Η Μεσόγειος έγινε υγρός τάφος για πάνω από 2.200 μετανάστες τα τελευταία δύο χρόνια. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Οι πέντε χειρότερες τραγωδίες με ναυάγια που μετέφεραν ανθρώπους που επιχειρούσαν να περάσουν από την Αφρική στην Ευρώπη μέσω πλοιαρίων είναι οι εξής:
- 19 Απριλίου 2015: Υπάρχουν φόβοι για 700 ανθρώπους νεκρούς και μόλις 28 διασωθέντες. Οι μαρτυρίες λένε ότι το πλοιάριο που τους μετέφερε αναποδογύρισε στα Λυβικά χωρικά ύδατα. Αν ο αριθμός επιβεβαιωθεί θα είναι η χειρότερη τραγωδία στη Μεσόγειο.
- 12 Απριλίου 2015: Μερικές ημέρες πριν άλλοι 400 τουλάχιστον μετανάστες πνίγηκαν όταν το πλοίο αναποδογύρισε έξω από τις ακτές της Λιβύης. Σώθηκαν 145 επιβάτες.
- Φεβρουάριος 2015: Πάνω από 300 άνθρωποι πέθαναν όταν διατάχθηκαν από τους παράνομους διακινητές ανθρώπων να επιβιβαστούν από τη Λιβύη σε ένα ήδη υπεράριθμο φουσκωτό με άθλιες καιρικές συνθήκες. Περίπου 30 μετανάστες πέθαναν από την έκθεση στις καιρικές συνθήκες πριν η ιταλικές αρχές τους πάει στο νοσοκομείο.
- Σεπτέμβριος 2014: Περίπου 500 μετανάστες πνίγηκαν ανοικτά της Μάλτας όταν οι λαθρέμποροι ανθρώπινης ζωής τους ανάγκασαν να επιβιβαστούν σε ένα μικρότερο πλοιάριο. Επρόκειτο για την μεγαλύτερη τραγωδία, πριν την σημερινή.
- Οκτώβριος 2013: Τουλάχιστον 366 άνθρωποι πέθαναν από τους 500 που μετέφερε το πλοίο το οποίο βυθίστηκε έξω από τη Λαμπεντούζα. Πολλά από τα θύματα παγιδεύτηκαν και πέθαναν από ασφυξία. Η ασύλληπτη τραγωδία ανέδειξε το θέμα της μετανάστευσης στις πρώτες σελίδες των παγκοσμίων ΜΜΕ.
Τώρα πια, η Μεσόγειος είναι το πιο επικίνδυνο σύνορο στον κόσμο
Μόνο από τον Γενάρη του 2015 ως σήμερα περίπου 20.000 μετανάστες έχουν φτάσει στις ιταλικές ακτές σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Αριθμός λίγο μικρότερος από ό,τι τους 4 πρώτους μήνες του 2014, ωστόσο ο αριθμός των νεκρών έχει εννιαπλασιαστεί από πέρσι.
Η αναρχία που επικρατεί στη Λιβύη, μετά την αποκαθήλωση του Μουαμάρ Γκαντάφι το 2011 έχει «λύσει τα χέρια» σε εγκληματικές συμμορίες λαθρεμπόρων μεταναστών στέλνοντας εκατοντάδες πλοιάρια που μεταφέρουν απελπισμένους μετανάστες από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή .
Η Τζαστίν Φόρσάιθ, από την οργάνωση «Save the Children» δήλωσε στην Dailytelegraph: «Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να κάνουν μια έκτακτη σύνοδο είτε από κοντά είτε με τηλεδιάσκεψη εντός 48 ωρών. Να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο άμεσης αποτελεσματικότητας προκειμένου να σταματήσουν οι πνιγμοί. Η Ευρώπη δεν μπορεί να κοιτάζει από την άλλη, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν στις ακτές μας».