Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα, μπορεί να συμβεί και αλλού. Αυτή ήταν η υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ προς το Σιν Φέιν, σε μια συνάντηση στη Βουλή των Κοινοτήτων, το Φεβρουάριο. Τότε ήταν καύχημα, τώρα είναι εφιάλτης.
Ο δημοσιογράφος της Irish Examiner, Τζέραλντ Χόουλιν, γράφει γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο μάθημα σε όσους θέλουν να τον μιμηθούν.
Κατά τον Ιρλανδό δημοσιογράφο, το πιο χρήσιμο μάθημα που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι τα εμφανίζει τα όρια της εθνικής κυριαρχίας σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία και των πολυεθνικών δομών του 21ου αιώνα. «Με λίγα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή την εβδομάδα, προσπαθεί να πάρει τα κεφάλαια των δήμων και αυτό δεν τα κατάφερε στο εσωτερικό, έμεινε, σχεδόν, και χωρίς φίλους στο εξωτερικό. Λέω ''σχεδόν'' γιατί του έχουν μείνει ο Πούτιν, ο Άνταμς και ο Μέρφι. Ωστόσο, η απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ θα χαρτογραφηθεί τις επόμενες ημέρες, στο Eurogroup της Ρίγας. Είναι εκπληκτικό θα θυμηθούμε πόσοι πήγαν στην Αθήνα για να φιλήσουν την άκρη του μανδύα του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει ο αρθρογράφος και προσπαθεί να συγκρίνει την προεκλογική ρητορική του με την αντίστοιχη του Σιν Φέιν και των άλλων ιρλανδικών κομμάτων που αντιτίθενται στη λιτότητα.
Εθνική κυριαρχία
Επιπροσθέτως, αναφέρει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην έννοια της εθνικής κυριαρχίας. Αυτή είναι η εκλογή εντολή του και προσπαθεί να την τηρήσει εντός της ΕΕ, μια πολυεθνικής πολιτικής δομής και εντός της Ευρωζώνης που είναι μια πολυεθνική νομισματική ένωση. Το άλυτο αίνιγμα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε εντολή να σταματήσει τη λιτότητα, όχι για να βγει από την Ευρωζώνη. Έτσι, δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση από το παραμείνει, αν μπορεί και αν του επιτρέπεται. Τώρα φαίνεται η χρόνια αδυναμία των θέσεών του που είναι πλέον εκτεθειμένες. Θέλει να διαρρήξει τους κανόνες ή να αμφισβητήσει τα συμφέροντα της πολιτικής ένωσης, αλλά οικονομικά δεν θα αντέξει αν φύγει – δεν έχει πού αλλού να πάει. Υποσχέθηκε με απερίσκεπτο τρόπο στους ψηφοφόρους του ότι μπορεί να αλλάξει τους όρους του μνημονίου, δίχως να ζητήσει την άδεια ή να έχει κάποια υποστήριξη. Σε πολιτικό επίπεδο εμφανίζεται αξιοθρήνητα ανεπαρκής».
Οι δύο προϋποθέσεις
Για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, υπάρχουν δύο προϋποθέσεις κατά τον Χόουλιν. Πρώτον, η τωρινή κυβέρνηση να καλύψει την αμηχανία της και να ακολουθήσει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης. Αυτό συνέβη και στην Ιρλανδία, μετά τις γενικές εκλογές του 2011 και αυτό είναι μια πρακτική πολιτική. Δεύτερον, το πολιτικό σχέδιο της ΕΕ που δεν θέλει να αποχωριστεί την Ελλάδα, ακόμη και αν είναι μια παραβατική χώρα, μπορεί να βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Και συνεχίζει: «Η Λαγκάρντ κατέστησε σαφές στην Ελλάδα ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τις ημερομηνίες των δόσεων. Από την ιρλανδική εμπειρία ξέρουμε πως το ΔΝΤ βοηθάει τις χώρες που θέλουν να βοηθήσουν τον εαυτό τους. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Μέχρι στιγμής δεν έχει παραδώσει ένα αξιόπιστο πλάνο, ενώ μέχρι το καλοκαίρι έρχονται περαιτέρω πληρωμές».
Σε αναταραχή
Ο Χόουλιν χρησιμοποιεί ως ενδεικτικό παράδειγμα την έσχατη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά των δήμων, «Είναι σαν να παίρνει ο Νούναν τα χρήματα από το Κορκ Σίτι για να κρατήσει ανοιχτά τα φώτα στο μετρό. Αυτό δείχνει την έκταση της κρίσης. Οι ελληνικοί δήμοι βρίσκονται σε αναταραχή και κανονικά με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έπρεπε να βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση. Υπήρξαν πολλές στιγμές που φτάσαμε στο ''παρα πέντε'' με την κρίση στην Ευρώπη. Μόνο που αυτή δεν έχει φύγει, αλλά έχει εστιαστεί πλέον στην Αθήνα, αλλά έχει επηρεάσει και άλλες περιφερειακές χώρες – ευτυχώς, όχι ακόμη την Ιρλανδία. Ο Στάθης Κουβελάκης, ένα μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, είχε υποσχεθεί στα μέλη του Σιν Φέιν πως «ότι συνέβη στην Ελλάδα, μπορεί να συμβεί και αλλού», αλλά το πρόβλημα της Αθήνας δεν πρόκειται να μεταφερθεί στην Ιρλανδία μέσω του Σιν Φέιν».