Αν ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, χαρακτηριζόταν από την άκαμπτη στάση του ως προς τα πακέτα διασώσεων προς την Ελλάδα, αυτοί που θα τον διαδεχθούν αναμένεται να αποδειχθούν πιο σκληροπυρηνικοί. Οι εκλογές σε αυτή τη μικρή χώρα, αναφέρει το CNBC, ενδέχεται να τρέξουν ακόμα πιο γρήγορα τις εξελίξεις και να οδηγήσουν σε ένα Grexit.
Το αμερικανικό δίκτυο εξηγεί πώς μπορεί να γίνει αυτό: μπορεί ο νικητής των εκλογών στη Φινλανδία να ήταν το αντιπολιτευόμενο κόμμα του Κέντρου, υπό τον Γιούχα Σίπιλα, ωστόσο για να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση θα πρέπει να συνασπιστεί με τους ευρωσκεπτικιστές του Finns Party – μια εξέλιξη που σύμφωνα με τους αναλυτές, αυξάνει τους κινδύνους για το μέλλον της Ευρωζώνης. Και τούτο διότι το Finns είναι αντίθετο με τις κρατικές διασώσεις, άρα και με την πολιτική που ακολουθεί η Ευρωζώνη με την Ελλάδα. Ο Φιλανδός αναλυτής Νίκολα Σπίρο λέει στο CNBC: «Η Φινλανδία ήταν έτσι και αλλιώς στο στρατόπεδο εκείνων που τάσσονταν εναντίον των διασώσεων. Με το αποτέλεσμα των εκλογών είναι πιθανό να λάβει μια ακόμη πιο σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα». Μάλιστα, συμπληρώνει πως δεν είναι μόνο το Finns που ακολουθεί σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Σκληρή στάση
«Αν χρειαστεί κοινοβουλευτική έγκριση για ένα ακόμη πρόγραμμα διάσωσης προς την Ελλάδα – με την προϋπόθεση, δηλαδή, ότι η Αθήνα και οι πιστωτές της θα μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία η οποία, προς το παρόν, φαίνεται απίθανη-, το φινλανδικό κοινοβούλιο αναμένεται να έχει πιο σκληρή στάση σε σχέση με το γερμανικό», αναφέρει ο Σπίρο.
Αμφισβητήσιμες διασώσεις
Σύμφωνα με το CNBC, οι μέχρι τώρα διασώσεις προς την Ελλάδας τέθηκαν εν αμφιβόλλω, λόγω των αντιδράσεων που υπήρξαν κυρίως στη Γερμανία και τη Φινλανδία. ΟΙ ψηφοφόροι της τελευταίας, ανησυχούν έντονα για τη δική τους αδύναμη οικονομία που έχει κολλήσει στην ύφεση τα τελευταία τρία χρόνια και έχει πληγωθεί από τα προβλήματα της Nokia και το υψηλό κόστος εργασίας. Ο Μάικλ Χιούσον της CMC Markets, φαίνεται να συμμερίζεται αυτή την άποψη και συμπληρώνει: «Οι ανησυχίες για Grexit είναι πιθανό να αυξηθούν λόγω των εκλογών στη Φινλανδία, καθώς φαίνεται πως θα ''γεννήσουν'' μια κυβέρνηση που δεν θα θέλει να δώσει άλλα χρήματα στην Ελλάδα. Έτσι, ακόμη και αν η Ελλάδα ζητήσει ένα νέο πακέτο στήριξης, γίνεται εξαιρετικά δύσκολο να ψηφιστεί κάτι τέτοιο από το συγκεκριμένο κοινοβούλιο».