Το χρηματιστήριο έπεσε κάτω από το φράγμα των 700 μονάδων, τα χρήματα που αναζητάει η κυβέρνηση δεν βρίσκονται, η αντίσταση των δημάρχων εναντίον της απόφασης να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας καλά κρατεί και η Αθήνα βρίσκεται σε κατάσταση πανικού.
Κάπως έτσι σκιαγραφεί η Telegraph την κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, όσο δεν επιτυγχάνεται μια συμφωνία με τους δανειστές, άρα δεν έρχεται και η αναγκαία χρηματοδότηση.
Το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας αναφέρει πως η πτώση του χρηματιστηρίου της Αθήνας αντικατοπτρίζει την ανησυχία των επενδυτών ότι η κυβέρνηση, πολύ σύντομα, δεν θα έχει χρήματα για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.
«Η κυβέρνηση καταφεύγει σε ολοένα και πιο απεγνωσμένα μέτρα για να γεμίσει τα ταμεία της από τη στιγμή που δεν λαμβάνει φρέσκο χρήμα από τους διεθνείς πιστωτές της. Το προεδρικό διάταγμα που έβγαλε τη Δευτέρα, σύμφωνα με το οποίο αναγκάζει τους 1500 φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης να μεταφέρουν τα ρευστά διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις», αναφέρει το ρεπορτάζ που φιλοξενεί δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη.
Σφοδρή αντίσταση
«Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα πολιτικά και νομικά μέσα για να αποκηρύξουμε το περιεχόμενο του διατάγματος», αναφέρει ο κ. Καμίνης με το άρθρο να συμπληρώνει το εν λόγω μέτρο, που ωθήθηκε από τις Βρυξέλλες, έχει πετύχει μέχρι τώρα να προκαλέσει σφοδρή αντίσταση στη χώρα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η «επιδρομή» θα επιφέρει στα κρατικά ταμεία 1,2-2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης επισήμανε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει άλλες εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που οι δήμαρχοι δεν πτοηθούν και αντισταθούν στο μέτρο.
Καμία λίστα
Μέσα σε όλα αυτά, η Αθήνα έχει να αντιμετωπίσει και τις φήμες που θέλουν την ΕΚΤ να επιθυμεί να αυξήσει στο 50% το «κούρεμα» που απαιτείται να γίνεται από τις ελληνικές τράπεζες ως εχέγγυα για την παροχή ρευστότητας.
Πάντως, ο Μπενουά Κερέ τόνισε πως η ΕΚΤ διέψευσε αυτή τη φήμη και τόνισε πως η Κεντρική Τράπεζα δεν θέλει να «εκβιάσει» την Ελλάδα. Όσο για τις προοπτικές του επικείμενου Eurogroup στη Ρίγα, αυτές ολοένα και ελαχιστοποιούνται μετά και τη δήλωση του επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να καταθέσει καμία λίστα μεταρρυθμίσεων εντός του Απριλίου.