Ανάλυση διεθνούς think tank: Το Grexit θα κοστίσει 86 δισ. ευρώ στη Γερμανία - iefimerida.gr

Ανάλυση διεθνούς think tank: Το Grexit θα κοστίσει 86 δισ. ευρώ στη Γερμανία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό αν η Ελλάδα αθετήσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το χρέος της που φτάνει στα 320 δισεκατομμύρια ευρώ. Ποιος θα πληρώσει, τελικά, τα «σπασμένα» από ένα ενδεχόμενο Grexit. Το διεθνές think tank «Icis» κάνει το λογαριασμό.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Πολ Χόντζες, αυτό πλέον δεν είναι ένα θεωρητικό ζήτημα, καθώς από το 2012 άπαντες γνώριζαν πως η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της. Όμως, συνεχώς η ΕΕ κάλυψε την σκληρή αλήθεια με την τακτική της «υποκρισίας και της επέκτασης».

Μια απλή συμφωνία εγκρίθηκε και ανέλαβε την αποπληρωμή του χρέους έως και το 2050. Παράλληλα μειώθηκαν οι δαπάνες για τους τόκους μέχρι και 10 χρόνια. Ωστόσο, οι πληρωμές που έχει η Ελλάδα για το επόμενο εξάμηνο δεν εξαλείφθηκαν. Επί παραδείγματι, σε αυτό το διάστημα, η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει προς ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Και τώρα, η ανάλυση μπαίνει στο οικονομικό προκείμενο. «Η συμφωνία του 2012 περιείχε ένα πολύ κρίσιμο στοιχείο. Το χρέος πήγε στις πλάτες των κρατών, υπό την ηγεσία της ΕΚΤ, καθώς οι γερμανικές και άλλες τράπεζες που κατείχαν το χρέος, δεν θα μπορούσαν επί μακρόν να «προσποιούνται και να επεκτείνουν». Ως αποτέλεσμα εκείνης της απόφασης ήταν το 75% του χρέους της Ελλάδας ανήκει πλέον σε επίσημους; δανειστές και μόλις 34 δισεκατομμύρια ευρώ οφείλονται σε ιδιώτες δανειστές.

Τι θα συμβεί με το Grexit

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα συμβεί αν οι «θεσμοί» δεν καταφέρνουν να συμφωνήσουν σε μια ακόμη «προσποίηση και επέκταση»; Η απάντηση που δίνει η ανάλυση είναι σαφής: οι χώρες της ΕΚΤ θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος. Βάσει των επίσημων στοιχείων της ΕΚΤ, η Γερμανία κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της ιδιοκτησίας της Κεντρικής Τράπεζας (18%), άρα θα είναι αυτή που θα επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος και θα χρειαστεί να βάλει το χέρι στην τσέπη. Οι υπολογισμοί δείχνουν πως η ζημία της μπορεί να φτάσει στα 86 δισεκατομμύρια ευρώ, δεδομένο ότι αυτές οι ζημίες σχετίζονται με το Target 2 του συστήματος πληρωμών της ΕΚΤ. Μάλιστα, το ποσοστό της Γερμανίας μπορεί να μεγαλώσει, αν οι χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία (12% και 9% αντίστοιχα) αποφασίσουν πως δεν μπορούν να πληρώσουν το μερίδιό τους. Κάτι που είναι πολύ πιθανό να συμβεί με δεδομένη την κακή οικονομική κατάσταση που βρίσκονται αμφότερες.

Το γερμανικό ινστιτούτο Ifo παραδέχεται με τη σειρά του αυτούς τους υπολογισμούς και μάλιστα συμπληρώνει πως στην ακραία περίπτωση που όλα τα προβληματικά κράτη (Κύπρος, Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα) έφευγαν από το ευρώ, η Γερμανία θα βρισκόταν μπροστά στο φάσμα ζημίας που θα έφτανε στα 322 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως σημειώνει ο Χόντζες: «Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πολιτική θύελλα στη Γερμανία, ενώ ντο εκλογικό σώμα και σε άλλες χώρες του Βορρά θα παρακολουθούσε τις εξελίξεις σοκαρισμένο. Όλα αυτά θα δημιουργούσαν μια πολιτική κρίση στις χώρες της Ευρωζώνης, αλλά όχι μόνο – παράδειγμα είναι και οι εξελίξεις που θα αναδύονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Φυσικά, η ΕΕ, μπορεί να εξακολουθήσει να παρουσιάζει μια άλλη εκδοχή της πολιτικής ''προσποίηση και επέκταση'', ενώ την ίδια στιγμή, έμπειροι παρατηρητές δείχνουν πως υπάρχει πιθανότητα 50% να συμβεί κάτι τέτοιο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ grexit EKT Άνγκελα Μέρκελ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ