Με μια Ελληνο- Βελγική συμμαχία αποτράπηκε απάτη ή μάλλον κλοπή εκατομμυρίων ευρώ και όπως όλα δείχνουν, αυτή η συνεργασία όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά θα αποτελέσει ένα από τα βαριά όπλα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Τι εντόπισαν ειδικοί Ράμπο της ΓΓΔΕ, κατά τις έρευνες, που έγιναν πιλοτικά στο τελευταίο τρίμηνο του 2014; Σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκαν και απενεργοποιήθηκαν 18 ΑΦΜ ελληνικού ενδιαφέροντος και έγινε «μπλόκο» σε ύποπτες συναλλαγές 6 δισ ευρώ εντός Ε.Ε.! Μόνο από αυτήν την υπόθεση, το Ελληνικό Δημόσιο γλίτωσε περί τα 10 εκατ. ευρώ.
Για την απάτη- γνωστή ως Carousel- χρησιμοποιούνται εταιρίες- βιτρίνες σε χώρες εντός της Ε.Ε., οι οποίες στήνουν αλυσίδα συναλλαγών, με αποτέλεσμα να "χάνεται" ο ΦΠΑ στη διαδρομή. Η Ομάδα Κρούσης αποτελείται από 10 Έλληνες εφοριακούς, ενώ η τεχνογνωσία παρέχεται από 3 Βέλγους, αφού πρόκειται για βελγική πατέντα.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας εντοπίζονται οι συναλλαγές που θεωρούνται ύποπτες για εξαπάτηση του Δημοσίου με στόχο την αποφυγή καταβολής του ΦΠΑ. Το σύστημα αυτό παρακολουθεί μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου, την οικονομική δραστηριότητα των ύποπτων επιχειρήσεων, συγκεντρώνει και επεξεργάζεται πληροφορίες από πολλές βάσεις δεδομένων με συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και όταν εντοπίζει συναλλαγές ύποπτες για εικονικότητα ενημερώνει αυτόματα τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών. Εφόσον η εικονικότητα των συναλλαγών αποδειχθεί μετά από αυτοψία η ΓΓΔΕ απενεργοποιεί αμέσως τους ΑΦΜ των εμπλεκομένων και έτσι μπλοκάρει την δυνατότητά τους να υποβάλουν αιτήματα επιστροφής ΦΠΑ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Παρίσι, στο Brussels Group, τέθηκε επί τάπητος όλο το πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με έμφαση στην αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ, απ' όπου χάνονται κάθε χρόνο πάνω από 8 δισ ευρώ. Οι κληρώσεις αποδείξεων είναι κάτι που μπορεί να ξεκινήσει από το καλοκαίρι κιόλας. Αντιθέτως, απαιτείται μεγαλύτερη προετοιμασία για τη χρήση πλαστικού χρήματος, καθώς κατ' αρχάς πρέπει να γίνει υποχρεωτική η προμήθεια των ειδικών μηχανημάτων για πιστωτικές- χρεωστικές κάρτες (POS) από καταστήματα- επαγγελματίες. Υποχρεωτική χρήση για συναλλαγές πάνω από 50- 100 ευρώ, μπορεί να γίνει πιλοτικά σε κάποιες περιοχές, ενώ εν συνεχεία μπορούν να προβλεφθούν ειδικά κίνητρα για τους καταναλωτές, όπως οι εκπτώσεις φόρου. Ως "κλειδί' χαρακτηρίζεται η αυτόματη διακράτηση του ΦΠΑ κατά τη συναλλαγή με κάρτες και η απόδοση στο Δημόσιο μέσω τραπεζών. Στο πακέτο μέτρων συμπεριλαμβάνεται ο ηλεκτρονικός έλεγχος σε δάνεια, αμοιβαία, μετοχές, η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των τιμολογίων και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη ΓΓΔΕ.