Με την Ελλάδα να φλερτάρει συχνά πυκνά με τη χρεοκοπία, τα ελληνικά ομόλογα είναι παγιδευμένα στην no man's land των διεθνών αγορών. Χαρακτηρίζονται επικίνδυνα και σαφώς δεν είναι και τα πλέον φθηνά για κάποιους επενδυτές. Και όλα αυτά συνέβησαν μέσα σε ένα χρόνο.
Το Bloomberg εξηγεί τι ακριβώς μεσολάβησε μέσα σε αυτές τις 365 ημέρες και μεταστράφηκε η διάθεση των επενδυτών προς την Ελλάδα. Και για να είναι πιο ακριβές το ρεπορτάζ, ρώτησε εκείνους τους επενδυτές που πριν από ένα χρόνο υπερασπίστηκαν την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, έπειτα από την τετραετή, αναγκαστική εξορία της. Τότε, η Invesco Asset Managment και η BlackRock Inc. είχαν στηρίξει τα ελληνικά ομόλογα, καθώς έβλεπαν πως η κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε περικοπές του προϋπολογισμού και τα σημάδια της οικονομικής ανάκαμψης ήταν ορατά.
Η αντιπαράθεση
Πολλοί από αυτούς έχουν αποχωρήσει προ πολλού, βλέποντας πώς διαμορφωνόταν η νέα κατάσταση. Ήτοι, κρίνοντας πωη αντιπαράθεση της νέας κυβέρνησης με τους πιστωτές της, θα μπορούσε να πυροδοτήσει δυνητικούς κινδύνους για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Το κενό αυτό δεν έχει ακόμη πληρωθεί, καθώς οι αγοραστές και τα hedge funds βλέπουν τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να έχουν τριπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο.
Ο Χάρτβιγκ Κος της Baring Asset Managment, με έδρα το Λονδίνο, αναφέρει πως ήταν μια διαπραγμάτευση που δεν λειτουργούσε, επομένως ήταν η κατάλληλη στιγμή να αποχωρήσουν οι επενδυτές. «Φοβάμαι πως οι ελληνικές αρχές βρίσκονται υπό τον κίνδυνο μιας υπνοβασίας, καθώς μπορεί να συμβεί ένα Grexit μέσω ατυχήματος. Όταν επιλυθούν οι διαφορές, είναι σίγουρο πως οι επενδυτές θα επιστρέψουν».
Αυξανόμενες αποδόσεις
Από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε τα ηνία της χώρας, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ανέβηκε 3,4%, αναφέρει το Bloomberg. Την Τρίτη έφτασε στο 11,823%, αν και εξακολουθεί να είναι αρκετά κάτω από τη μέγιστη τιμή των 44,21% που έφτασε το 2012, όταν οι δύο απανωτές εκλογικές μάχες είχαν αυξήσει τις δυσοίωνες προοπτικές μιας πιθανής χρεοκοπίας. Η Greylock Capital Managment ήταν μεταξύ των hedge funds που πήρα ελληνικά ομόλογα τον Ιανουάριο, όταν οι τιμές υποχώρησαν. Ο Χανς Χουμς, ιδρυτής της εταιρείας, σημειώνει πως ακόμη κατέχει ελληνικά ομόλογα, αλλά περιόρισε την επένδυση πριν από ένα μήνα, λόγω του αυξημένου κινδύνου αποτυχίας των διαπραγματεύσεων Αθήνας-Βρυξελλών.
Η Adelante Asset Managment, με έδρα το Λονδίνο, είναι μεταξύ των επενδυτών που εξακολουθούν να διαπραγματεύονται το ελληνικό χρέος, καθώς ακολουθεί τη στρατηγική της σύντομης εισβολής στη αγορά, όταν οι τιμές γίνονται ελκυστικές. Όλες αυτές οι συναλλαγές, όμως, είναι λίγες και δείχνουν την ουσιαστική απουσία των επενδυτών. Άλλωστε από τον περασμένο Αύγουστο, η μοναδική παρουσία της Ελλάδας στις αγορές είναι η έκδοση των βραχυπρόθεσμων γραμματίων που εκδίδει και ουδείς ξένος επενδυτής τοποθετείται.
Ήρθαν και έφυγαν
Η Invesco που πέρυσι επένδυσε στο γεγονός ότι η ελληνική οικονομία επανακάμπτει, πούλησε τα τελευταία ομόλογα που κατείχε το Σεπτέμβριο, όταν διαπίστωσε πως η χώρα βρισκόταν μπροστά στο φάσμα νέων εκλογών. Ο Νίκολας Γουόλ της Invesco, κρίνει τα δεδομένα ως εξής: «Ο Τσίπρας είναι πιθανό να βρεθεί υπό πίεση, εάν η Ελλάδα, όπως φαίνεται, χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας. Μέχρι να συμβεί αυτό ή εκτός και αν αναλάβει άλλος τη διακυβέρνηση της χώρα, εμείς δεν θα επανεπενδύσουμε σε ελληνικά ομόλογα. Τα πράγματα μπορούν να γίνουν πιο δύσκολα για την Ελλάδα, όταν θα κληθεί να υπογράψει το τρίτο πρόγραμμα».
Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως ακόμη και αν τώρα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, οι επενδυτές θα συνεχίσουν να βλέπουν με σκεπτικισμό τους ελληνικούς τίτλους. Κάτι που παραδέχεται και ο Άλεξ Μποτλ της Natixis.