Με μπόλικα αρωματικά και δύο μυστικά.
Ολοι έχουμε αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Τα κεφτεδάκια, όσο περιποιημένα και να τα κάνουμε, βγαίνουν ξερά και δύσπεπτα. Αποτελεί ευχάριστη έκπληξη καμιά φορά, σε εστιατόριο ή ταβέρνα, να τρώμε ζουμερά κεφτεδάκια ή μπιφτέκια.
Πιστέψτε με, όμως, δεν είναι η καλύτερη ιδέα να φας κιμά όταν δεν ξέρεις τον σεφ ή τον μάγειρα. Καλύτερα είναι να το ετοιμάσεις μόνος σου, ώστε να μπορείς να ελέγξεις τα υλικά ώστε να μην αντιμετωπίσεις στομαχικά προβλήματα.
Υλικά
- 800 γραμμάρια κιμάς μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος με χοιρινό, μια φορά περασμένος από τη μηχανή του κιμά
- 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, μουσκεμένο και στυμμένο
- 2 μεγάλα κρεμμύδια, τριμμένα στον τρίφτη
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ξίδι από κρασί
- 1 αυγό
- Λίγη ρίγανη
- Λίγο φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
- Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- αλεύρι για το τηγάνισμα
Τα δύο μυστικά είναι το ψωμί (προτιμότερο από την τριμμένη φρυγανιά, δίνει πιο μαλακά κεφτεδάκια)
Και το ξύδι («ανοίγει» τον κιμά και δίνει νοστιμιά)
Εκτέλεση
- Σε μια λεκάνη απλώνουμε τον κιμά και τον περιχύνουμε με το ξίδι
- Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε όλα τα υλικά: ψωμί, κρεμμύδια (με τα υγρά τους), αυγό, μυρωδικά και αλατοπίπερο
- Ζυμώνουμε το μείγμα, να ενωθεί καλά
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο
- Έτσι αναδύονται τα αρώματα και ο κιμάς ξεκουράζεται
- Πλάθουμε κεφτεδάκια στο μέγεθος που θέλουμε
- Στη συνέχεια τους αλευρώνουμε και τους τινάζουμε ελαφρά
- Σε βαθύ τηγάνι με αρκετό λαδάκι τηγανίζουμε για 3΄ από κάθε πλευρά
- Αν μείνουν τηγανισμένοι οι κεφτέδες, την άλλη μέρα φτιάξτε μια απλή σάλτσα με ντομάτες και αφού βράσει για 10 λεπτά, ρίξτε τους τηγανισμένους κεφτέδες
Τα κοκκινιστά κεφτεδάκια με ρύζι
Η με σπαγγέτι (μεγάλη αμερικανική σπεσιαλιτέ):
Αν έχετε κεφτεδάκια στην κατάψυξη, κάντε τα με πατατούλες και λεμόνι στο φούρνο, είναι πεντανόστιμα!