NY Times: Ο Τσίπρας πήρε λίγα στη Μόσχα - iefimerida.gr

NY Times: Ο Τσίπρας πήρε λίγα στη Μόσχα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν το έκρυψε από την πρώτη στιγμή: η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα ήρθε για εκείνον στην κατάλληλη χρονική συγκυρία. Τη ίδια στιγμή ολόκληρη η Ευρώπη σηκώνει τα φρύδια της λόγω του φόβου ότι η Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει κλίμα υπέρ του.

Η στιγμή, όπως αναφέρουν οι New York Times, ήταν όντως σημαδιακή: η Ελλάδα παλεύει να βρει χρήματα για να αποπληρώσει τα δάνειά της, αναζητεί μια λύση με τους εταίρους της και ο Πούτιν ξέρει πως στις 31 Ιουλίου λήγει το καθεστώς των κυρώσεων κατά της χώρας του, επομένως θα χρειαστεί -νέα- ομόφωνη απόφαση των κρατών της Ευρώπης.

Η βασική κατηγορία για τον Πούτιν, αναφέρει το δημοσίευμα, είναι ότι επιδιώκει να επιβάλει τη στρατηγική του «διαίρει και βασίλευε» εντός της ΕΕ, έτσι ώστε να αποτρέψει την επανέγκριση των κυρώσεων το προσεχές καλοκαίρι. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι οι κυρώσεις «δεν οδηγούν πουθενά», αλλά και η δημόσια αντίθεσή του με τις απόψεις των λοιπών Ευρωπαίων για το συγκεκριμένο θέμα, δημιουργούν ρωγμές στην ευρωπαϊκή ενότητα και στις πολιτικές της για το ουκρανικό ζήτημα.

Λίγα αποτελέσματα

«Για τη Ρωσία, η συγκεκριμένη επίσκεψη ήταν μια καλοδεχούμενη αλλαγή, καθώς μεταφέρει το βάρος των τεταμένων σχέσεων που είχαν δημιουργηθεί μεταξύ του Κρεμλίνου και της Δύσης. Αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί λόγω της απογοήτευσης για τη μη εκπλήρωση όλων των όρων για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Η δημόσια κριτική από την μεριά του Τσίπρα, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για τους Ευρωπαίους ηγέτες επειδή στις 31 Ιουλίου λήγει η προθεσμία για τις ρωσικές κυρώσεις. Επομένως θα πρέπει να αποφασίσουν, πάλι από κοινού, για τη χρονική επέκτασή τους. Ενώ η επίσκεψη μπορεί να αποδειχθεί στρατηγικά χρήσιμη για την Ελλάδα και τη Ρωσία, η συνάντηση με τον Πούτιν έδωσε λίγα αποτελέσματα. Για παράδειγμα δεν υπήρξε άμεση ανακοίνωση από τη ρωσική πλευρά για άρση του εμπάργκο στα ελληνικά γεωργικά προϊόντα, κάτι που η Ελλάδα είχε ζητήσει», αναφέρει το δημοσίευμα».

Αντ' αυτού, αναφέρει το δημοσίευμα, οι δύο ηγέτες υπέγραψαν ένα σύμφωνο για πολιτιστικές ανταλλαγές για το 2016 και ένα «κοινό σχέδιο δράσης» για το 2015-16 σε τομείς όπως το εμπόριο, ο τουρισμός και η ενέργεια.

Κάνει αναγνώριση υδάτων

Για τους διεθνείς αναλυτές, ο Τσίπρας, με το ταξίδι του στη Μόσχα, έκανε στην πραγματικότητα αναγνώριση υδάτων, έτσι ώστε να ξέρει αν μπορεί να υπολογίζει τη Ρωσία ως σύμμαχο, σε περίπτωση που η Ελλάδα βρεθεί στη γωνία. Μόνο που η Ρωσία δίνει το δικό της οικονομικό αγώνα και παλεύει να ισορροπήσει μετά τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν και την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Κατά τους NY Times, υπάρχει κάποια βήματα που θα μπορούσε να κάνει η Ρωσία προς την Ελλάδα και ένα από αυτά θα ήταν η μερική αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου και την κατασκευή αγωγού που θα περνάει από το ελληνικό έδαφος.

Δεν θα μείνει αδέσποτη

Πάντως, οι δυτικοί διπλωμάτες επιμένουν πως, τελικά, η Ελλάδα δεν θα μείνει αδέσποτη από τους Ευρωπαίους εταίρους της, καθώς δεν θα μπορούσε να επιβιώσει οικονομικά χωρίς τη βοήθειά τους.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ