Ένα ερώτημα που έχει αποκτήσει τις τελευταίες ημέρες πολιτικό, οικονομικό και φιλοσοφικό βάρος. Έχει η Ρωσία χρήματα στα ταμεία της για να διαθέσει ένα μέρος τους στην Ελλάδα; Το Russia Today «ξεσκόνισε» τα θησαυροφυλάκια του Κρεμλίνου και δίνει απάντηση.
Το όλο θέμα έχει προκύψει εδώ και ημέρες, με τους διεθνείς αναλυτές να κατατείνουν στο συμπέρασμα πως τα χρήματα που χρειάζεται η Ελλάδα για να καλύψει τις άμεσες και μακροπρόθεσμες ανάγκες της δεν μπορούν να χορηγηθούν από τη ρωσική κυβέρνηση. Για τοn λόγο ότι αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν. Κι όμως, η κερδοσκοπία γύρω από το θέμα έχει ακολουθήσει μια αντίστροφη ροή.
Τη στιγμή που ο Γιάνης Βαρουφάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στις αρχές Φεβρουαρίου στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit, δήλωνε ότι η Ελλάδα δεν θα ζητήσει χρήματα από τη Μόσχα, ο Ρώσος ομόλογός του Αντόν Σιλουάνοφ, πολύ πρόσφατα, απάντησε με διαφορετικό τρόπο: «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την πιθανότητα να προσφέρουμε νέα δάνεια προς την Ελλάδα, αλλά ως ανταπόδοση θα θέλαμε να προχωρήσουμε σε κάποιες επενδύσεις στη χώρα».
Τα ταμεία της Ρωσίας
Τι ισχύει, λοιπόν, από όλα αυτά; Διαθέτει, τελικά, χρήματα η Ρωσία για να προσφέρει στην Ελλάδα; Η απάντηση που δίνει το RT είναι εξόχως διφορούμενη: «Ναι και όχι». Ακολούθως, εξηγεί πώς έχουν τα οικονομικά της χώρας. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι ανά τον κόσμο σημειώνουν πως οι ενδείξεις είναι πιο θετικές για τη ρωσική οικονομία, καθώς άπαντες συμφωνούν ότι φέτος θα συρρικνωθεί κατά 3%-4%. Παράλληλα, η S&P κατέληξε στο συμπέρασμα πως η οικονομία της χώρας θα επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσα στο 2016 (κατά 1,9%).
Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 η ρωσική οικονομία παρουσίασε ανάπτυξη της τάξης του 0,4%, ενώ το ρούβλι, που το 2014 έχασε το 50% της δύναμής του, τώρα είναι το νόμισμα με την καλύτερη απόδοση.
Παρόλο που η οικονομία της Ρωσίας δεν είναι τόσο ισχυρή όσο ήταν πριν από δύο χρόνια και η ανάπτυξη είναι κοντά στο μηδέν, εξακολουθεί να έχει 356 δισεκατομμύρια δολάρια αποθηκευμένα σε συναλλαγματικά αποθέματα (μέχρι την 1η Απριλίου) και πάνω από 150 δισεκατομμύρια δολάρια διασκορπισμένα μεταξύ αποθεματικών των fund πετρελαίου της χώρας, το Εθνικό Αποθεματικό Ταμείο και το Εθνικό Ταμείο Πρόνοιας. Έτσι, αν η ρωσική οικονομία κινδυνέψει να πέσει σε ύφεση, τα κεφάλαια αυτά αναμένεται να διατηρήσουν την κατάστασή της σταθερή για 2-3 χρόνια.
Πού δίνει χρήματα
Η Ρωσία παρέχει οικονομική βοήθεια και δάνεια στις περισσότερες από τις πρώην σοβιετικές χώρες. Τον Μάρτιο, το Κρεμλίνο παρέτεινε ένα δάνειο προς τη Λευκορωσία ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ τον Φεβρουάριο συμφώνησε σε ένα δάνειο 270 εκατομμυρίων δολάρια με την Αρμενία. Το 2013, λίγο πριν από την κρίση στην Ουκρανία, έδωσε στο Κίεβο δάνειο υπό μορφή ευρωομολόγων ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το RT αναφέρει πως κατόπιν αυτών των αριθμητικών δεδομένων, το ερώτημα δεν είναι αν η Ρωσία έχει χρήματα, αλλά αν επιθυμεί να πάρει το «πολιτικό βάρος» να δώσει χρήματα σε μια χώρα που έχει απορροφήσει μέχρι τώρα 240 δισεκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ δίχως αποτέλεσμα.