Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών. Με το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup της 24ης Απριλίου- όπου και θα γίνει μια γενική αποτίμηση της κατάστασης από τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης- αρχίζουν στις 2 μετά το μεσημέρι οι εργασίες του Brussels Group.
Η ελληνική αντιπροσωπεία στην οποία μετέχουν ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης, ο γ.γ. Εσόδων Νίκος Θεοχαράκης και η σύμβουλος του υπουργού οικονομικών Έλενα Παναρίτη τα τελευταία εικοσιτετράωρα βρίσκεται στη γαλλική πρωτεύουσα.
Από ‘κει, καλούνται να περιγράψουν στην άλλη πλευρά με σαφήνεια την κυβερνητική στρατηγική, ώστε να υπάρξει συμφωνία:
- Πρώτον για χρηματοπιστωτική χαλάρωση
- Δεύτερον για εκταμίευση μέρους των δόσεων προς την Αθήνα
Τι προσδοκά το Μαξίμου
Από το Μέγαρο Μαξίμου αισιοδοξούν ότι θα βρεθεί κοινό έδαφος ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους θεσμούς, προκειμένου να διαμορφωθεί το πλαίσιο μιας «αμοιβαίας και επωφελούς συμφωνίας».
Μάλιστα, όπως διαμηνύει το περιβάλλον του πρωθυπουργού η συμφωνία πρέπει να βασίζεται:
- Στο σεβασμό των υποχρεώσεων της χώρας σε διεθνές επίπεδο
- Στην εμπέδωση εμπιστοσύνης με τους θεσμούς στο πλαίσιο του σεβασμού των δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς τους πολίτες για έξοδο από τη λιτότητα και εθνική κυριαρχία
- Άσκηση πολυδιάστατης πολιτικής στις διεθνείς σχέσεις
Παραμένουν τα τέσσερα «αγκάθια»
Ωστόσο, όπως επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με δήλωσή του στο πρακτορείο Reuters, παραμένουν τα τέσσερα πεδία διαφωνίας για:
- εργασιακά
- ασφαλιστικό
- αύξηση του ΦΠΑ
- αποκρατικοποιήσεις
Και ο Γιάνης Βαρουφάκης όμως, από την αμερικανική πρωτεύουσα παραδέχτηκε πως «δεν υπάρχει ποτέ μια ημερομηνία-κλειδί, όλα τα πράγματα θα πρέπει να τα βλέπουμε συνδυαστικά και συσσωρευτικά. Στις 24 Απριλίου δεν θα υπάρξει επίλυση, θα υπάρξει πρόοδος». Πηγαίνοντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, δε δίστασε να προειδοποιήσει πως αν οι εταίροι δεν κάνουν πίσω, η Ελλάδα δεν θα πληρώσει τις δόσεις.
Σφυροκόπημα στην Ελλάδα από ξένους αξιωματούχους και διεθνή ΜΜΕ
Στον αντίποδα των καταιγιστικών δηλώσεων και των αρνητικών δημοσιευμάτων που συνεχίζονται από τα διεθνή ΜΜΕ, η κυβέρνηση επιμένει ότι η Ευρώπη είναι εξοικειωμένη και έχει μάθει να ζει μέσα από τις διαφωνίες της, να συνθέτει και να προχωράει.
Δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα ούτε στο Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας, είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συμπληρώνοντας πως «δεν πρέπει να θεωρούμε ότι θα λυθούν όλα τα προβλήματα στο Eurogroup της Λετονίας».
Άμεση συμφωνία με τους δανειστές, ζήτησε ο Πιέρ Μοσκοβισί από την Ελλάδα, ώστε να μην έρθει αντιμέτωπη με την χρεοκοπία με νέες του δηλώσεις στους Financial Times.
«Φώτια» τέλος, έβαλε και το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, η οποία ανέφερε πως η απόφαση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχει ληφθεί.
ΣΤΕΛΛΑ Α. ΓΚΑΝΤΩΝΑ