Η συγκεκριμένη ακολουθία γεγονότων φαίνεται να πείθει ακόμη και τους μέχρι πρότινος αρνητές του απευκταίου σεναρίου. Η Ελλάδα «διαβάζει» το τελευταίο κεφάλαιο του ογκώδους βιβλίου της, μαζί και όλη η Ευρώπη, στο οποίο οι πρωταγωνιστές οδηγούνται στο Grexit.
Με αυτές τις εύγλωττες αναφορές, ο βρετανικός Guardian δίνει τον τόνο της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, αλλά και στις Βρυξέλλες. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μια καταπακτή ανοίγει σιγά-σιγά κάτω από την Αθήνα. Οι Φινλανδοί έδωσαν τον τόνο και την ώθηση την περασμένη εβδομάδα όταν αποκάλυψαν μια μυστική έκθεση, σύμφωνα με την οποία εκπονούνται, ήδη, σχέδια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Το Βερολίνο, με τη σειρά του, διά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εμμένει στην άποψη ότι η Ελλάδα οφείλει να πληρώσει τα χρέη της και επιπλέον δεν προσφέρει καμία ένδειξη ότι προτίθεται να υπαναχωρήσει από αυτή τη θέση».
Το τελευταίο κεφάλαιο
Κατά τον Guardian, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο οριακό σημείο να διαβάζουμε το τελευταίο κεφάλαιο ενός ογκωδέστατου βιβλίου που έχει θέμα την ελληνική κρίση. Και όπως αναφέρει, έχουν μείνει λίγες ημέρες μέχρι η Αθήνα να παρουσιάσει ένα σχέδιο, αλλά και για να υπάρξει συμφωνία επί αυτού του σχεδίου. Σε αντίθετη περίπτωση, η Αθήνα θα ξεμείνει από χρήματα και να βρεθεί στο ύστατο σημείο κρίσης.
Εξηγεί το άρθρο: «Έπειτα από μια σειρά αντιφατικών δηλώσεων, τελικά, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης ανακοίνωσε την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, κάτι που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε αρχικά αρνηθεί, αλλά με διαφορετικούς όρους. Δεν είπε τι θα πουλήσει, αλλά κατέστησε ως αυτονόητο πως υπάρχουν πολλά πράγματα που κατέχει το κράτος και τα οποία θα πάσχουν από χρόνια έλλειψη επενδύσεων, αν παραμείνουν στα χέρια της κυβέρνησης».
Οι αναλυτές αμφιβάλλουν
Πολλοί αναλυτές εξακολουθούν να αμφιβάλλουν για τις προθέσεις της πλειοψηφίας των χωρών της Ευρωζώνης, να αφήσουν την Ελλάδα να βγει εκτός Ευρωζώνης. Κάτι που φαίνεται και από τις εβδομαδιαίες αποφάσεις της ΕΚΤ να αυξάνει -έστω και ελάχιστα- τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.
Ο Guardian παραθέτει και την άλλη άποψη: «Ωστόσο, η έξοδος φαίνεται ολοένα και πιο κοντά. Ο Τσίπρας που εκλέχθηκε με την υπόσχεση να τερματίσει τη λιτότητα, αντιτίθεται στις απαιτήσεις των Βρυξελλών για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό – απαιτήσεις που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει.
Λείπουν τα χρήματα
Για να καταλήξει: «Οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να υποχωρήσουν και να πιέσουν την Αθήνα να προχωρήσει σε άλλους είδους μεταρρυθμίσεις που θα έφερναν το ίδιο αποτέλεσμα. Αυτό που δεν μπορεί να αποκρυβεί από τη βιτρίνα είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει τα χρήματα για να πληρώσει τα χρέη της και τα μεγάλα θηρία της Ευρώπης είναι απρόθυμα να της προσφέρουν περισσότερες επιδοτήσεις».