Οι προθεσμίες που θέτει εδώ και καιρό η Ευρωζώνη στην Ελλάδα για να παραδώσει μια ακριβή και συγκεκριμένη λίστα μεταρρυθμίσεων, τείνει να αποδειχθεί περισσότερο προσχηματική και λιγότερη ουσιαστική. Γι' αυτό και από ότι φαίνεται δεν πρόκειται να υπάρξει νέο deadline προς την Αθήνα.
Αυτό παραδέχθηκε στο Reuters και ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος που θέλοντας να κρατήσει την ανωνυμία του, επισήμανε πως η Ευρωομάδα δεν πρόκειται να θέσει κάποιο χρονικό όριο στην Ελλάδα για την περιβόητη λίστα μεταρρυθμίσεων, καθώς αυτά τα περιθώρια οδηγούν σε μικροπολιτική στις διαπραγματεύσεις.
Επί της ουσίας, ισχύει ακόμη η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, από τον Φεβρουάριο, ότι στο Eurogroup της Ρίγας θα παρουσιάσει όλο το σχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να αποδεσμευτούν και η απαραίτητη χρηματοδότηση από τις Βρυξέλλες.
Όπως αναφέρει το Reuters, από τη στιγμή που αυτή η λίστα δεν έχει παραδοθεί ακόμη στα τεχνικά κλιμάκια, δύσκολα θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του μήνα. Και τούτο διότι η ελληνική πλευρά, κατά τις τελευταίες εβδομάδες, έχει παρέχει στα τεχνικά κλιμάκια τα οικονομικά στοιχεία που ζητούν και επίσης δεν ξεκαθαρίζουν ποιες μεταρρυθμίσεις σχεδιάζουν.
Βελτίωση, αλλά μακριά ακόμη
Το σίγουρο είναι ότι τα πράγματα αυτή τη στιγμή δεν παρουσιάζουν μια «παγωμένη» όψη. Την Πέμπτη, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, θα υπάρξει η συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα. Από τη Βιέννη, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προέτρεψε την Ελλάδα να εντείνει τις προσπάθειές της για να επιτευχθεί συμφωνία, ενώ ένας ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης που συμμετέχει στις συνομιλίες ανέφερε πως έχει υπάρξει μια κάποια βελτίωση στις διαπραγματεύσεις, αλλά αυτή δεν είναι αρκετή για να οδηγήσει σε συμφωνία.
«Υπάρχει σαφώς μια κάποια δράση, αλλά είμαστε σε σημαντικό βαθμό μακριά από το βλέπουμε μια λύση στον ορίζοντα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Κατά τον ίδιο, η απόφαση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά των κρατικών φορέων και των δήμων, θα βοηθήσει τη ρευστότητα της Αθήνας, άρα, επί του παρόντος, η κατάσταση είναι καλά διαχειρίσιμη.
Απίθανο στη Ρίγα
Όσο για το αν θα επιτευχθεί συμφωνία στο επικείμενο Eurogroup στη Ρίγα, ο εν λόγω αξιωματούχος της Ευρωζώνης παραδέχθηκε πως το βρίσκει απίθανο να συμβεί. «Αν θέλει κάποιος να παρουσιάσει μια συνολική συμφωνία με τις αρχές και τα θεσμικά όργανα, θα πρέπει να αναλύσει τα δεδομένα, να τα στείλει στo EuroWorking Group, αυτοί με τη σειρά τους να τα μελετήσουν και να φιλτράρουν τα πολιτικά ζητήματα στα οποία θα κληθεί να απαντήσει το Eurogroup. Κάτι τέτοιο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθεί, βάσει της προθεσμίας της 30ης Απριλίου».
Θεωρεί, δε, πως το πρόβλημα δεν είναι οι ιδεολογικές διαφορές μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωζώνης, αλλά, μάλλον, η έλλειψη πληροφόρησης. «Δεν βλέπω καμία ιδεολογική μάχη», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters, «πρέπει να καταστεί σαφές ποιο είναι το 70% του προγράμματος το οποίο η κυβέρνηση έχει πει ότι αποδέχεται και ποιο είναι το 30% με το οποίο δεν συμφωνεί. Μόλις έχουμε μια σταθερή εικόνα, μπορούμε να αρχίσουμε να συζητάμε. Δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο, και αν ποτέ υπήρξε μια τέτοια ''μάχη'', οι προϋποθέσεις δεν έχουν δημιουργηθεί», κατέληξε με νόημα.