Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται υπόγειες διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς σε ένα πολιτικό σκηνικό που παραμένει ρευστό, ενόψει και των εξελίξεων στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.
Η κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου να επισκεφθεί τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και να συζητήσει επί δίωρο μαζί του, έβαλε «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό, ενώ η αποστροφή του λόγου του, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, περί επανένωσης των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, προκάλεσε έντονες «ζυμώσεις» στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στο Κίνημα.
Ο ΓΑΠ έβαλε φωτιά σε Κεντροαριστερά και πολιτικό σκηνικό
Σύμφωνα με στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρώην Πρωθυπουργό, η επίσκεψή του στο μέγαρο Μαξίμου και η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν συμβολική αλλά και ουσιαστική.
Συμβολική ήταν γιατί «ήθελε να στηρίξει ανοικτά τον Τσίπρα και να δείξει ότι στηρίζει ειλικρινά και όχι υποκριτικά την εθνική προσπάθεια, όπως κάνουν Βενιζέλος-Σαμαράς» έλεγε μέλος του Κινήματος προς το iefimerida.gr.
Ουσιαστική γιατί, σε περίπτωση που ο Αλ. Τσίπρας πάει σε εκλογές, όπως λέει το «παπανδρεϊκό» στρατόπεδο, το Κίνημα «θα μπει στη Βουλή» και ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ επανεκλεγεί αυτοδύναμος, θα στηριχθεί στους βουλευτές του Παπανδρέου.
Επιπλέον ο Γ. Παπανδρέου φέρεται να διεμήνυσε στον Πρωθυπουργό, ότι προτίθεται να στηρίξει τυχόν απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα. «Ο ίδιος είχε προχωρήσει και πρακτικά την ιδέα με το νομοθέτημα Καστανίδη, επιχείρησε να το εφαρμόσει αλλά μετά τις Κάννες του τράβηξε το χαλί ο Βενιζέλος. Τώρα, θα στηρίξει ανοικτά την διεξαγωγή δημοψηφίσματος» έλεγε συνεργάτης του.
Θέλει να επιστρέψει ο Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ;
Στο σενάριο περί επιστροφής Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ, μετά την δημόσια δήλωση του Ευ. Βενιζέλου ότι στο συνέδριο του Ιουνίου θα αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος, οι «παπανδρεϊκοί» απαντούν κατηγορηματικά: «Δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψουμε».
Ο λόγος; «Δεν μας θέλει ο Βενιζέλος, ο οποίος ακόμη και αν αποχωρήσει από την ηγεσία θα κινεί τα νήματα παρασκηνιακά, αφού ελέγχει την Κοινοβουλευτική Ομάδα» υποστηρίζουν.
Οπως λένε, με την κίνησή του αυτή ο Παπανδρέου ουσιαστικά είπε <ελάτε εσείς σε εμάς>».
Μια ερμηνεία ασφαλώς υπεραισιόδοξη τουλάχιστον καθώς δεν ακούγεται λογικό να εγκαταλείψουν στελέχη ένα κόμμα που έχει – έστω και μειωμένη κατά πολύ – κοινοβουλευτική παρουσία – για να ακολουθήσουν το Κίνημα που δεν μπήκε καν στη Βουλή. Πόσω μάλλον όταν δεν το έπραξαν προεκλογικά, όταν δεν μπορούσε να προεξοφληθεί η επιτυχία του εγχειρήματος Παπανδρέου.
Από την άλλη, ωστόσο, εκτιμούν πολλοί ότι η πρωτοβουλία Παπανδρέου για την συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, συνιστούσε απλώς μια κίνηση προκειμένου αφενός να επανέλθει στο πολιτικό προσκήνιο μετά από το μετεκλογκό διάστημα αφάνειας, αφετέρου δε – και κυρίως – προκειμένου να απαντήσει στις εσωτερικές πιέσεις που δέχεται από τη βάση αλλά και από κορυφαία στελέχη του, να αναστείλει την λειτουργία του Κινήματος για να ξέρουν και εκείνοι τι δρόμο θα διαλέξουν.
«Δεν πετύχαμε το στόχο να μπούμε στη Βουλή ως Κίνημα, προοπτική δεν έχει και εμείς πρέπει να ξέρουμε τι θα κάνουμε» φέρεται να έχουν εξομολογηθεί στελέχη του κόμματος Παπανδρέου.
Τα στελέχη αυτά, έχουν «ανοικτά τα αυτιά τους» σε κινήσεις άλλων χώρων και ιδίως από κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία θέλουν την επιστροφή τους.
Ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος έχει διαμηνύσει ότι δεν θέλει να ακούει καν για επιστροφή τόσο του Γ. Παπανδρέου, όσο και συγκεκριμένων στελεχών περί αυτόν – όπως τους Θάνο Μωραΐτη, Μιχ. Καρχιμάκη, Φ. Πετσάλνικο κλπ. Αντιθέτως, στελέχη κοντά στον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μιλούν με κολακευτικά λόγια για τον Φίλιππο Σαχινίδη.
Η στάση των «δελφίνων» του ΠΑΣΟΚ έναντι των «παπανδρεϊκών»
Οι προτάσεις-έκπληξη του Ν. Ανδρουλάκη
- Ο γραμματέας του κόμματος και ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, έχει προσεγγίσει ορισμένους πρώην συντρόφους του από το ΠΑΣΟΚ που μεταπήδησαν στο Κίνημα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει κάνει και προτάσεις για δείπνο αν και δεν είναι γνωστό αν εκείνοι ανταποκρίθηκαν. Πάντως στις συνομιλίες που έχει μαζί τους ο κ. Ανδρουλάκης φέρεται να τους προτείνει τρόπους επανασύνδεσης με το ΠΑΣΟΚ μετά την εκλογική αποτυχία του κόμματος Παπανδρέου.
- Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει κάνει και συγκεκριμένες συμβιβαστικές προτάσεις:
- Να «παγώσουν» οι διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου, να οριστεί ένας μεταβατικός πρόεδρος (επικρατέστερος είναι ο Κώστας Σκανδαλίδης). Αυτός, θα ηγείται μιας προσωρινούς επιτροπής η οποία θα αναλάβει να εκπονήσει σχέδιο επανένωσης της κεντροαριστεράς υπό ένα ενιαίο σχήμα και θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε ένα συνέδριο εκλογής κανονικού προέδρου, στο τέλος του χρόνου.
- Στο μεταξύ διάστημα θα μπορούν να ενταχθούν σε αυτό το σχήμα και στελέχη από το Κίνημα Παπανδρέου ώστε να είναι πιο ομαλή η διαδικασία ενσωμάτωσής τους.
- Με μια τέτοια λύση – από άλλη αφετηρία εκκινώντας - συμφωνούν και στελέχη που μετείχαν στα εγχειρήματα της Ελιάς και της Δημοκρατικής Παράταξης, όπως οι Νίκος Μπίστης, Παντελής Καψής κ.α.
Λοβέρδος: Γιώργο, χάσαμε την τρίτη θέση για να φύγει ο Βενιζέλος;
O Ανδρέας Λοβέρδος επίσης έχει δίαυλο επικοινωνίας με ορισμένους εκ των παπανδρεϊκών με τους οποίους συνομιλεί, αλλά όχι και με τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου. Είναι χαρακτηριστικό ότι είχε επικρίνει τον πρώην Πρωθυπουργό όταν έκανε το εγχείρημα δημιουργίας νέου κόμματος.
Σήμερα, μετά τα όσα είπε ο πρώην Πρωθυπουργός στο Kriti tv για πρωτοβουλίες επανένωσης της Κεντροαριστεράς, τώρα που αποχωρεί ο Βενιζέλος από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο Α. Λοβέρδος, με ανάρτησή του στο twitter, του απηύθυνε καυστικά το ερώτημα: «Προς Γ. Παπανδρέου:Δηλαδή το πρόβλημα ήταν ο Βενιζέλος; Προσωπικό ήταν το θέμα; Χάθηκε η τρίτη θέση για να εξοντωθεί ο Βενιζέλος;»
Η Φώφη κρατά αποστάσεις
Η Φώφη Γεννηματά είχε ταχθεί δημοσίως υπέρ της ανάγκης επανένωσης των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς συμπεριλαμβάνοντας και το Κίνημα του Γ. Παπανδρέου. Μάλιστα, είχε προκαλέσει και την μήνιν του Ευ. Βενιζέλου ο οποίος φέρεται να της είπε σε συνεδρίαση στη Χ. Τρικούπη: «Δεν θα σου επιτρέψω να πάρεις την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για να φέρεις πίσω τον Παπανδρέου και τον Καρχιμάκη που υπονόμευσαν το κόμμα και την παράταξη».
Ωστόσο, η ίδια έχει κρατήσει αποστάσεις από τους «παπανδρεϊκούς» με τους οποίους δεν έχει μιλήσει μετά τις εκλογές – ούτε και με τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου. Μάλιστα, ορισμένοι την κατηγορούν για τη στάση αυτή, την οποία υποστηρικτές της ερμηνεύουν ως κίνηση «πολιτικού πολιτισμού»: «Δεν θα ήταν κομψό την επαύριο των εκλογών να καλέσει στελέχη που μετείχαν σε ένα αποτυχημένο εγχείρημα να επιστρέψουν. Ολα θέλουν το χρόνο τους» λένε με νόημα.
Η ειρωνική αντίδραση του ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ, αντιδρώντας με διαρροές «κύκλων» της Χ. Τρικούπη, αφού «έσταξε δηλητήριο» για την συνάντηση Τσίπρα-Παπανδρέου, επιβεβαίωσε την «πόρτα» στο ενδεχόμενο επιστροφής στο κόμμα του πρώην Πρωθυπουργού.
«Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ οργανώνεται με πρωτοβουλία του Ευάγγελου Βενιζέλου για να συμβάλει στην προοπτική της ευρύτερης παράταξης και όχι ως "τρύπα " επιστροφής στο παρελθόν με την επανεμφάνιση των λίγων εκείνων επωνύμων προσώπων που υπονόμευσαν συνειδητά την ενότητα της παράταξης και έχουν τεράστια και ασυγχώρητη ιστορική, ηθική και πολιτική ευθύνη. Πρόκειται για διαδικασίες ανασυγκρότησης του χώρου και όχι για διεργασίες μετατροπής του χώρου σε θλιβερή ουρά ενός ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο» έλεγαν κατηγορηματικά οι κύκλοι του ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζοντας ταυτοχρόνως ότι ο κ. Βενιζέλος έχει θέσει το σχετικό πολιτικό πλαίσιο με απόλυτη σαφήνεια.