Σαρωτικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης επιφέρει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο παρουσιάστηκε την Πέμπτη από την ηγεσία του υπουργείου.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς σε συνέντευξη Τύπου, οι φοιτητές στο εξής θα ψηφίζουν καθολικά για την ανάδειξη των πρυτάνεων των ελληνικών ιδρυμάτων, ενώ η βαρύτητα της ψήφου θα αυξάνει αναλόγως με το ποσοστό της συμμετοχής τους. Ετσι, επανέρχεται το σύστημα του 1982.
Στο θέμα της εκλογής των πρυτάνεων θα υπάρξει διάστημα προσαρμογής ενός χρόνου, ενώ οι νυν πρυτάνεις, των οποίων η θητεία δεν θα έχει λήξει, θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις επόμενες εκλογές.
Στο θέμα των μετεγγραφών θα υπάρξει ρύθμιση στο πνεύμα πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ. Όπως ανέφερε ο κ. Μπαλτάς, τα βασικά κριτήρια σε όλες τις κατηγορίες (πολύτεκνοι κ.λπ.) θα είναι το οικονομικό και η υγεία.
Παράλληλα, επιστρέφει το άσυλο στα πανεπιστήμια, ενώ καταργούνται τα Συμβούλια και οι ρυθμίσεις περί «αιωνίων» φοιτητών.
Ο κ. Μπαλτάς δήλωσε ότι το πολυνομοσχέδιο έχει, ήδη, παραδοθεί στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μελετηθεί από τα μέλη της που θα το στηρίξουν στη Βουλή και στη συνέχεια θα δοθεί στη δημοσιότητα.
Αλλαγές και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι σημαντικότερες αλλαγές αφορούν:
- στην κατάργηση της τράπεζας θεμάτων,
- στην κατάργηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για την αξιολόγηση,
- στην κατάργηση εσωτερικών φροντιστηρίων στα ιδιωτικά σχολεία και
- στη ρύθμιση του εκπαιδευτικού περιεχομένου και του ωραρίου των φροντιστηρίων.
Στο θέμα της αντιμετώπισης της φτώχειας, το υπουργείο προσανατολίζεται στην εισαγωγή κάρτας, την οποία οι δικαιούχοι θα χρησιμοποιούν για την προμήθεια των γευμάτων τους από το κυλικείο. Επίσης, διαχωρίζονται τα πρότυπα από τα πειραματικά σχολεία, ενώ αλλάζει ο τρόπος επιλογής των διευθυντών των σχολικών μονάδων.