Η Λαγκάρντ προειδοποιεί: Η ανάπτυξη δεν αρκεί, υπάρχει κίνδυνος για εκατομμύρια μακροχρόνια ανέργους - iefimerida.gr

Η Λαγκάρντ προειδοποιεί: Η ανάπτυξη δεν αρκεί, υπάρχει κίνδυνος για εκατομμύρια μακροχρόνια ανέργους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δυσοίωνες προβλέψεις κάνει το ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία με την Κριστίν Λαγκάρντ να προειδοποιεί ότι η μέτρια ανάπτυξη δεν αρκεί.

Οπως είπε η διευθύντρια του Ταμείου, λίγες ημέρες πριν το ΔΝΤ δώσει στη δημοσιότητα τις εαρινές του προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία αν παγιωθούν οι ρυθμοί μιας ασθενούς έως μέτριας ανάπτυξης, τότε υπάρχει κίνδυνος να γίνει “η νέα πραγματικότητα”, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους παγιδευμένους στη μακροχρόνια ανεργία κι αυξάνοντας τους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα.

«Σήμερα πρέπει να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο αυτή η νέα μετριότητα να μετατραπεί στη ‘νέα πραγματικότητα’», σημείωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ σε ομιλία της στο Atlantic Council, ένα ινστιτούτο μελετών της Ουάσινγκτον.

Η Λαγκάρντ είπε πως η τροχιά της ανάπτυξης του 2015 μέχρι στιγμής, είναι παρόμοια με την καμπύλη του 2014, αν και είναι ελαφρώς καλύτερη για τις ανεπτυγμένες οικονομίες και ελαφρώς χειρότερη για τις αναπτυσσόμενες.

«Το πρόβλημα δεν είναι ότι η συνολική ανάπτυξη είναι κακή. Είναι μάλλον ότι, με δεδομένες τις εμμένουσες συνέπειες της μεγάλης ύφεσης για τους ανθρώπους η ανάπτυξη αυτή απλά δεν αρκεί» τόνισε με έμφαση.

Προειδοποίησε επίσης ότι αν και συνεχίζει να είναι απαραίτητη η άσκηση χαλαρών νομισματικών πολιτικών, ειδικά στην ευρωζώνη και στην Ιαπωνία, τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια επίσης δημιουργούν κινδύνους για την χρηματοοικονομική σταθερότητα, αφού οι επενδυτές κάνουν τοποθετήσεις με μεγαλύτερο ρίσκο και ενδέχεται να αυξάνουν υπερβολικά τις τιμές διαφόρων πόρων.

Επιπλέον, η Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι η ταχεία, απότομη άνοδος της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου των ΗΠΑ έναντι των άλλων βασικών νομισμάτων τους τελευταίους έξι μήνες ενδέχεται και αυτή να έχει αρνητικές επιπτώσεις.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ είπε πως οι αναδυόμενες αγορές είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, καθώς συναλλάσσονται με ένα ανατιμημένο δολάριο, πωλούν πρώτες ύλες με υποτιμημένη αξία κι έχουν παράλληλα αυξημένο κόστος δανεισμού.

Τέλος μίλησε για την ανάγκη προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, επενδύσεων στις υποδομές και μεταρρύθμισης των εμπορικών πρακτικών. «Ειλικρινά, σε πάρα πολλές χώρες οι μεταρρυθμίσεις αυτές καθυστερούν, πράγμα το οποίο δεν επιτρέπει την αύξηση της παραγωγικότητας» υποστήριξε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ