Το κόστος της τριήμερης συνεδρίασης της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους βρέθηκε στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου- υπερπαραγωγή που παραχώρησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Μετά από τη δημοσίευση των δαπανών, που προσεγγίζουν τα 17.000 ευρώ για τη φιλοξενία και τη σίτιση των μελών της επιτροπής και έπειτα από σχετική ερώτηση που δέχθηκε, η πρόεδρος της Βουλής πέρασε στην... αντεπίθεση, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα φημίζεται για τη φιλοξενία της και αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να καλυφθούν τα έξοδα μετάβασης, διαμονής και σίτισης όσων μετέχουν στην επιτροπή.
«Ο μέσος όρος γεύματος για τα μέλη της είναι υποδιπλάσιος από εκείνον που υπήρχε κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας. Είναι 19 ευρώ το άτομο, ενώ το κόστος του δωματίου είναι 90 ευρώ, σε σύγκριση με τα 130 ευρώ της προεδρίας», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου, που πρόσθεσε ότι κανένα από τα μέλη της επιτροπής δεν παίρνει αμοιβή.
«Αντίθετα, ως παράδειγμα να αναφέρω ότι το νομικό επιτελείο της Hogan Lovells της διεθνούς εταιρείας που προσελήφθη 2011 για να συνδράμει τη χώρα να διεκδικήσει αξιώσεις έναντι της Siemens, η ίδια που συνέβαλε στον άκυρο εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens, χρέωσε 337,5 ώρες με 520 ευρώ την ώρα, 16,2 ώρες επί 400 ευρώ, 82,7 ώρες επί 400 ευρώ και τα λοιπά. Ολα αυτά, συναθροίζονται σε 891.398,35 ευρώ για να παραιτηθεί η Ελλάδα από αξιώσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, όχι για να διεκδικήσει διαγραφή», τόνισε.
Η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι η επιτροπή δεν έχει τίποτα να φοβηθεί και έκανε λόγο για «οργιώδη» πόλεμο. «Εκείνοι που λυσσομανούν είναι εκείνοι που σπεύδουν να αυτο-προσδιοριστούν ως θιγόμενοι από την αποκάλυψη της αλήθειας», πρόσθεσε και σημείωσε ότι αν οι επικριτές της «έχουν την ιδιότητα του δημοσιογράφου, αυτό σημαίνει κάποια πράγματα περισσότερα».
Σε επίμονες ερωτήσεις σχετικά με το τρέιλερ για το έργο της επιτροπής, με σύνθημα «Ελεγξέ το, διάγραψέ το», ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωνε μετά από τη συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να καλύπτει τις υποχρεώσεις της στο διηνεκές, η κ. Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για «προσπάθεια υπονόμευσης», διερωτήθηκε «ποιος έχει συμφέρον να προσπαθεί να μην γίνει αυτός ο έλεγχος» και τελικά απάντησε: «Γίνεται να υπάρχει τεκμηρίωση για διαγραφή χρέους και ο υπουργός Οικονομικών να πει ''δεν τη χρησιμοποιώ''; Εγώ δεν έχω τέτοια ανησυχία». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου και του Αλέξη Τσίπρα στις εργασίες της επιτροπής δείχνει ότι υπάρχει σύμπλευση και σύμπνοια.
Οσο για το σποτ, αποκάλυψε ότι θα υπάρξουν κι άλλα, αν και δήλωσε ότι δεν έχει αναλάβει και ρόλο... καλλιτεχνικού διευθυντή, καθώς αυτό είναι έργο άλλων.
Τέλος, ρωτήθηκε αν η επιτροπή θα εξετάσει και τα εξοπλιστικά και συγκεκριμένα την έγκριση 500 εκατ. ευρώ, χωρίς την ενημέρωση της βουλής, για τον εκσυγχρονισμό 5 αεροσκαφών, αλλά με έναν ελιγμό απέφυγε να απαντήσει ουσιαστικά. «Νομίζω ότι δεν ωφελεί να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε παραπολιτική συζήτηση για κάτι που νομίζω ότι επιχειρείται να αναδειχθεί σε κεντρικό πεδίο της επικαιρότητας. Να είστε βέβαιοι ότι η επιτροπή δεν θα αγνοήσει τίποτα ούτε θα κάνει στραβά μάτια. Αλλά δεν θα γίνει εργαλείο πολιτικής εκμετάλλευσης», είπε.
Για τη συγκεκριμένη συνέντευξη Τύπου- υπερπαραγωγή οι υπάλληλοι της βουλής... έτρεχαν από νωρίς, για να αλλάξουν τη διαρρύθμιση του εντευκτηρίου, προκειμένου να στηθούν οι καρέκλες αλλά και οι τέσσερις κάμερες για την τηλεοπτική κάλυψη.