Η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο πακέτο διάσωσης ύψους 25-30 δις. ευρώ τουλάχιστον, εκτιμά σε ανάλυσή της η Barclays. Κάνει λόγο για υψηλότερη από ποτέ πιθανότητα Grexit, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί το βασικό της σενάριο.
Ειδικότερα, η τράπεζα εξακολουθεί να θεωρεί “διαχειρίσιμο” το κόστος μιας ελληνικής χρεοκοπίας, προειδοποιεί ωστόσο πως η μετάδοση θα δημιουργήσει βραχυπρόθεσμες πιέσεις στα ριψοκίνδυνα assets, ειδικά στις εύθραυστες οικονομίες της ευρωπεριφέριεας όπως αυτή της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, ακόμα και αν το Grexit δεν οδηγήσει σε διάσπαση της νομισματικής ένωσης.
Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει στην ανάλυσή της η τράπεζα, μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα δημιουργούσε προηγούμενο, αλλάζοντας την θεμελιώδη φύση της νομισματικής ένωσης σε μια ένωση όπου η “έξοδος” χώρας μέλους από αυτή θα ήταν μια υπολογίσιμη πιθανότητα. Κάθε φορά που μια χώρα της ευρωζώνης θα αντιμετωπίζει προβλήματα φερεγγυότητας ή πολιτικούς κινδύνους, οι αγορές θα είναι σε έντονη επαγρύπνηση, ακόμα και αν δεν πρόκειται περί βραχυπρόθεσμων κινδύνων.
Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα, η Barclays παρατηρεί αργή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις γύρω από την επίτευξη συμφωνίας για το δεύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας, που αναμένεται περί τα τέλη Απριλίου προκειμένου να ξεκλειδώσει την απελευθέρωση της επόμενης ζωτικής για την Ελλάδα δόσης. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αντανακλούν τις σφιχτές συνθήκες ρευστότητας, αλλά δεν είανι βιώσιμες σε αυτά τα επίπεδα.
Η εντεινόμενη αβεβαιότητα έχει πολλές επιπτώσεις:
- Εξακολουθεί να τροφοδοτεί τις εκροές καταθέσεων
- Δημιουργεί προβλήματα φερεγγυότητας για τις τράπεζες
- μειώνει τα φορολογικά έσοδα
- παρεμποδίζει τις προοπτικές ανάπτυξης για το 2015 και
- δημιουργεί κινδύνους ατυχήματος ρευστότητας για ομόλογα και τράπεζες
Μια καθοδική αναθεώρηση των μακροοικονομικών προβλέψεων υποδεικνύει καθοδικούς κινδύνους για τα δημόσια οικονομικά, την δυναμική του χρέους και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, σημειώνει η Barclays ενώ εκτιμά πως η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί τουλάχιστον 25-30 δις. ευρώ ως μέρος ενός τρίτου πακέτου διάσωσης.
Το δημόσιο χρέος μπορεί να αυξηθεί έως και το 185% του ΑΕΠ το 2015, ήτοι σε υψηλό ρεκόρ, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας.
Τέλος, δεδομένης της κατάστασης η Barclays προβλέπει αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2015. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αυξημένη εξάρτηση από την χρηματοδότηση του ELA θα οδηγήσει σε αύξηση του χρηματοδοτικού κόστους επιβαρύνοντας τα αποτελέσματα των τραπεζών φέτος. Οι κεφαλαιακοί δείκτες μπορεί να υποχωρήσουν κάτω από το 10% για ορισμένες τράπεζες, εγείροντας ανησυχίες φερεγγυότητας.
Πηγή: Capital.gr