Στις πρωτοβουλίες και την όλη κινητοποίηση της ΕΕ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, αναφέρεται σε συνέντευξη, την οποία παραχώρησε στη La Stampa, ο αρμόδιος επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.
«Κηρύξαμε πόλεμο στους διακινητές ανθρώπων» τονίζει και προσθέτει ότι «έχουν στήσει ένα ανελέητο σύστημα, άνθρωποι που θα έκαναν τα πάντα για τα χρήματα, σε κάποιες περιπτώσεις διαθέτοντας καλύτερη οργάνωση από ορισμένες χώρες της περιοχής».
Σύμφωνα με τον κ. Αβραμοπουλο, «η λύση είναι να υπάρξει έμπνευση από εμπειρίες σαν και την θαλάσσια αποστολή Atalanta, η οποία χρησιμοποιήθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα για να παταχθούν οι πειρατές». Παράλληλα, διαβεβαιώνει ότι «θα κατασχεθεί και θα καταστραφεί κάθε πλεούμενο, το οποίο χρησιμοποιούν οι διακινητές ψυχών για να εισέλθουν στην Ένωση διαμέσου των εξωτερικών της συνόρων».
«Με την απόφαση ενίσχυσης των αποστολών Triton και Poseidon, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεικνύει ότι είναι αλληλέγγυα. Η προσπάθεια αυτή θα συντονισθεί από την Frontex. Κάλεσα τις χώρες μέλη να διαθέσουν περισσότερα ελικόπτερα, αεροσκάφη, πλοία, και επί τόπου βοήθεια, παραδείγματος χάρη γιατρούς και ιθύνοντες, για την καταγραφή και την αναγνώριση των αφιχθέντων. Υπάρχει ουσιαστική διάθεση. Η Ρώμη, η Αθήνα και η Βαλέτα πρέπει να πουν τι χρειάζονται. Όταν θα λάβουμε τις απαντήσεις τους, θα δράσουμε άμεσα», υπογραμμίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος.
«Μόνον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αρκεί. Οι διάφορες πρωτεύουσες πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη, διότι η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού κύματος πρέπει να είναι μέρος μιας κοινής ανάληψης ευθύνης» προσθέτει, ενώ αποσαφηνίζει ότι «θα ενισχυθεί η επιχείρηση Triton, διευρύνοντας την επιχειρησιακή της ζώνη».
Ο κ. Έλληνας επίτροπος δηλώνει ότι «πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών». Μετά από την επίσκεψή του στο Μαρόκο, την προηγούμενη εβδομάδα, τις επόμενες ημέρες πρόκειται να μεταβεί στην Αίγυπτο και την Τυνησία.
Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει ένα πιλοτικό σχέδιο για την εθελοντική επανατοποθέτηση των προσφύγων, «προσφέροντας υποδοχή σε όποιον τη χρειάζεται και θέλει να τη δεχθεί».
Επιβεβαιώνει, δε, τις πληροφορίες της Λα Στάμπα ότι η αρχή θα γίνει με 5.000 θέσεις, που θα δοθούν, στην πλειοψηφία τους, σε Σύρους. «Το Βέλγιο, όμως, συμβούλεψε να υπερβούμε τις 10.000 θέσεις και το θέμα θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής. Αν τα κράτη μέλη το επιθυμούν, ο συνολικός αριθμός μπορεί να αυξηθεί» εξήγησε ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας.
«Aπό την έκτακτη σύνοδο κορυφής αναμένω να επιδειχθεί ακόμη μεγαλύτερη αλληλεγγύη από εκείνη του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της Ένωσης, που συνεδρίασε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο» κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.