Από την Φρανκφούρτη, ενδιάμεσο σταθμό του ταξιδιού του από τις ΗΠΑ στην Αθήνα, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος προχώρησε σε νέα οργισμένη διάψευση των σεναρίων «συντεταγμένης χρεοκοπίας» της Ελλάδας. Ο υπουργός Οικονομικών, ένα 24ωρο πριν από το κρίσιμο τετ α τετ Παπανδρέου- Μέρκελ στο Βερολίνο, σημειώνει ότι «δεν έγινε, ούτε μπορούσε να γίνει καμία συζήτηση για αυτό το περιβόητο σενάριο της "συντεταγμένης χρεοκοπίας"» κατά τη συνάντησή του με τη Κριστίν Λαγκάρντ και τον Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Ολόκληρη η δήλωση του κ. Βενιζέλου
«Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι αναγκάζομαι να διαψεύδω κάθε ημέρα δημοσιεύματα και σχόλια ελληνικών μέσων ενημέρωσης που αναφέρονται με εντυπωσιακή ευκολία σε σενάρια «συντεταγμένης χρεοκοπίας» της χώρας. Αυτά τα δημοσιεύματα χρησιμοποιούνται στη συνέχεια ως υλικό για να ανακυκλωθεί η συζήτηση αυτή στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και τροφοδοτούν σχόλια πολιτικών, δημοσιογραφικών και ακαδημαϊκών κύκλων που δεν εκφράζουν ούτε την Ευρωζώνη, ούτε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος .
Φτάσαμε τώρα στο σημείο να υπάρχουν δημοσιεύματα για το τι ειπώθηκε σε μία κλειστή συνάντηση με τη συμμετοχή μόνον της κυρίας Λαγκάρντ, του κ. Τρισέ και τη δική μου. Δεν μπορεί να υπάρχει καμία ενημέρωση προς κανένα δημοσιογράφο ως προς το τι ειπώθηκε στη συνάντηση αυτή. Αυτό που είναι απολύτως βέβαιο είναι ότι δεν έγινε, ούτε μπορούσε να γίνει καμία συζήτηση για αυτό το περιβόητο σενάριο της «συντεταγμένης χρεοκοπίας». Όποιος μάλιστα γνωρίζει τις απόψεις προσώπων και θεσμών ποτέ δεν θα μπορούσε να υποθέσει ότι συζητήθηκε κάτι τέτοιο. Μόνον μία άσχετη και επιπόλαιη προσέγγιση που δεν αντιλαμβάνεται την βλάβη που προκαλεί στη χώρα μπορεί να εμπνέει παρόμοια δημοσιεύματα και σχόλια.
Στις αναλυτικές δηλώσεις που έχω κάνει και στις ανακοινώσεις και τα δελτία τύπου που έχουν εκδοθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μου στην Ουάσιγκτον περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία, αποτυπώνεται η κρισιμότητα της κατάστασης, αλλά περιγράφεται και η προοπτική που ανοίγεται για τη χώρα, εφόσον φυσικά είμαστε σοβαροί, ενωμένοι, υπεύθυνοι και ειλικρινείς με τον εαυτό μας και με τους άλλους.
Την αξίωση της ειλικρίνειας όμως δεν είναι σωστό και δίκαιο να την έχει κάποιος μόνον από την κυβέρνηση, που δίνει μία σκληρή μάχη για την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας, της αξιοπιστίας και άρα της ισχύος της χώρας που έχει δυστυχώς τρωθεί λόγω χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων και των αντίστοιχων πρακτικών και νοοτροπιών».