Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει κηρυχθεί ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ενωση μετά τη νέα ναυτική τραγωδία στη Μεσόγειο όπου εκφράζονται φόβοι για 700 νεκρούς μετανάστες από την Λιβύη.
Κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. με επικεφαλής τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ζήτησαν έκτακτη σύνοδο κορυφής εντός της εβδομάδας. Ωστόσο προς το παρόν ορίστηκε έκτακτη σύνοδος για αύριο Δευτέρα μόνο σε επίπεδο υπουργός Εσωτερικών και Εξωτερικών της Ε.Ε.
Ο Ελληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι. Αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το θάνατο των εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών στο νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι θα υποστηρίξει την πρόταση Ρέντσι για σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό.
Ο κ. Ρέντσι περιέγραψε στον κ. Τσίπρα την κατάσταση που επικρατεί κατά τη διάρκεια των ερευνών διάσωσης.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός του είπε ότι θα πρέπει να διεκδικήσουμε την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι δεν είναι δυνατόν οι χώρες μας να μετατραπούν σε αποθήκες ψυχών και οι θάλασσές μας σε αποθήκες νεκρών. Υπάρχει ανάγκη, του τόνισε χαρακτηριστικά, για συντονισμό των προτάσεων των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου.
Τσίπρας: Να σταματήσει η Μεσόγειος να είναι υγρό νεκροταφείο
Το μήνυμα ότι πρέπει να σταματήσει η Μεσόγειος να είναι μια θάλασσα-νεκροταφείο έστειλε μέσα από δήλωσή του πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε λόγο για άμεση διαμόρφωση ενός συνεκτικού σχέδιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι χώρες του Νότου.
Οπως εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας το σχέδιο, πρέπει να κινηθεί σε τρία επίπεδα:
- Αναβάθμιση των δομών διαχείρισης της μετανάστευσης και της έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο,
- Στήριξη των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών που υποδέχονται έναν κύμα μεταναστών και προσφύγων πολύ μεγαλύτερο από τις δυνατότητες τους, με δίκαιη κατανομή των βαρών σε επίπεδο οικονομικής βοήθειας και φιλοξενίας
- Ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του Τζιχαντισμού.
Παράλληλα, επανήλθε στην πρόταση που είχε υποβάλει για σύγκληση Διάσκεψης των ηγετών των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ, προκειμένου οι χώρες που επηρεάζονται πιο άμεσα από αυτό το φαινόμενο να συντονιστούν καλύτερα για την ανάδειξή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Εξάλλου, οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις, αλλά και γενικότερα η ελληνική πολιτική στο πρόβλημα των μεταναστευτικών - προσφυγικών ροών θα τεθούν προς συζήτηση κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αύριο το πρωί. Κύκλοι του Μαξίμου επεσήμαιναν ότι το πρόβλημα είναι συνολικό της Ε.Ε. και όχι της Ελλάδας, όπως υποστηρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επεξεργάζεται τον δικό της οδικό χάρτη, τον οποίο θα συζητήσει με τους εταίρους, ενώ τόσο η Ιταλία, όσο και η Ισπανία, η Κύπρος και η Μάλτα έχουν τους ίδιους προβληματισμούς.
Κομισιόν: Εχουμε υποχρέωση να δράσουμε
Οι διεργασίες της Κομισιόν με τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι πυρετώδεις.
Το απόγευμα της Κυριακής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος, ενώ, στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι «Διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές και η ΕΕ στο σύνολό της έχει ηθική και ανθρωπιστική υποχρέωση να δράσει».
«Είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα. Οσο οι χώρες προέλευσης και οι χώρες διαμετακόμισης δεν λαμβάνουν μέτρα για να αποφευχθούν αυτοί οι απελπισμένοι διάπλοι, άνθρωποι θα συνεχίζουν να βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Ενα μεγάλο μέρος της προσέγγισής μας έγκειται στη δουλειά με τις τρίτες χώρες» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, η Ιταλίδα Φεντερίκα Μογκερίνι, αποφάσισε να περιλάβει το ζήτημα αυτό στην ημερήσια διάταξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο.
«Θα παρουσιάσω σειρά προτάσεων αναφορικά με τη Λιβύη, μία από τις κύριες οδούς της παράνομης διακίνησης μεταναστών» πρόσθεσε η Μογκερίνι σε χωριστή ανακοίνωση.
«Έχουμε πει πολλές φορές 'φτάνει πια'. Είναι πλέον καιρός για την ΕΕ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς να περιμένει άλλο» τόνισε η Μογκερίνι, η οποία χαρακτήρισε το νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο «απαράδεκτο» σε «μια ένωση βασισμένη στις αρχές της αλληλεγγύης, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας για όλους».
Κατά συνέπεια, οι Ευρωπαίοι οφείλουν «να συνεχίσουν να εργάζονται σχετικά με τα βαθιά αίτια της μετανάστευσης και ιδιαίτερα αναφορικά με την αστάθεια στην περιοχή, από το Ιράκ έως τη Λιβύη» πρόσθεσε.
Σούλτς: Πόσοι πρέπει να πνιγούν ακόμη για να δράσουμε;
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, σε μια οργισμένη δήλωσή του τόνισε: «Εχω μείνει άφωνος από τη νέα τραγωδία. Πόσοι άνθρωποι πρέπει να πνιγούν μέχρι να δράσουμε επιτέλους στην Ευρώπη; Τα λόγια της θλίψης δεν αρκούν. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι» τόνισε ο κ. Σούλτς.
Πληροφορίες από διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι η ΕΕ καταστρώνει τη νέα στρατηγική για τη μετανάστευση που πρόκειται να υιοθετηθεί στα μέσα Μαΐου.
Ρέντσι: Η Ευρώπη μάρτυρας μια συστηματικής σφαγής
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ακύρωσε προεκλογική εκδήλωσή του στη βόρεια Ιταλία, προγραμματισμένη ενόψει των τοπικών εκλογών της 31ης Μαΐου, για να παρακολουθήσει από το πρωθυπουργικό γραφείο στη Ρώμη την εξέλιξη της κατάστασης. Ο Ματέο Ρέντσι είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με θέμα μια κοινή, ουσιαστική, ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, όπως μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI.
Ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε πως η Ευρώπη είναι μάρτυρας «μιας συστηματικής σφαγής στη Μεσόγειο». «Πώς μπορούμε να παραμείνουμε απαθείς, όταν βλέπουμε πληθυσμούς ολόκληρους να πεθαίνουν σε μια εποχή που τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε τα πάντα;», τόνισε μιλώντας σε μια πολιτική εκδήλωση στη Μάντοβα.
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Ρέντσι, θα έχει αλλεπάλληλες συσκέψεις με υπουργούς και αξιωματούχους για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.
Ολάντ: Η χειρότερη καταστροφή των τελευταίων ετών στη Μεσόγειο
Εκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της ΕΕ ζήτησε ο Φρανσουά Ολάντ για να ληφθούν μέτρα μετά το νέο ναυάγιο, ενώ, επισήμανε ότι «Αν ο απολογισμός αυτός επιβεβαιωθεί, θα είναι η χειρότερη καταστροφή των τελευταίων ετών στη Μεσόγειο».
Πρωθυπουργός Μάλτας: Εκτυλίσσεται μια τραγωδία
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μάσκατ, ανέφερε ότι «Μια τραγωδία εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο και, αν η ΕΕ και ο κόσμος συνεχίσουν να κλείνουν τα μάτια, θα κριθούν με τον χειρότερο τρόπο, όπως κρίθηκαν και στο παρελθόν όταν έκλεισαν τα μάτια τους σε γενοκτονίες, όταν οι βολεμένοι δεν έκαναν τίποτε».
Στη Ρώμη ο Αβραμόπουλος την Πέμπτη
Υπό το φως των νεών τραγικών εξελίξεων, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος αναμένεται να επισκεφθεί τη Ρώμη για συνομιλίες με την ιταλική κυβέρνηση, μετά το νέο τραγικό ναυάγιο που έλαβε χώρα τη χθεσινή νύκτα στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης.
Σε δήλωσή του, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε: «Η τραγωδία στη Μεσόγειο είναι μια σκληρή υπενθύμιση ότι πρέπει να λάβουμε τολμηρές δράσεις για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης μεταναστευτικής κρίσης». Οπως ανακοίνωσε, αύριο Δευτέρα, θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που θα συζητήσει εκτάκτως τη μετανάστευση, υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων. Ο επίτροπος ανέβαλε την επίσκεψή του στη Θέουτα και τη Μελίγια.
Για τη νέα αυτή τραγωδία συνομίλησαν τηλεφωνικά ο κ. Αβραμόπουλος και ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.
Η πάγια θέση της ιταλικής κυβέρνησης είναι ότι η ΕΕ πρέπει να δραστηριοποιηθεί άμεσα με περισσότερα μέσα, πολιτικά και οικονομικά, για τη συνολική αντιμετώπιση των κυμάτων μεταναστών που φθάνουν διαρκώς στις ακτές της μεσογειακής Ευρώπης.
Η οργισμένη δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου: Αρκετά!
Με ιερά οργή καταφέρεται ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, κατά των ηγετών της Ε.Ε. μετά την ασύλληπτη νέα ναυτική τραγωδία στα ανοιχτά της Λιβύης, όπου εκφράζονται φόβοι για 700 νεκρούς.
«Αρκετά!» λέει ο κ. Ιερώνυμος, ο οποίος επιρρίπτει τεράστιες ευθύνες σε «όσους επιτρέπουν να συμβαίνουν αυτές οι τραγωδίες, είτε προκαλώντας τις, είτε μη αντιμετωπίζοντάς τις». Χρησιμοποιώντας ασυνήθιστα καυστική γλώσσα, ο Αρχιεπίσκοπος μετρά τους τελευταίους νεκρούς και τονίζει ότι δεν πρόκειται για δισεκατομμύρια που πρέπει να ανευρεθούν αλλά για ανθρώπινες ψυχές.
«Πόσοι ξαγρύπνησαν σε ΄συνόδους κορυφής΄ για να βρουν λύση σε αυτό το πρόβλημα και να εξετάσουν τρόπους να φιλοξενήσουν ανθρώπους που φεύγουν με σαπιοκάραβα από την αφρικανική ήπειρο για την ευρωπαϊκή γη;» διερωτάται ο κ. Ιερώνυμος και επισημαίνει οργίλα:
«Δεν χωρούν πολιτικά παιχνίδια και “ισορροπίες” για βάρκες που πλημμυρίζουν από ανθρώπινες ψυχές και δεν προφταίνουν καν να απομακρυνθούν από τις ακτές της Μεσογείου».
Το χρονικό της ανείπωτης τραγωδίας
Το νέο ναυάγιο στα ανοικτά της Λιβύης, που συγκλονίζει την παγκόσμια κοινή γνώμη, συνέβη περίπου 220 χιλιόμετρα από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα.
Τα θύματα, όλοι τους μετανάστες που προσπαθούσαν να περάσουν τις «πύλες» της Ευρώπης, ενδεχομένως να φθάσουν έως και τα 700, ενώ, την περασμένη εβδομάδα είχαν προστεθεί άλλοι 450 νεκροί.
Το αλιευτικό ναυάγησε σε απόσταση περίπου 130 χλμ. από τις λιβυκές ακτές και ενώ μετέφερε περισσότερους από 700 ανθρώπους, σύμφωνα με την αφήγηση των 28 επιζώντων που διασώθηκαν από ένα πορτογαλικό εμπορικό πλοίο.
Η ιταλική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει, τον συνολικό αριθμό των αγνοουμένων, «αλλά η σοβαρότητα των ναυαγίων δεν συνδέεται μόνο με τον αριθμό των νεκρών», ολοκλήρωσε ο ιταλός πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας, επίσης, ότι οι ιταλικές αρχές θα κάνουν το παν για να εντοπίσουν τους δουλεμπόρους που ευθύνονται για την νέα αυτή τραγωδία και για την προσαγωγή τους στη δικαιοσύνη. Είπε ακόμη ότι θα καταβάλλει προσπάθειες ώστε να ανασυρθεί από τον βυθό και το κουφάρι του αλιευτικού, για να ταφούν όσα περισσότερα θύματα είναι δυνατόν.
Στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας το αλιευτικό εξέπεμψε σήμα κινδύνου το οποίο έλαβε η ιταλική Ακτοφυλακή, η οποία ζήτησε αμέσως από ένα πορτογαλικό φορτηγό πλοίο να αλλάξει πορεία, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.
Όταν το πορτογαλικό πλοίο έφθασε επιτόπου, σε απόσταση περίπου 220 χλμ. από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, το πλήρωμά του είδε το αλιευτικό να ανατρέπεται, σύμφωνα πάντα με την ιταλική Ακτοφυλακή. Αυτό συνέβη όταν οι εκατοντάδες μετανάστες που επέβαιναν στο σκάφος έτρεξαν όλοι προς την ίδια πλευρά του μόλις είδαν να τους πλησιάζει το εμπορικό πλοίο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Οι μέχρι τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για 50 διασωθέντες, ενώ το πλοάριο είχε πάνω από 700 επιβαίνοντες.
Αν οι αριθμοί αυτοί επιβεβαιωθούν, θα είναι «η χειρότερη εκατόμβη που υπήρξε ποτέ στη Μεσόγειο», τόνισε η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Καρλότα Σάμι.
Ο επικεφαλής του ιταλικού Ερυθρού Σταυρού, Φραντσέσκο Ρόκα, έδωσε στη δημοσιότητα μέσω Twitter την παρακάτω συγκλονιστική φωτογραφία, που δείχνει καλυμμένα πτώματα μεταναστών, καλώντας την ΕΕ να αναλάβει δράση.
Η νέα αυτή τραγωδία στη Μεσόγειο σημειώνεται έπειτα από δύο ναυάγια την περασμένη εβδομάδα, το ένα από τα οποία είχε 400 και το άλλο περισσότερους από 40 αγνοουμένους, όπως αφηγήθηκαν επιζώντες στο Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις.