Μπορεί ένα πολιτικό κόμμα να είναι εγκληματική οργάνωση; Μπορεί να φορέσει τον μανδύα του κόμματος , να το υποδύεται, αλλά τα στελέχη της να δίνουν εντολές για την διάπραξη εγκληματικών πράξεων, με απώτερο στόχο την επικράτηση των ιδεών του και την εξόντωση των πολιτικών του αντιπάλων;
Ναι, είπε ο εισαγγελέας, που επόπτευσε την πολύμηνη ανάκριση της Χρυσής Αυγής, την ίδια άποψη εξέφρασαν και οι δύο από τους τρεις δικαστές του συμβουλίου που παρέπεμψε σε δίκη 69 βουλευτές και στελέχη της Χρυσής Αυγής. Για την πλειοψηφία των δικαστών, ένα πολιτικό κόμμα μπορεί να χαρακτηριστεί εγκληματική οργάνωση, όταν δεν υπηρετεί αυτό που επιτάσσει το Σύνταγμα: Την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Σε λίγες ώρες, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, το οποίο θα συνεδριάσει στις φυλακές του Κορυδαλλού, θα ανοίξει τις πύλες του για να δικάσει μία από τις πιο σοβαρές υποθέσεις στα ελληνικά δικαστικά χρονικά. Σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του τρίτου πολιτικού κόμματος θα καθίσει στο σκαμνί για το κακούργημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Μίας κατηγορίας που οι βουλευτές και τα στελέχη αρνούνται, κάνοντας λόγο για πολιτική δίωξη και δίκη.
Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση όμως, “η εγκληματική δράση της οργάνωσης είχε ως σκοπό την αντιμετώπιση των αντιφρονούντων και των ιδεολογικών της αντιπάλων, καθώς και την διάδοση των ιδεών της δια της βίας, με βάση οργανωμένο σχέδιο, το οποίο έφερναν σε πέρας τα τάγματα εφόδου”.
Οι δικαστές που κληρώθηκαν να δικάσουν τα στελέχη και τα μέλη της Χρυσής Αυγής, θα ερευνήσουν μία σειρά από δολοφονικές επιθέσεις, με κυρίαρχη την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τον Σεπτέμβριο του 2013, από όπου και ξετυλίχθηκε το κουβάρι της δράσης της Χρυσής Αυγής.
Αυτό που πρέπει να απαντηθεί αλλά και να αποδειχθεί-εάν είναι έτσι-είναι η εμπλοκή σχέση του αρχηγού αλλά και των βουλευτών με τις εγκληματικές πράξεις, τις οποίες οι ίδιοι αρνούνται.
Για την πλειοψηφία των μελών του δικαστικού συμβουλίου, η εγκληματική οργάνωση που φορούσε τον μανδύα του πολιτικού κόμματος, δρούσε με την μορφή της πυραμίδας, με απόλυτο αρχηγό, τον Νίκο Μιχαλολιάκο. Στην ακριβώς από κάτω βαθμίδα, βρίσκονταν οι βουλευτές, ή αλλιώς οι περιφερειάρχες, οι οποίοι έδιναν τις εντολές στους χαμηλότερα ιεραρχικά, δηλαδή στους πυρηνάρχες, τουτέστιν στους υπευθύνους των τοπικών οργανώσεων. Αυτοί με την σειρά τους “διέτασσαν” τα τάγματα εφόδου, τα οποία αποτελούνταν από ειδικά εκπαιδευμένα μέλη, με κατάλληλη σωματική διάπλαση, υπακούοντας τυφλά τις εντολές των ανωτέρων. Για τον εισαγγελέα Ντογιάκο, οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη είχε την έγκριση του αρχηγού.
Από το βήμα του μάρτυρα αναμένεται να περάσουν περισσότερα από 130 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων, θύματα, αλλοδαποί ή μη, και πρώην στελέχη της Χρυσής Αυγής που έφυγαν από την οργάνωση, αλλά ήρθαν ενώπιον της δικαιοσύνης και μίλησαν για τα όσα έζησαν μέσα στους κόλπους τους οργάνωσης. Σχεδόν όλοι τους ενώπιον των ανακριτριών Κλάπα και Δημητροπούλου, είχαν μιλήσει για την ιεραρχική δομή της οργάνωσης, για τις εντολές που μεταφέρονταν από πάνω προς τα κάτω, για την στρατιωτικού τύπου εκπαίδευσή τους, για τις επιθέσεις τους σε βάρος αλλοδαπών, αλλά και για την στοχοποίηση του Παύλου Φύσσα.
Στην φαρέτρα των νομικών επιχειρημάτων των δικηγόρων των κατηγορουμένων έχει ήδη μπει η άποψη του δικαστή που μειοψήφισε στο συμβούλιο, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να αποδοθεί στους κατηγορουμένους η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης αφού δεν έχει αποδειχθεί ότι τα μέλη της επιδίωκαν οικονομικό όφελος.
Το δικαστήριο, με την απόφασή του επί των ενστάσεων που θα τεθούν- και αναμένεται να είναι πολλές- θα είναι αυτό που θα νομολογήσει....