Συνολική αποτίμηση της ελληνικής κατάστασης πραγματοποιεί ο διεθνής οίκος Exotix και αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, στο κόστος ενός Grexit και στις πολιτικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η παρούσα κατάσταση.
Αναφέρει συγκεκριμένα ότι έως τα τέλη Απριλίου θα υπάρξει μια ενδιάμεση συμφωνία, αλλά το πραγματικό «deal» θα λάβει χώρα Μάιο ή Ιούνιο. Η ενδιάμεση συμφωνία θα οδηγήσει την ελληνική κυβέρνηση στην ανάληψη ορισμένων δημοσιονομικών μέτρων, αλλά και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα θα ωθήσει τους εταίρους στην αποδέσμευση ορισμένων κεφαλαίων προς την ελληνική πλευρά.
Σημειώνει, δε, πως οι σκληρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ενδέχεται να οδηγήσουν σε αλλαγή του κυβερνητικού σχηματισμού.
Το κόστος ενός Grexit
Σε περίπτωση, πάντως, που οδηγηθούμε στο απευκταίο σενάριο του Grexit, οι ζημιές για την ΕΕ δεν θα πρέπει να χαρακτηριστούν αμελητέες. Η εκτίμηση της Exotix είναι πως οι ζημιές για τον επίσημο τομέα της ΕΕ μπορούν να φτάσουν τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, η ΕΚΤ και ο ESM θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση, ενώ θα προκληθεί πανικός στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.
Επίσης, ένα Grexit θα είχε σημαντικές γεωπολιτικές συνέπειες, καθώς θα δημιουργούσε ένα δυνητικά αποτυχημένο (failed) κράτος στο μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης. Ακόμη, θα υπήρχε ο κίνδυνος να χανόταν ένας σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ, προς όφελος της Ρωσίας ή της Κίνας.
«Buy» για τα ελληνικά ομόλογα
Μετά το sell off στα ομόλογα, η Exotix εκτιμά ότι τόσο τα GDP warrants όσο και τα ομόλογα έχουν περιθώριο ανόδου 12,3% και 10,3% αντίστοιχα.
Παράλληλα αναβαθμίζει σε «buy» από «hold» τη σύσταση τόσο για τα ομόλογα, όσο και για τα warrants που συνδέονται με το ελληνικό ΑΕΠ. Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα ειδικότερα, δηλώνει προτίμηση σε αυτά που λήγουν στην αρχή προς μέση της σειράς, κυρίως εκείνα που λήγουν το 2028.
Τονίζει ωστόσο πως η σύσταση είναι για έξι μήνες καθώς υπάρχουν καθοδικά ρίσκα ως προς τις τιμές, ενόσω οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η Exotix υιοθετεί τρία σενάρια για την πορεία των ομολόγων για τους επόμενους έξι μήνες. Με βάση το πρώτο (πιθανότητα 15%), η Ελλάδα βγαίνει από το ευρώ και η τιμή των ομολόγων υποχωρεί στο 17%.
Σύμφωνα με το δεύτερο, η αβεβαιότητα για την Ελλάδα παραμένει και οι αποδόσεις των τίτλων υποχωρούν κατά μέσο όρο στο 8,5%. Το τρίτο σενάριο (πιθανότητα 40%) προβλέπει η Ελλάδα έρχεται σε συμβιβασμό με τους εταίρους και επέρχεται αλλαγή στον κυβερνητικό σχηματισμό, δεδομένο που οδηγεί αρχικά σε ισχυρή πτώση αλλά μετά σε ανάκαμψη για τα ομόλογα.