Τράπεζες: Ανέφικτος ο στόχος χρηματοδότησης 10 δισ. σε νοικοκυριά-επιχειρήσεις - iefimerida.gr

Τράπεζες: Ανέφικτος ο στόχος χρηματοδότησης 10 δισ. σε νοικοκυριά-επιχειρήσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανέφικτος είναι πλέον ο στόχος συνολικών χρηματοδοτήσεων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις 10 δισ. ευρώ για το 2015, όπως αρχικά είχαν εκτιμήσει οι τράπεζες, σύμφωνα με συγκλίνουσες τραπεζικές εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν σήμερα στο τραπεζικό συνέδριο της ΕΕΔΕ.

Τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη των συστημικών τραπεζών εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι η χώρα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη καθώς θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους μας, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι δεν εξετάζουν και δεν εργάζονται σε κανένα άλλο εναλλακτικό σενάριο (όπως έξοδο από ευρώ κλπ).

Ειδικότερα, ο ανώτατος γενικός διευθυντής λιανικής τραπεζικής της Eurobank Θεόδωρος Καλαντώνης, εκτίμησε ότι στη διάρκεια του 2015 οι συνολικές χορηγήσεις των τραπεζών θα κυμανθούν στα πέντε δισ. ευρώ περίπου, επισημαίνοντας ότι από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με την προϋπόθεση να έχει κλείσει η συμφωνία με τους εταίρους μας, οι χορηγήσεις θα πάνε πολύ καλύτερα από ότι μέχρι σήμερα.

Μιλώντας για τις καταθέσεις ο κ. Καλαντώνης επισήμανε ότι φεύγουν περίπου 100 εκατ. ευρώ από το τραπεζικό σύστημα στη διάρκεια των τελευταίων ημερών, ποσό απόλυτα διαχειρίσιμο για το τραπεζικό σύστημα λόγω της στήριξης του και από το ELA. To 80% των εκροών αυτών έχει παραμείνει στην χώρα και εκτιμάται ότι από τα συνολικά 27 δισ. ευρώ που έχουν φύγει πρόσφατα το 50% θα επιστρέψει στις τράπεζες μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αναφερόμενος στην ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος ο β. γενικός διευθυντής λιανικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Μαλιγιάννης είπε ότι στον τομέα των ιδιωτών υπάρχει επαρκής ρευστότητα για να καλύψει όλη την ζήτηση την τρέχουσα χρονική περίοδο. Όλοι οι υγιείς πελάτες χρηματοδοτούνται κανονικά σήμερα, πρόσθεσε ο κ.Μαλιγιάννης. Στην στεγαστική πίστη υπάρχει ζήτηση αλλά είναι υποτονική, αλλά είναι μεγαλύτερη από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι που είχε κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα (λόγω ΕΝΦΙΑ κλπ), ενώ η ζήτηση στην επιχειρηματική πίστη είναι μεγαλύτερη. Στην καταναλωτική πίστη υπάρχει ζήτηση δανείων για αγορά αυτοκινήτων καθώς και για χρηματοδότηση εμπορίου.

Αναφέρθηκε επίσης ο κ.Μαλιγιάννης στην υψηλή ποιότητα των δανειακών αιτημάτων, επισημαίνοντας ότι επτά στα δέκα δάνεια εγκρίνονται.
Ο γενικός διευθυντής λιανικής τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς Σωτήρης Συρμακέζης αναφέρθηκε στην σημασία της ιδίας συμμετοχής των υποψήφιων δανειοληπτών που θα αποτελέσει βασικό χαρακτηριστικό στην μετά κρίση εποχή. Ερωτηθείς για τα προϊόντα που θα προσφέρουν οι τράπεζες ο κ. Συρμακέζης επισήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν ήδη όλη την γκάμα τραπεζικών προϊόντων, όπως οι ευρωπαϊκές, αλλά στο σημείο που θα δοθεί έμφαση είναι η πιο δημιουργική προσέγγιση του πελάτη μέσω νέων υπηρεσιών των τραπεζών . Επίσης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην σημασία και στις μεγάλες προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων που θα φέρει έσοδα στις τράπεζες.

Αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα διευθυντικά στελέχη, επισήμαναν ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2015 παρατηρήθηκε μια αύξησή τους, μετά από μια περίοδο 1,5 έτους αποκλιμάκωσης του ρυθμού αύξησης τους. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προσεγγίζουν τα 75 δισ. ευρώ και αποτελούν το 35% του χαρτοφυλακίου των τραπεζών, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 5%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που διατύπωσε ο κ.Καλαντώνης, με την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα φτάσουν στο ανώτατο σημείο τους μέσα στο 2015 και μετά θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση τους, έξι μήνες αργότερα από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ