Ο ευρωβουλευτής και συνταγματολόγος παρατήρησε ότι οι αξιώσεις των δανειστών από τη χώρα δεν αντίκεινται μόνο στο «DNA ενός αριστερού κόμματος», αλλά και στη Συνθήκη της ΕΕ, καθώς και στη Χάρτα Δικαιωμάτων.
«Όλα αυτά, ιδίως στα εργασιακά, έχουν παραβιαστεί κατ’ επανάληψη και τώρα μας ζητούν να τα παραβιάσουμε ακόμη περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Χρυσόγονος πρόσθεσε ότι οι απαιτήσεις των δανειστών προσεγγίζουν τα όρια του παραλογισμού. Διερωτήθηκε μεταξύ άλλων, ρητορικά:
«Είναι δυνατόν να θεσμοθετούνται οι ομαδικές απολύσεις σε μία χώρα, όπου η ανεργία έφθασε στο 27%; Τι είναι αυτό; Λύση μέσω ομοιοπαθητικής;».
Αναφερθείς στη διεθνή οικονομική και πολιτική κατάσταση, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι οι κυβερνήσεις – κι όχι μόνο η ελληνική- τελούν υπό τον έλεγχο της «δικτατορίας των κεφαλαιαγορών». Παρατήρησε ότι οι μεν κυβερνήσεις εκλέγονται κάθε 3-4 χρόνια, αλλά οι διαβόητοι οίκοι αξιολόγησης ασκούν καταλυτική επίδραση «γνωμοδοτώντας» όποτε θέλουν.
Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες, άκρως επιθετικές δηλώσεις Σόιμπλε σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Χρυσόγονος είπε ότι στις τάξεις της γερμανικής Χριστιανοδημοκρατίας και των συμμάχων της (των Χριστιανοκοινωνιστών) υπάρχουν δυο τάσεις, «μερίδες». Η μία, τόνισε, η «έξαλλη», επιδιώκει την πτώση της κυβέρνησης και μάλιστα γρήγορα, πιέζοντας για μέτρα που είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μπορούσαν να «περάσουν» ακόμη και από την προηγούμενη Βουλή.
Η άλλη τάση, ανέφερε ο κ. Χρυσόγονος, επιδίδεται σε έναν περισσότερο … υπομονετικό πόλεμο φθοράς της ελληνικής κυβέρνησης. Ο ευρωβουλευτής εξέφρασε την εκτίμηση ότι η δεύτερη «μερίδα» (κι όχι η «έξαλλη») είναι αυτή τη στιγμή η κυρίαρχη.