Δεν λέει να πέσει η αυλαία στο σίριαλ που προέκυψε στο Εθνικό Θέατρο. Ετσι μετά την εκτενή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για την ανάκληση διορισμού του Σωτήρη Χατζάκη, του Δ.Σ και την έκπτωση του μέλους Γιάννη Μετζικώφ που ακολουθήθηκε από την σκωπτική δήλωση του καλλιτεχνικού διευθυντή, σήμερα το πρωί είναι η σειρά του προέδρου του ΔΣ να δώσει τις δικές του απαντήσεις για το θέμα.
Για αυθαιρεσία, αυθάδεια, μη νομικές διαδικασίες κατηγορεί ο Γιώργος Στεφανάκης τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού συνθέτοντας την απόφαση με την χρονική σύμπτωση, καθώς χθες ήταν 21η Απριλίου «αποφράδα ημέρα για το ελληνικό έθνος όπως γράφει. Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή.
«Προς
Τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού
Κύριο Νίκο Ξυδάκη
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Η αποφράς για το Έθνος σημερινή ημέρα της 21ης Απριλίου, έμελε να ταυτισθεί με την παύση της θητείας του Προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου. Η παντελής μη νόμιμη, αυθαίρετη και αναιτιολόγητη ανάκληση διορισμού των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου από τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού, αφήνει πλείστα όσα ερωτήματα για το βεβιασμένο της διοικητικής πράξεως, σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.
Καθ’ όλη την διάρκεια θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου, που δεν περιορίζεται στον μετεκλογικό χρόνο, ουδέποτε παρατηρήθηκε δυσαρμονία και έλλειψη συνεργασίας μεταξύ της Εποπτεύουσας Αρχής και της Διοίκησης του Εθνικού Θεάτρου.
Η αμφισβήτηση από την τωρινή Εποπτεύουσα Αρχή της τήρησης της νομιμότητας από το Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελεί διοικητική αυθάδεια και αυθαιρεσία, η οποία στηρίζεται σε πρόωρες και λανθασμένες εκτιμήσεις. Μία πρόχειρη ανάγνωση των πεπραγμένων της παρούσας διοίκησης θα κατέληγε στη σωκρατική πρόταση περί απονομής αριστείου στο Εθνικό Θέατρο. Αντ’ αυτού δια της ανακλήσεως «προσεφέρθη κώνιον» και αμαυρώθηκε η αρίστη εικόνα του Εθνικού Θεάτρου, λόγω του αιτήματος του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού προς τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή να παραιτηθεί και της αρνήσεως αυτού, κατάσταση η οποία δυστυχώς, παρ’ όλες τις άοκνες προσπάθειες του Διοικητικού Συμβουλίου να αποτραπεί, κατέληξε σε αδιέξοδο.
Καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας μας η ανάρτηση των συμβάσεων έργου που συνήπτε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής επραγματοποιείτο στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ συγκεντρωτικά και μετά την διευκρίνηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αποφασίστηκε η ανάρτηση τους σε περίληψη.
Όσον αφορά τις συμβάσεις του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Σωτήρη Χατζάκη και του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου Ιωάννη Παπαδάκη- Μετζικώφ, έχουν δοθεί πλήρως αιτιολογημένες απαντήσεις στην Εποπτεύουσα Αρχή, που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση της νομικής και ουσιαστικής ορθότητάς τους, οι οποίες ουδόλως λήφθηκαν υπόψη για την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης ανάκλησης. Αντίθετα, οι συγκεκριμένες αιτιάσεις χρησιμοποιήθηκαν προσχηματικά, προκειμένου να θεμελιώσουν την Υπουργική Απόφαση ανάκλησης.
Με πρωτοφανή ταχύτητα για τα διοικητικά ελληνικά δεδομένα (λιγότερο από 24 ώρες), το Διοικητικό Συμβούλιο ανταποκρίθηκε στα αιτήματα και ερωτήματα του Αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού με τεκμηριωμένες απαντήσεις και με αδιαμφισβήτητα στοιχεία των υπηρεσιών του Εθνικού Θεάτρου. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού αγνόησε επιδεικτικά τα διεθνή επιτεύγματα του Εθνικού Θεάτρου και τις συμφωνίες που εκκρεμούν με το Αζερμπαϊτζάν, την Κίνα, τη Ρωσία, την Κύπρο, τη Βενεζουέλα, την Ένωση Θεάτρων της Ευρώπης, το Χειμερινό Κλιμάκιο και το Θέατρο σε Αρματαγωγό, που πραγματώθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας στην άγονη γραμμή. Αγνόησε επιδεικτικά τις επισκέψεις των ηθοποιών στα σπίτια των ανήμπορων συμπολιτών μας, στους θαλάμους νοσοκομείων, στα σχολεία, σε φυλακές, στη μάχη με τον ολοκληρωτισμό και τον φασισμό. Αγνόησε επιδεικτικά, ότι αποκτήθηκε το Θέατρο REX μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, καθώς και ο πολυχώρος «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟΝ» της Ειρήνης Παπά στην οδό Πειραιώς, έκτασης 8 στρεμμάτων, όπως επίσης αγνόησε επιδεικτικά τα ταμειακά διαθέσιμα του Εθνικού Θεάτρου και την Έκθεση- Πιστοποιητικό των Ορκωτών Ελεγκτών που χαρακτηρίζει το Εθνικό Θέατρο ως πρότυπο και υγιή οργανισμό, χωρίς καμία παρατήρηση.
Τέλος, αγνόησε επιδεικτικά το μισό εκατομμύριο θεατές που πλημμύρισαν το Εθνικό Θέατρο μέσα σε ενάμιση χρόνο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο υπήρξε καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας του όργανο τήρησης της νομιμότητας, εφαρμογής αδιακρίτως του νόμου με μοναδικό γνώμονα την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και την προάσπιση των δικαιωμάτων, αξιών και συμφερόντων του Εθνικού Θεάτρου. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου, αντιθέτως από ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, προέβαινε σε τακτικές εβδομαδιαίες συνεδριάσεις και ενημερωνόταν διαρκώς από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή για τις δραστηριότητες του Θεάτρου και την πορεία των παραστάσεων, καθώς και από τις οικονομικές υπηρεσίες για την τήρηση του προϋπολογισμού και της φορολογικής νομοθεσίας.
Το Εθνικό Θέατρο αποτελεί Εθνικό Σχολείο, Εθνική Αξία, που διαπορεύεται τον ελληνικό πολιτισμό παγκοσμίως και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ο Πρόεδρος έχουν πλήρη επίγνωση της αποστολής και των ευθυνών τους.
Αυτή την αποστολή και την ευθύνη θα προασπίσουν με κάθε νόμιμο τρόπο.
Μετά τιμής,
Γεώργιος Εμ. Στεφανάκης
Πρόεδρος Δ.Σ. Εθνικού Θεάτρου"