Την «καυτή ανάσα» των Σοσιαλιστών νιώθει ο Νικολά Σαρκοζί - iefimerida.gr

Την «καυτή ανάσα» των Σοσιαλιστών νιώθει ο Νικολά Σαρκοζί

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επτά μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, η ιστορική νίκη της γαλλικής αριστεράς χθες στις εκλογές για τη Γερουσία αλλάζει το πολιτικό σκηνικό και θέτει ένα νέο ανησυχητικό προηγούμενο για τον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος βρίσκεται ήδη στη δίνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης και μίας σειράς πολιτικο-οικονομικών υποθέσεων με άρωμα σκανδάλου.

Η γαλλική Προεδρία περιορίσθηκε να δηλώσει ότι "λαμβάνει υπ΄όψιν" την άνευ προηγουμένου επικράτηση της αριστεράς στη γαλλική Ανω Βουλή, ωστόσο όμως η ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος θεωρεί το αποτέλεσμα ''πρόβα τζενεράλε'' για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές που θα λάβουν χώρα το 2012.

"Πρόκειται για κάτι περισσότερο από αποτυχία, πρόκειται για ένα τραυματισμό της δεξιάς, είναι κατά κάποιον τρόπο προφητικό αυτού που θα συμβεί το 2012", δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ, φαβορί για το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Από την πλευρά της γαλλικής δεξιάς, ο γενικός γραμματέας της κυβερνώσας Ενωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα Ζαν-Φρανσουά Κοπέ παραδέχθηκε την εκλογική ήττα της παράταξής του τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν αρκέσθηκε να διαπιστώσει "ισχυρή προέλαση" της αριστεράς.

Σε μία προσπάθεια να αμβλύνουν τις εντυπώσεις, η Γαλλική Προεδρία και η συντηρητική πλειοψηφία τόνισαν ότι η ήττα αυτή δεν αποτελεί παρά "συνέπεια των συνεχών νικών της αριστεράς σε τοπικές εκλογές''. Σημείωσαν ωστόσο, οτι δεν πρέπει να αναμένεται ριζική αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών καθώς τον τελευταίο λόγο έχει η Γαλλική Εθνοσυνέλευση η οποία είναι υπό τον έλεγχο της δεξιάς.

Η βασική συνέπεια της επικράτησης των Σοσιαλιστών στη Γαλλική Γερουσία θα είναι να μην προχωρήσει η θέσπιση του "χρυσού κανόνα" για την επιστροφή στη δημοσιονομική ισορροπία στο γαλλικό Σύνταγμα. Παρά την προσπάθεια του Νικολά Σαρκοζύ η αλλαγή της πλειοψηφίας στη Γερουσία δεν επιτρέπει τη συγκεντρώση της απαιτούμενη πλειοψηφίας των τριών πέμπτων βουλευτών και γερουσιαστών.

Μια άλλη εξέλιξη με πολιτικό ενδιαφέρον, είναι η πιθανολογούμενη χρήση από το Σοσιαλιστικό Κόμμα των εξουσιών εκείνων της Γερουσίας που αφορούν τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας μέσα από επιτροπές έρευνας για μία σειρά πολιτικων/οικονομικών υποθέσεων, όπως η "υπόθεση Καράτσι".

"Δεν έχουμε καμία πρόθεση αντίδρασης", δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη γερουσία Ζαν-πιερ Μπελ ο οποίος πρόσθεσε με νόημα: "Εννοούμε να δώσουμε στη Γερουσία τον πολιτικό ρόλο που της ανήκει".

Τα τελικά αποτελέσματα της χθεσινής ψηφοφορίας δεν έχουν γίνει γνωστά, αλλά σύμφωνα με μία εκτίμηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων , η δεξιά διαθέτει 166 έδρες στη Γερουσία και η αριστερά 172.

Με πληροφορίες από το ΑΜΕ-ΜΠΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ