Δέκα κρίσιμες ημέρες διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές έχουν μείνει μέχρι το κρισιμότατο Eurogroup της 24ης Απριλίου.
Εξάλλου τα επόμενα 24ωρα θα συνεχιστούν οι τηλεδιασκέψεις του Brussels Group, και παρά τα ασφυκτικά περιθώρια, το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να γεφυρωθούν οι διαφορές ανάμεσα σε κυβέρνηση και Ευρωπαίους. Ωστόσο οι εταίροι επιμένουν και ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση μία λίστα με ακριβείς μεταρρυθμίσεις.
Από την πλευρά της Κομισιόν, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών βρίσκονται σε εξέλιξη και ελπίζει ότι στο προσεχές Eurogroup θα υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Κομισιόν: Περιμένουμε ουσιαστικό αποτέλεσμα ως 24 Απριλίου
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών βρίσκονται σε εξέλιξη, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις αφορούν το σύνολο των θεμάτων που σχετίζονται με το ελληνικό πρόγραμμα και κινούνται στο πνεύμα της δήλωσης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.
Συνεχίζοντας, ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι η Επιτροπή ελπίζει ότι ως την επόμενη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας, θα υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο ίδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο τόσο για τις χθεσινές δηλώσεις του διευθυντή επί ευρωπαϊκών θεμάτων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν για την Ελλάδα, όσο και για τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, λέγοντας πως η Επιτροπή έχει κατ' επανάληψη τονίσει ότι δεν σχολιάζει κατά τη διάρκεια μιας συνολικής διαπραγμάτευσης.
«Δεν μας αφορά ο θόρυβος που γίνεται, μας ενδιαφέρει η ουσία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Μοσκοβισί: Περιμένουμε από την Αθήνα μία λίστα με ακριβείς μεταρρυθμίσεις
«Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει μια λίστα με τις ακριβείς μεταρρυθμίσεις» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί. Μάλιστα χαρακτήρισε την πρόοδο στις συνομιλίες Ελλάδας-θεσμών «υπερβολικά αργή».
Μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο και εν όψει του επερχόμενου άτυπου Eurogroup της 24ης Απριλίου, ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε πως «οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα γίνονται σε θετικό κλίμα εκατέρωθεν» και πως κύριο μέλημα είναι η διασφάλιση της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ: «Οι συζητήσεις συνεχίζονται με εποικοδομητική διάθεση. Είναι περίπλοκο, ωστόσο, περιμένουμε δράση πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα».
Οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης και ο έντιμος συμβιβασμός
Στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καλείται να λάβει αποφάσεις για έναν «έντιμο συμβιβασμό» με τους εταίρους, ενώ έρχεται αντιμέτωπος και με το στοίχημα να παραμείνει πιστός στις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει η Αθήνα.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να σηκώσει και πάλι το βάρος της διαπραγμάτευσης, όντας σε ανοικτή γραμμή τόσο με το οικονομικό επιτελείο ή ακόμη και με τους Ευρωπαίους εταίρους εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Τα γνωστά «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης πάντως παραμένουν και πρόκειται για:
- Νέες περικοπές σε μισθούς
- Νέες περικοπές σε συντάξεις
- Αλλαγές στο ασφαλιστικό
- Το ζήτημα του ΦΠΑ
Βαρουφάκης-Σόιμπλε διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο Ινστιτούτο Brookings
Τα ξίφη τους θα διασταυρώσουν την Πέμπτη - και μάλιστα ενώπιον διεθνούς κοινού - ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Οι δύο άνδρες θα παρευρεθούν σε συνέδριο του Ινστιτούτου Brookings, στις 16/04 στην Ουάσινγκτον. Στο επίκεντρο θα είναι η ελληνική οικονομία και η Ευρωζώνη, με τον Υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, να είναι ο κεντρικός ομιλητής στο θεματικό τραπέζι με τίτλο: «Η ελληνική οικονομία και οι διεθνείς εταίροι της».
Το συνέδριο αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον για τη χώρα μας και τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη καθώς θα συμμετάσχει και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble, ο οποίος θα μιλήσει στο θεματικό τραπέζι με τίτλο «Η Ευρωζώνη σε σταυροδρόμι (ξανά)».
Στο επίκεντρο της ενότητας, στην οποία θα μιλήσει ο Έλληνας Υπουργός, θα βρεθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, οι προοπτικές για μεταρρυθμίσεις και οικονομική ανάκαμψη και τα στοιχεία μίας πιθανής μελλοντικής στρατηγικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τους Ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ.
Ο κ. Βαρουφάκης, μετά την ομιλία του, θα έχει μία σύντομη ανταλλαγή απόψεων με τον οικονομολόγο και πρώην Υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας Kemal Derviş και τον David Wessel, στέλεχος του Ινστιτούτου Brookings. Στη συνέχεια θα γίνει περιορισμένος αριθμός ερωτήσεων από το κοινό.