«Βόμβα» από ΕΚΤ: Επικίνδυνο το νομοσχέδιο Βαρουφάκη για την προστασία της πρώτης κατοικίας - iefimerida.gr

«Βόμβα» από ΕΚΤ: Επικίνδυνο το νομοσχέδιο Βαρουφάκη για την προστασία της πρώτης κατοικίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ευθείες αντιρρήσεις με το προσχέδιο νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση, εκφράζει η ΕΚΤ σύμφωνα με γνωμοδότηση που φέρνει στο φως το πρακτορείο Reuters.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα κάνει λόγο για γνωμοδότηση που ζήτησε ο Γιάνης Βαρουφάκης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έτσι ώστε να εξεταστεί αν το εν λόγω προσχέδιο νόμου κρίνεται συμβατό από τη Φρανκφούρτη. Η απάντηση που έλαβε ήταν αρνητική, καθώς η ΕΚΤ κρίνει πως η προστασία της πρώτης κατοικίας ξεπερνά τα όρια των ατόμων με χαμηλά εισοδήματα και ενδέχεται να ενθαρρύνει κάποιους να προχωρήσουν σε ηθελημένη στάση πληρωμών των δανείων τους.


Το προσχέδιο του νόμου προβλέπει προστασία για τις πρώτες κατοικίες των οποίων η αξία φτάνει τις 300.000 ευρώ, με τους ιδιοκτήτες τους να μην έχουν ετήσιο εισόδημα που ξεπερνά τις 50.000 ευρώ ετησίως.

Επίσης τίθεται ένα ανώτατο όριο 500.000 ευρώ για την συνολική περιουσία του δανειζόμενου, του οποίου οι καταθέσεις και τα ρευστοποιήσιμα πάγια να μην ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ.

Αυτοί οι όροι είναι σαφέστατα πιο επωφελείς για τους δανειολήπτες, σε σχέση με τον προηγούμενο σχετικό νόμο, του οποίου η ισχύ έληξε στα τέλη του περασμένου έτους.

Αυτός προέβλεπε προστασία για αξία ακινήτου μέχρι 200.000 ευρώ, ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ και συνολική περιουσία του δανειολήπτη μέχρι 270.000.

Ηθικός κίνδυνος

«Τα ευρύτερο πεδίο επιλογής των δανειοληπτών, ξεπερνά την προστασία των ευάλωτων και χαμηλού εισοδήματος οφειλετών, αντίθετα εμπεριέχει τον ηθικό κίνδυνο να δημιουργήσει σε «χρεοκοπίες στρατηγικής», υπονομεύοντας την κουλτούρα της εξόφλησης των χρεών και της μελλοντικής πιστωτικής ανάπτυξης, αναφέρει η ΕΚΤ.

«Το προσχέδιο του νόμου θέτει σαφέστατα διευρυμένα κριτήρια, σε σχέση με την προστατευόμενη ιδιοκτησία, το ετήσιο εισόδημα του νοικοκυριού, την αξία των κινητών και ακινήτων παγίων και των καταθέσεων, συνεχίζει η γνωμοδότη της ΕΚΤ, η οποία συγκρίνει το προσχέδιο με τον προηγούμενο νόμο.

«Είναι πολύ πιθανό ότι οι απαγορεύσεις στο προσχέδιο του νόμου, να δώσουν κίνητρα στους δανειολήπτες που δεν τελούν σε ανάγκη προστασίας, ώστε να μην είναι συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις τους ή να τις μειώσουν σε σημαντικό βαθμό, παρότι θα είναι ικανοί να τις εκπληρώσουν», συνεχίζει η ΕΚΤ.

Αύξηση των «κόκκινων» δανείων


Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα «κόκκινα» δάνεια στις Ελληνικές τράπεζες αυξήθηκαν στο 34,2% ως το τρίτο τρίμηνο του 2014, από το 31,9% του Δεκεμβρίου του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ.

Περίπου το 28,1% των στεγαστικών δανείων που έχουν δοθεί από Ελληνικές τράπεζες- αξίας 69 δισεκατομμυρίων ευρώ- δεν εξυπηρετούνται ή παραμένουν απλήρωτα για περισσότερες από 90 ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014.

Το 2013 τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, έφταναν στο 26,1%.

https://www.ecb.europa.eu/ecb/legal/pdf/el_con_2015_14_f_sign.pdf


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ