600.000 Έλληνες διαπραγματεύονται για τα δάνεια και τις κάρτες τους - iefimerida.gr

600.000 Έλληνες διαπραγματεύονται για τα δάνεια και τις κάρτες τους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένας πολύ δύσκολος χειμώνας ξεκινάει για εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με δραστικές περικοπές στους μισθούς, αυξημένη φορολογία και συνολική μείωση του οικογενειακού εισοδήματος που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει το 50%. Ταυτόχρονα περισσότεροι από 800000 είναι ήδη άνεργοι με τις προοπτικές εξέυρεσης εργασίας να μην είναι καθόλου ευοίωνες.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία περισσότεροι από 600.000 Ελληνες διαπραγματεύονται αυτή την εποχή με τις τράπεζες την αναχρηματοδότηση των οφειλών τους καθώς δεν μπορούν πλέον να αποπληρώσουν δάνεια και κάρτες. Το 11%-12% των δανείων έχει σταματήσει να εξυπηρετείται ενώ στα γραφεία των καταναλωτικών οργανώσεων εισρέουν κατά εκατοντάδες οι πολίτες που προσπαθούν να υπαχθούν στις διατάξεις του νόμου της οικογενειακής πτώχευσης.

Η κατάσταση αυτή αποτυπώνει τις αλλαγές που έγιναν τους τελευταίους 16 μήνες, αλλά και τα σχέδια της κυβέρνησης ως το τέλος του χρόνου, καθώς αν συνυπολογιστούν όλα τα μέτρα που προβλέπονται στο μνημονίο, προκύπτει ότι τα οικογενειακά εισοδήματα μειώθηκαν -ή θα μειωθούν καθώς πολλά από τα μέτρα ενεργοποιούνται το επόμενο διάστημα- από 20% έως και 50%.

Αυτοί που δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται και πολύ είναι όσοι έχουν για επάγγελμα... τη φοροδιαφυγή. Με δεδομένη την ανικανότητα της κυβέρνησης να ελέγξει και να εισπράξει τα οφειλόμενα, δεν είναι λίγοι όσοι διαθέτουν αρκετούς τρόπους για να ξεφύγουν. Και αυτός ακριβώς είναι ένας βασικός λόγος που η κυβέρνηση, εγκλωβισμένη σε ένα επιτακτικό κυνήγι χρημάτων, τους αφήνει στην άκρη και παίρνει μονάχα απο εκεί που βρίσκει καθώς ουσιαστικές κινήσεις κατά της φοροδιαφυγής δεν γίνονται. Με τον χρόνο και την υπομονή των υπολοίπων να εξαντλείται μέρα με τη μέρα.

Τουλάχιστον ανανεώθηκαν οι... υποσχέσεις περί σύλληψης της φοροδιαφυγής. Στα «θα» περιλαμβάνονται: Επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων για να υποχρεωθεί ο επαγγελματίας να εμφανίσει ένα μίνιμουμ εισοδήματος. Ενεργοποίηση των ισχυροποιημένων τεκμηρίων διαβίωσης. Μείωση του αφορολογήτου ορίου (για τους ελεύθερους επαγγελματίες ο λογαριασμός θα έρθει το 2012). Νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής μέσω του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ