CNBC: Σημαντικό για την Ελλάδα είναι τα έντοκα γραμμάτια και όχι ο Πούτιν - iefimerida.gr

CNBC: Σημαντικό για την Ελλάδα είναι τα έντοκα γραμμάτια και όχι ο Πούτιν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι ημερομηνίες έχουν τη δική τους σημασία. Στις 9 Απριλίου η Ελλάδα πρέπει να καταθέσει στο λογαριασμό του ΔΝΤ 450 εκατομμύρια ευρώ. Μια ημέρα πιο πριν είναι η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και η δημοπρασία εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου. Από τα τρία γεγονότα, το CNBC κρίνει ως πιο άμεσα και σημαντικά τα οικονομικά.

Τούτο δεν έχει να κάνει με μια προσπάθεια υποβάθμισης του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, απλώς σημειώνει πως τα οικονομικά ζητήματα είναι πιο σημαντικά για την ελληνική πλευρά. Τη στιγμή, μάλιστα, που ξύνει τον πάτο του βαρελιού για να βρει χρήματα. Με αυτή την έννοια, το αν θα πάει καλά η δημοπρασία των εξάμηνων εντόκων γραμματίων που διενεργεί ο ΟΔΔΗΧ (ύψους 875 εκατομμυρίων ευρώ), είναι πιο σημαντικό για την ελληνική κυβέρνηση που μέχρι την τελευταία στιγμή ψάχνει τα χρήματα για να καλύψει τις υποχρεώσεις της.

«Η επιτυχία των πωλήσεων είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα, δεδομένου ότι πέραν της πληρωμής της δόσης προς το ΔΝΤ, πρέπει να καλύψει και τα χρήματα για την πληρωμή μισθών και συντάξεων αυτό τον μήνα. Φευ, οι ελιγμοί που μπορεί η κάνει η κυβέρνηση έχουν αρχίσει να μειώνονται ραγδαία. Από τη στιγμή που συμφώνησε με τους δανειστές σε μια τετράμηνη παράταση, δεν έχει σημειωθεί συγκεκριμένη πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, ενώ η τελευταία δόση προς την Ελλάδα παραμένει κλειδωμένη. Τώρα, η ύστατη ελπίδα να επιτευχθεί μια συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές μεταφέρονται στο επικείμενο Eurogroup, στα τέλη του μήνα», αναφέρει μεταξύ άλλων το άρθρο του αμερικανικού δικτύου.

Το δράμα το καλοκαίρι

Ο Μάικλ Γκάλαχερ της IDEA Global, είπε πως η σημερινή (σ.σ.: Τετάρτη) δημοπρασία των εντόκων γραμματίων θα πάει σχετικά καλά, αλλά υπάρχει κίνδυνος η τιμή να πάει λίγο υπερβολικά ψηλά για τους Έλληνες, κάτι που θα μπορούσε πραγματικά να οδηγήσει σε χαμηλή ζήτηση.

Συμπλήρωσε, δε, πως το δράμα που ζει αυτή τη στιγμή η Αθήνα δεν τελειώνει τον Απρίλιο: «Το πραγματικό δράμα θα αρχίσει το καλοκαίρι όταν η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να διαπραγματευτεί ένα τρίτο πακέτο ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ. Θεωρούμε πως θα υπάρξει συμφωνία στις 24 Απριλίου, κατά το Eurogroup, αλλά θα προηγηθεί αρκετός πολιτικός τακτικισμός».

Αντίστοιχη με την οικονομική, υπάρχει και πολιτική κερδοσκοπία και έχει να κάνει με το ταξίδι του Τσίπρα στη Μόσχα, με το CNBC να υποσημειώνει τις αναλύσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες και οι οποίες κάνουν λόγο για «δούρειο ίππο» της Μόσχας και για χρησιμοποίηση της Αθήνας με στόχο ο Πούτιν να διασπάσει την ενότητα της ΕΕ. Ο Γκάλαχερ, από την μεριά του, σημειώνει πως και η Ελλάδα ποντάρει μέσω αυτού του ταξιδιού να πιέσει τους εταίρους της, ποντάροντας στο ρωσικό χαρτί και να κερδίσει κάτι παραπάνω στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις. «Η Ελλάδα προσπαθεί να παίξει με το φόβο. Προσπαθεί να ασκήσει πολιτική πίεση με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, για να πάρει μια καλύτερη συμφωνία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ