Η McCann Athens, θερμός υποστηρικτής του έργου της Action Aid και συνεργάτης της συνέλαβε και υλοποίησε για λογαριασμό της, το κοινωνικό πείραμα που προβλήθηκε με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού (21 Μαρτίου). Το κοινωνικό πείραμα πραγματοποιήθηκε σε στάση λεωφορείου στην Αθήνα και σκοπός του ήταν να μας κάνει να καταλάβουμε «πόσο ρατσιστές είμαστε».
Η excecutive director της McCann Athens Ελένη Ζησιμοπούλου μίλησε στο iefimerida για την επιτυχία και την απήχηση που είχε το πείραμα.
Πως «γεννήθηκε» η ιδέα για το κοινωνικό πείραμα
To πείραμα γεννήθηκε στην προσπάθεια να επανέλθει στη δημόσια συζήτηση το θέμα του ρατσισμού που έμοιαζε να έχει περάσει σε μία σιωπηλή σφαίρα και να μην σοκάρει την κοινωνία, ενώ, αντιθέτως, τα κρούσματά του συνέχιζαν να είναι ανοδικά. Αφού τόσα κοινωνικά μηνύματα και καμπάνιες κατά του ρατσισμού δεν φαίνονταν να συγκινούν πια τους ανθρώπους, σκεφτήκαμε ότι μόνο ένα πράγμα μπορεί να τους μιλήσει πραγματικά. Η αλήθεια. Να δουν τον εαυτό τους εκεί έξω και να αναρωτηθούν τι θα έκαναν αν βρίσκονταν σε εκείνη τη στάση εκείνη την ημέρα. Είναι εύκολο να λέμε ότι δεν είμαστε ρατσιστές αλλά τί γίνεται τελικά στην πράξη?
Υπήρξαν πιο έντονες αντιδράσεις -είτε ρατσιστικών, είτε αντιρατσιστικών συμπεριφορών- που δεν είδαμε;
Υπήρχαν κάποιες αντιδράσεις οι οποίες δεν συμπεριλήφθηκαν καθαρά για λόγους διάρκειας του video. Τις πιο έντονες, πάντως, είτε υπέρ του θύτη είτε υπέρ του θύματος, τις είδατε όλες.
Χρειάστηκε η επέμβαση του συνεργείου για να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις;
Η αλήθεια είναι ότι υπήρχε από όλους μας μία σχετική ανασφάλεια γιατί σε ένα γύρισμα σε πραγματικές συνθήκες, όλα μπορούν να συμβούν. Πραγματικοί πρωταγωνιστές, ανυποψίαστοι πολίτες και μία ρατσιστική λεκτική επίθεση...όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε απρόοπτες καταστάσεις. Ευτυχώς, αν και το συνεργείο ήταν καθόλη τη διάρκεια του γυρίσματος σε ετοιμότητα δεν χρειάστηκε να επέμβει. Μόνο ο ηθοποίος, ο υποδυόμενος τον ρατσιστή, αναγκάστηκε κάποιες φορές να σταματήσει το γύρισμα γιατί ένιωθε άβολα.
Πόσο κράτησαν τα γυρίσματα;
Τα γυρίσματα κράτησαν 8 ώρες, ενώ η σκηνή επαναλήφθηκε 22 φορές μπροστά σε διαφορετικούς κάθε φορά παρευρισκόμενους.
Επικοινώνησε μαζί σας κάποιος από τους πολίτες που συμμετείχε στο πείραμα της Action Aid και της McCann Athens;
Όχι δεν επικοινώνησε κάποιος μαζί μας αλλά γνωρίζω ότι δύο συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με την Αctionaid προκειμένουν να καταθέσουν τη δική τους εμπειρία.
Πιστεύετε ότι η αμεσότητα που προσφέρουν αυτές οι ενέργειες όπως το πείραμα που πραγματοποίησαν οι Action Aid και McCann Athens δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να «βιώσουν» το υπαρκτό καθημερινό πρόβλημα ρατσιστικών συμπεριφορών; Μπορεί να οδηγήσει σε συμπεράσματα και λύσεις αντιμετώπισής συγκριτικά με τις έως τώρα θεωρητικές συζητήσεις που δεν κατέληγαν πουθενά;
Σίγουρα η αμεσότητα μιας τέτοιας ενέργειας γεννάει άλλου είδους συναισθήματα στους αποδέκτες από μία κοινή διαφημιστική καμπάνια.
Όμως, αν κυκλοφορείς στους δρόμους της Αθήνας, αν χρησιμοποιείς μέσα μαζικής μεταφοράς, αν μιλήσεις έστω μία φορά με έναν μετανάστη, αν δεν επιλέγεις να κλείνεις τα μάτια,νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να βιώσει το υπαρκτό καθημερινό πρόβλημα ρατσιστικών συμπεριφορών.
Στην πραγματικότητα, δεν χρειαζόμαστε ούτε διαφημιστικά, ούτε περίτεχνες ενέργειες.
Χρειαζόμαστε όμως κάποιες φορές μία αφύπνι ση. Γιατί ζούμε, δυστυχώς, σε μία φοβική κοινωνία που δεν μας αφήνει πάντα να είμαστε ξεκάθαροι για το που θέλουμε να ανήκουμε.
Δεν νομίζω ότι αυτό το πείραμα μπορεί να οδηγήσει σε συμπεράσματα και λύσεις. Δεν αποτελεί, άλλωστε, έρευνα επιστημονικού τύπου.
Μπορεί σίγουρα όμως, να μας δώσει μια μικρή ελπίδα για αυτό που είμαστε.
Και θάρρος έχουμε και ευαισθησία και ανθρωπιά. Μην το ξεχνάμε.
Η επιτυχία του πειράματος και η απήχηση που είχε στην κοινωνία ήταν μεγάλη, άρα και οι απαιτήσεις αυξάνονται. Να περιμένουμε στο μέλλον και νέες τέτοιες πρωτότυπες ενέργειες; Ποιες θα είναι αυτές;
Μας πήρε σχεδόν 2 χρόνια να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε αυτό το πείραμα και ήταν μεγάλη μας χαρά τόσο η απήχηση που είχε όσο και το ίδιο το αισιόδοξο αποτέλεσμα. Ελπίζουμε να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε (σε λιγότερο από 2 χρόνια...) κάτι εξίσου δυνατό συναισθηματικά.
Δείτε το διαφορετικό πείραμα πραγματοποίησαν η McCann και η ActionAid Ελλάς σε κεντρική στάση λεωφορείου στις 20 Φεβρουαρίου