Για την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 24 Απριλίου μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι η συμφωνία θα καταστήσει δυνατή την εκταμίευση των υπόλοιπων δόσεων, αλλά και την άρση των περιορισμών από την ΕΚΤ.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημέιωσε ότι «Καμία οικονομία δεν μπορεί σε βάθος χρόνου να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της από ίδιες πηγές δίχως να δανείζεται είτε από τον ιδιωτικό είτε από τον δημόσιο τομέα».
Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για το καλό σενάριο προσθέτοντας με νόημα ότι «όλοι ξέρουν τι θα συμβεί αν δεν επιτευχθεί συμφωνία στις 24 Απριλίου».
Απαντώντας σε ερώτηση του τι επιδιώκει να κερδίσει η Ελλάδα από την επίσκεψη Τσίπρα στην Μόσχα ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι «είναι απλά μία επίσκεψη σε μία, εκ παραδόσεως, φιλική χώρα. Σε καμία περίπτωση, όπως υποστηρίζουν ορισμένα ΜΜΕ, δεν υπάρχει αλλαγή της ελληνικής στάσης σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη και την Ε.Ε. Το βασικό θέμα είναι η διατήρηση των σχέσεων με τους εταίρους και τους πιστωτές μας και αυτό δεν αλλάζει από την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Μόσχα».
Επικαλέσθηκε, ακόμη, την κοινή θρησκεία με τη Ρωσία ξεκαθαρίζοντας, παράλληλα, ότι «Είμαστε μέλη της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης και επιθυμούμε να παραμείνουμε».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε και για τις «κόκκινες γραμμές» της διαπραγμάτευσης σημειώνοντας ότι «αρκετοί από αυτούς με τους οποίους διαπραγματευόμαστε στα τεχνικά κλιμάκια είναι οι ίδιοι που εμπλέκονταν με το προηγούμενο πρόγραμμα. Αυτό είναι το «παιδί» τους, έχουν δουλέψει τέσσερα χρόνια και δεν είναι εύκολο να το αποχωριστούν. Γι' αυτό κάποιες φορές είναι ευκολότερο, πράγματα όπως νέες ιδέες ή εκτιμήσεις για το πού το προηγούμενο πρόγραμμα πέτυχε και πού απέτυχε, να γίνονται στα πλαίσια πολιτικής διαπραγμάτευσης».
«Θα πρέπει, όμως, να υπάρχουν κόκκινες γραμμές, καθώς διαφορετικά δεν έχει νόημα η ψήφος των Ελλήνων» τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσθέτοντας σε αυτές την άρνηση για νέες μειώσεις μισθών και λήψη μέτρων που ενισχύον την ύφεση στην οικονομία.
Εκτίμηση του κ. Τσακαλώτου, πάντως, είναι ότι οι δανειστές θα αποδεχτούν τις «κόκκινες γραμμές» και ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία.