίμερος από τον συνδυασμό «Δημιουργούμε μαζί» αμφισβήτησε την προσωρινότητα της χρήσης των χρημάτων που θα κατατεθούν στην ΤτΕ δίνοντας έτσι στους δανειστές την ψευδή εικόνα της οικονομικής επάρκειας «διότι λεφτά δεν υπάρχουν» , όπως είπε . Υποστήριξε ότι οι υποχρεώσεις του κράτους είναι πάρα πολύ μεγάλες και ότι πρέπει να προχωρήσει αμέσως στις αιτούμενες μεταρρυθμίσεις.
Η Δέσποινα Κουτσούμπα από την «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική», υποστήριξε ότι η ΠΝΠ έρχεται ως υλοποίηση του αιτήματος από το 2010 των δανειστών να συγκεντρωθούν τα ταμειακά αποθέματα όλων σε έναν λογαριασμό. Πρότεινε να μην κατατεθούν τα χρήματα αλλά να υπάρχουν για τις ανάγκες της χώρας σε ένα ενδεχόμενο πιστωτικό γεγονός. Με την παραπάνω άποψη συμφώνησε και η Μαρία Γιαννακάκη από την «Παρέμβαση για την Αττική» ενώ ο περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών Γιώργος Καστρινάκης ζήτησε να δοθούν εγγυήσεις για την απρόσκοπτη συνέχιση της απόδοση των επιδομάτων διατροφής στα 12000 μέλη της Ομοσπονδίας.