Θρίλερ δέκα ημερών: «Σπριντ» για συμφωνία – Πιέζουν για μέτρα οι δανειστές - iefimerida.gr

Θρίλερ δέκα ημερών: «Σπριντ» για συμφωνία – Πιέζουν για μέτρα οι δανειστές

SOOC/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε φουλ ρυθμούς αναμένεται να μπει από σήμερα, Δευτέρα, το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και η υπομονή των δανειστών δείχνει να εξαντλείται.

Μετά τις μικρές «ανάσες» για το Ορθόδοξο Πάσχα, η ελληνική πλευρά ξεκινά ακόμη έναν αγώνα δρόμου (για να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το κρίσιμο Eurogroup της 24ης Απριλίου) αλλά βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση.

Στόχος παραμένει να επιτευχθεί μια καταρχήν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως τις 20 Απριλίου, ώστε να αξιολογηθεί από τους Θεσμούς και το EuroWorking Group και να δοθεί το «πράσινο φως» σε πολιτικό επίπεδο στο Eurorgroup της 24ης Απριλίου.

Ασχημο κλίμα για την Αθήνα – Μπαράζ δημοσιευμάτων

Τα μηνύματα των τελευταίων ημερών δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για την Αθήνα, καθώς, μετά τις «βόμβες» της Κριστίν Λαγκάρντ από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ήλθαν και δύο αρκετά επιθετικά δημοσιεύματα να... δώσουν τον τόνο από πλευράς Ευρώπης.

Η γερμανική FAZ επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος εκφράζει την απογοήτευσή του για τις διαπραγματεύσεις στο EuroWorking Group, χαρακτηρίζοντας τον Ελληνα εκπρόσωπο «ταξιτζή». Μάλιστα, αναφερόμενος στις συζητήσεις με την ελληνική αντιπροσωπεία, τις χαρακτήρισε «σοκαριστικές».

Το υπουργείο Οικονομικών, από την πλευρά του, διέψευσε την εφημερίδα τονίζοντας πως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Εν τω μεταξύ, τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν πως λιγοστεύουν οι ελπίδες της Ελλάδας για μια αξιοπρεπή λύση, αφού οι Ευρωπαίοι είναι οργισμένοι με την ελληνική κυβέρνηση.

Σε αυτό το κλίμα το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σε άρθρο του υποστηρίζει ότι ακόμη κι αν επιβιώσει τους επόμενους τρεις μήνες, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, η Ελλάδα ίσως να «κάψει» την καλύτερη ευκαιρία της για μακροπρόθεσμη συμφωνία για το χρέος, με την αποξένωσή της από τους εταίρους της Ευρωζώνης, τη στιγμή που χρειάζεται περισσότερο την υποστήριξή τους.

Παραθυράκι για συμφωνία, αλλά και μεγάλα «αγκάθια»

Οι Ευρωπαίοι, πάντως, εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει τελική συμφωνία στα τέλη του Απρίλη (όχι απαραίτητα στις 24), ωστόσο, τις επόμενες ημέρες το θερμόμετρο αναμένεται να ανέβει κατακόρυφα, καθώς, η διαπραγμάτευση θα χτυπήσει τις «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης.

Βασικότερο πρόβλημα παραμένει το ζήτημα των συντάξεων, καθώς, οι δανειστές πιέζουν για νέες μειώσεις, ενώ, η ελληνική πλευρά απορρίπτει κατηγορηματικά το αίτημα αυτό.

Παράλληλα, αγκάθια παραμένουν:

  • Το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού
  • Η απαίτηση των δανειστών για αύξηση του ΦΠΑ
  • Η απαίτηση των πιστωτών για περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων
  • Οι ομαδικές απολύσεις και
  • Οι ιδιωτικοποιήσεις

Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Στο πλαίσιο αυτό, την εβδομάδα που μόλις ξεκινάει, δύο ημερομηνίες χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα κρίσιμες.

Αρχικά η 16η Απριλίου, όταν και Γιάνης Βαρουφάκης και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα βρεθούν στον ίδιο χώρο στο συνέδριο του Ινστιτούτου Brookings. Οι δύο υπουργοί θα είναι ομιλητές στο συνέδριο, ωστόσο, θεωρείται δεδομένο πως θα έχουν επαφές και μεταξύ τους για την επίλυση της κρίσης.

Δύο ημέρες αργότερα, συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ το οποίο θα παρουσιάσει την έκθεσή του για την οικονομική πορεία χωρών ανάμεσα στις οποίες θα είναι και η Ελλάδα.

Η στάση που κρατά το Ταμείο θεωρείται κλειδί για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ιδιαίτερα μετά τις «βόμβες» Λαγκάρντ για αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, αλλά και την ανησυχία που εξέφρασε για το αν οι Ελληνες θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ