Ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την Κρήτη, το νότιο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός είχε υποθαλάσσιο επίκεντρο μεταξύ της ανατολικής Κρήτης και της Καρπάθου. Το εστιακό βάθος ήταν 2 μόλις χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ είχε διάρκεια πάνω από 30 δευτερόλεπτα και έγινε αισθητός σε ολόκληρο το νησί προκαλώντας πανικό στους κατοίκους που έντρομοι έβγαιναν από σπίτια και καταστήματα.
Η δόνηση πραγματοποιήθηκε μακριά από κατοικημένες περιοχές, ωστόσο, έγινε αισθητή σε Κρήτη, Ρόδο, Κάσο.
Ο σεισμός σημειώθηκε στις 21:07, ενώ έχουν ακολουθήσει επτά μετασεισμοί. Ο τελευταίος μεγέθους 4,9 Ρίχτερ πραγματοποιήθηκε στις 22:02.
Να σημειωθεί ότι το πρωί της Τετάρτης νοτιοδυτικά της Κύπρου σημειώθηκε ισχυρός σεισμός 5,5 ρίχτερ.
Σύμφωνα με την εξέταση του Ευρωπαϊκού - Μεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 18 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πάφου, ενώ το εστιακό βάθος ορίστηκε στα 2 χιλιόμετρα.
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας.
«Οι σεισμοί που είναι πάνω στο μέτωπο του ελληνικού τόξου είναι παρα πολύ ισχυροί. Και στο παρελθόν έχουν γίνει ανάλογοι σεισμοί σε αντίστοιχες περιοχές, αλλά αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι συνήθως έχουμε τους κύριους σεισμούς με πολύ μεγάλα μεγέθη και στη συνέχεια ακολουθουν σεισμοί μικροτερου μεγέθους", είπε χαρακτηριστικα και συμπλήρωσε πως το καθεστώς σε αυτή την περίπτωση είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που είχαμε στην Κεφαλλονιά», ανέφερε και συνέχισε
«Στην Κεφαλλονιά περιμέναμε μια πλούσια σεισμική δραστηριότητα με πολλούς μεγάλους σεισμούς. Δηλαδή έγινε ο κύριος σεισμός, που ήταν ένα μέγεθος της τάξης των 6.1- 6.2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και αμέσως μετά θα έχουμε μια φθίνουσα σεισμική ακολουθία. Αυτό μας δείχνει η ιστορία του ελληνικού τόξου».