Αίσιο τέλος στις διαβουλεύσεις για συμφωνία το συντομότερο δυνατό προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση, υπό το βάρος των ταμειακών αναγκών αλλά και της έλλειψης ρευστότητας που έχει χτυπήσει «κόκκινο», με τον πρωθυπουργό να παίρνει γι’ ακόμα μια φορά πάνω του τη διαπραγμάτευση.
«Ανοικτά» θέματα και στο Euroworking Group
Τη θετική δυναμική των πραγμάτων στις διαπραγματεύσεις μετά τις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του Brussels Group στο Παρίσι, επιβεβαίωσε και η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί.
Οι τεχνοκράτες εξετάζουν πια «κωδικό προς κωδικό» τον προϋπολογισμό για να έχουν πλήρη εικόνα, ενώ μένει να διαπιστωθεί, εάν η όποια πρόοδος θα αποτυπωθεί στη σημερινή τηλεδιάσκεψη της Ομάδας εργασίας αλλά και στο eurogroup στη Ρίγα, με την Αθήνα να προσβλέπει σε ένα έκτακτο eurogroup πριν την 11η Μαΐου.
Οι χθεσινές συζητήσεις επικεντρώθηκαν στα κόκκινα δάνεια, στα κλειστά επαγγέλματα, στα τραπεζικά αλλά και στο ασφαλιστικό που παραμένει μεγάλο «αγκάθι».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σύγκλιση σημειώνεται:
• στο δημοσιονομικό πλεόνασμα με την κυβέρνηση να το ορίζει στο 1,2%-1,5% και τους δανειστές να εξετάζουν το στόχο να είναι λίγο ψηλότερα
• στα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις όπου και συζητείται μια μέση λύση ανάμεσα στο να κατευθύνονται στην «τρύπα» του χρέους ή για το ασφαλιστικό,όπως επιθυμεί η κυβέρνηση.
Κοινώς γνωστό είναι δε, ότι υπάρχουν αποστάσεις προσέγγισης τόσο στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, καθώς και στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων με την Αθήνα να υποστηρίζει ότι η αρχή πρέπει να γίνει με τα μεγάλα καρτέλ.
Ανησυχία και πιέσεις
«Η Ελλάδα ξεμένει από ρευστό» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσθέτοντας ότι μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα οδηγούσε σε επικίνδυνη αποσταθεροποίηση την Ελλάδα και την Ευρώπη.
«Το πρόγραμμα παρατάθηκε δύο φορές. Η τρέχουσα παράταση είναι μέχρι τις 30 Ιουνίου και έχουν χρόνο μέχρι τότε. Πρέπει να ληφθεί απόφαση μέχρι τις 30 Ιουνίου αν η Ελλάδα θέλει να κάνει χρήση των πόρων που είναι ακόμα διαθέσιμοι από το πρόγραμμα», υποστήριξε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε.
Προειδοποιήσεις τέλος, ότι η ελληνική αδιαλλαξία κινδυνεύει να ωθήσει την ήπειρο προς την οικονομική καταστροφή απηύθυνε και ο πρόεδρος της ΕΕ Ζ.Κ Γιούνκερ επικρίνοντας την Αθήνα για «μη-αποδεκτή» έλλειψη συνεργασίας.
Ρεπορτάζ: Στέλλα Α. Γκαντώνα