Η ζώνη του ευρώ είναι μεν καλύτερα εξοπλισμένη, σε σύγκριση με το παρελθόν, προκειμένου να αντιμετωπίσει μία νέα ελληνική κρίση, αλλά θα μπει σε «αχαρτογράφητα νερά», αν η κατάσταση επιδεινωθεί.
Αυτή την προειδοποίηση εξέφρασε ο Μάριο Ντράγκι, κάνοντας έκκληση για λεπτομερείς συζητήσεις με στόχο την επίλυση των προβλημάτων με τη χρέος της χώρας, ενώ κάλεσε την Αθήνα να φέρει προτάσεις που εξασφαλίζουν την δικαιοσύνη, την ανάπτυξη, τη δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα.
Οταν ρωτήθηκε για τους κινδύνους «μετάδοσης», από μία νέα έξαρση στην Ελλάδα, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απάντησε: «Εχουμε αρκετά εργαλεία αυτή τη στιγμή, τα οποία αν και έχουν σχεδιαστεί για άλλους σκοπούς, σίγουρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε στιγμές κρίσης, αν χρειαστεί». Σύμφωνα με τους Financial Times, αυτά τα «εργαλεία» είναι οι λεγόμενες οριστικές νομισματικές συναλλαγές, που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ και η ποσοτική χαλάρωση, την οποία υιοθέτησε η ΕΚΤ τον Ιανουάριο. «Είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι από ότι το 2012, το 2011 και το 2010», συμπλήρωσε ο Μάριο Ντράγκι.
Ομως, ο επικεφαλής της ΕΚΤ φρόντισε να κρούσει και τον κώδωνα του κινδύνου. «Σίγουρα μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά, αν η κρίση επιδεινωθεί και είναι ιδιαίτερα πρώιμο να κάνουμε οποιαδήποτε υπόθεση για αυτό», συμπλήρωσε ο Μάριο Ντράγκι, μιλώντας μετά από τις συναντήσεις στην Ουάσιγκτον οι οποίες, όπως σχολιάζουν οι Financial Times, επισκιάστηκαν από νέους φόβους για τον κίνδυνο ελληνικής χρεοκοπίας και πιθανής εξόδου από το ευρώ.
Αλλωστε, αντίστοιχες ανησυχίες είχε εκφράσει την Παρασκευή ο Τζακ Λιου. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε ότι μία «έκρηξη» της κρίσης στην Ελλάδα θα έριχνε τη σκιά της αβεβαιότητας πάνω από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία, ασκώντας και εκείνος πίεση με τη σειρά του στην Αθήνα να παρουσιάσει άμεσα λεπτομερείς μεταρρυθμίσεις. Οπως σημείωσε ο Τζακ Λιου, αν και η οικονομική έκθεση στην Ελλάδα έχει αλλάξει αισθητά από το 2012, είναι αδύνατο να γνωρίζει κανείς πώς θα αντιδρούσαν οι αγορές σε μία χρεοκοπία.
Ομως και αξιωματούχοι του ΔΝΤ εξέφρασαν στις εαρινές συναντήσεις βαθιά ανησυχία, ότι οι κορυφαίοι Ελληνες υπουργοί δεν παίρνουν στα σοβαρά τις τεχνικές συζητήσεις, σύμφωνα με τους Financial Times, που τονίζουν ότι δεν υπάρχει διάθεση αποταμίευσης χρημάτων χωρίς ουσιαστική πρόοδο.
Ενδείξεις προόδου στο Παρίσι
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στο Παρίσι, συνεχίζεται σήμερα ο μαραθώνιος των συνεδριάσεων τους Brussels Group, όπου υπάρχουν ενδείξεις προόδου. Τουλάχιστον αυτό δείχνει η απόφαση να γίνει έκτακτη συνεδρίαση του EuroWorking Group, με τηλεδιάσκεψη, την Τετάρτη (22/4), δύο ημέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup στη Ρίγα.
Στο Παρίσι, οι συζητήσεις γίνονται σε κλίμα «κόσμιων αντιπαραθέσεων», σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, ενώ πηγή του τηλεοπτικού σταθμού από την ελληνική ομάδα των διαπραγματεύσεων, εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών.