«Επικίνδυνο τέχνασμα» χαρακτηρίζει το πρακτορείο Bloomberg την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, προσθέτοντας ότι δεν πέτυχε.
Σύμφωνα με το πρακτορείο το ταξίδι στη Ρωσία ήταν ένας τρόπος για να πείσει ο πρωθυπουργός την ΕΕ και το ΔΝΤ να χαλαρώσουν τους όρους των δανείων τους.
Με αυτόν τον τρόπο ήθελε να δείξει ότι, σε περίπτωση που οι δανειστές δεν υποχωρήσουν, η Ελλάδα μπορεί να βρει νέους ευεργέτες.
Παράλληλα, το Bloomberg υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα βέτο στην ανανέωση των οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία τον Ιούλιο.
Από την πλευρά του Πούτιν, είναι δεδομένο τον ενδιαφέρον για μια πιθανή διάσπαση της ΕΕ και για αυτόν τον λόγο δουλεύει επιμελώς για να πείσει χώρες όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα πως μια συνεργασία με τη Ρωσία θα φέρει ανταμοιβές, συνήθως με τη μορφή επενδύσεων σε ενεργειακές υποδομές.
Ωστόσο, σημειώνει το πρακτορείο, σε περίπτωση που ο Τσίπρας συνεχίσει τα τεχνάσματα, αυτό θα μπορούσε να αποβεί επικίνδυνο. Μάλιστα, κινήσεις όπως οι πρόσφατες συζητήσεις της κυβέρνησης για 300 δισ. σε πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία, κρίνονται ως ερασιτεχνικές από το Bloomberg.
Εφόσον ο Τσίπρας φέρει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα συνειδητοποιήσει ότι περισσότερου2ς συμμάχους απότι νόμιζε για την προσπάθεια ανάσχεσης της λιτότητας.
Την ίδια ώρα η Ρωσία μπορεί να παραμείνει φίλος προς την Ελλάδα μιας και οι δύο χώρες έχουν βαθιές ιστορικές και πολιτιστικές σχέσεις.
Από την άλλη πλευρά, σημειώνει το Bloomberg, η Ρωσία δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ΕΕ ως εξαγωγική αγορά ή ως «άγκυρα» για την οικονομική και πολιτική σταθερότητα στα Βαλκάνια.
Επιπλέον, η Ρωσία δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια στην Ελλάδα, όπως το ΝΑΤΟ: Η Ελλάδα παραμένει σε επιφυλακή με την Τουρκία για τις διαφορές στην Κύπρο και το Αιγαίο, προσθέτει το πρακτορείο.
Τέλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η καταβολή δόσης των 450 εκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ, η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το όριο του ELA σχετικά με τα δάνεια προς τις ελληνικές τράπεζες, καθώς και η διαβεβαίωση από τον Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ότι είναι έτοιμος να λειτουργήσει «εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας», δείχνουν ότι είναι δυνατό να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα.
Αλλά αυτό θα απαιτήσει μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση, από το «άκαιρο» ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα.