Με σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευση για την υπόθεση Κατρούγκαλου, ξεκίνησε η συζήτηση του υπουργείου Εσωτερικών για την επαναπρόσληψη απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων, με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να ζητούν την αποχώρηση του αναπληρωτή υπουργού από εισηγητή του νομοσχεδίου.
Συγκεκριμένα, κατά την έναρξη της συζήτησης τα δύο αυτά κόμματα έθεσαν ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων μετά τα ιδιωτικά συμφωνητικά που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός που εισηγείται το νομοσχέδιο, επικαλούμενοι τα δημοσιεύματα που τον θέλουν να έχει συνάψει ως νομικός ιδιωτικά συμφωνητικά με εργαζόμενους που δικαιώνονται από τις προωθούμενες διατάξεις. Ζήτησαν μάλιστα αντί του κ. Κατρούγκαλου να εισηγηθεί και να στηρίξει τον νομοσχέδιο στην επιτροπή και στην Ολομέλεια ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης.
Ο Βασίλης Κικίλιας κατηγόρησε την κυβέρνηση με αφορμή και την υπόθεση Κατρούγκαλου ότι δεν είναι η Αριστερά της ηθικής και των αγώνων, αλλά η αριστερά της μπίζνας. «Δεν μπορεί να κατηγορείτε εμάς για συνεργασία με ΜΜΕ, όταν τη μια ημέρα πριν ο υπουργός Δικαιοσύνης παραδέχεται ότι έχει κάνει φωτογραφική διάταξη για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού και σήμερα εσείς έρχεστε να καλύψετε τον κ. Κατρούγκαλο. Καλύπτετε έναν υπουργό που το επάγγελμα του στην εποχή του μνημονίου το εξαργυρώνει τώρα. Αυτή δεν είναι Αριστερά της ηθικής, αλλά είναι αριστερά της μπίζνας».
Ο Σίμος Κεδίκογλου επικαλέστηκε το άρθρο 6 του Κώδικα Δεοντολογίας των μελών της κυβέρνησης έθεσε ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων για τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στη συνέχεια ο Ανδρέας Λοβέρδος επισήμανε πως «υπάρχει ζήτημα καταφανούς σύγκρουσης συμφερόντων. Εξ αντικειμένου όταν καταθέτεις νομοσχέδιο που αφορά ανθρώπους που στο παρελθόν είχες επαγγελματική σχέση υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Τίθενται ζητήματα που αφορούν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Για την διευκόλυνση της αντιπροσωπείας χωρίς να θέλουμε να θέσουμε σε ομηρία υπουργούς προτείνουμε να αναλάβει την διαδικασία ο κ. Βούστης. Σε αντίθετη περίπτωση θα αποχωρήσουμε. Δεν θα παραμείνουμε» .
Ο Νίκος Φίλης αναρωτήθηκε αν θα μπορούσαν οι απολυμένοι να προσφύγουν στα δικαστήρια χωρίς δικηγόρο και πρόσθεσε «και αν θεωρήσουμε ότι πρέπει να έχουν δικηγόρο τότε τι δικηγόρο θα είχαν; Μήπως τα γραφεία που συμπαραστέκονται στα κλιμάκια της τρόικας; Να συζητήσουμε για την ποιότητα των υπηρεσιών δικηγορικών γραφείων στην τρόικα. Τους άνοιγαν τα μάτια σε ζητήματα που δεν γνωρίζουν. Υπάρχουν Έλληνες δικηγόροι συνεπίκουροι του μνημονίου. Ο κ. Κατρούγκαλος ανήκει στην Αριστερά του δρόμου και ως νομικός αυτή την αριστερά υποστηρίζει, την αριστερά δικαιωμάτων».
Τέλος, ο κ. Βούτσης υποστήριξε πλήρως τον κ. Κατρούγκαλο επισημαίνοντας ότι απολαμβάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης του υπουργού. Επέστρεψε μάλιστα το γάντι στην αντιπολίτευση υποστηρίζοντας ότι «με άλλους μνημονιακούς πόλους που βλέπουμε στα δελτία ειδήσεων επιχειρούν την αποδόμηση προσώπων αντί να αμφισβητούν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες. Επιδιώκουν – αν είναι δυνατόν – παρενθέσεις. Αυτή η επένδυση δεν θα σταματήσει το έργο της κυβέρνησης». Η απόφαση τελικά να εισηγηθεί το νομοσχέδιο ο κ. Κατρούγκαλος οδήγησε το ΠΑΣΟΚ σε αποχώρηση.
Ο ίδιος ο Γιώργος Κατρούγκαλος απάντησε ότι δεν υπάρχει σύγκρουση και ότι είναι με το 99% λαού και όχι με το 1% της διαπλοκής. «Η κατηγορία που έχει στηθεί εναντίον μου είναι βρώμικη κατηγορία και οχετός λάσπης. Δεν με ενδιαφέρουν τα χρήματα και δεν πρέπει να επαναλαμβάνετε τον οχετό των χαλκίων . Δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων . Ουτε ένα ευρώ δεν θα πάρω απ´ όσους θα επαναπροσληφθούν».