Η Τράπεζα της Αγγλίας ζήτησε από τις βρετανικές τράπεζες να προχωρήσουν σε σχέδια έκτακτης ανάγκης, έτσι ώστε να βρεθούν μπροστά από τις εξελίξεις και να μπορέσουν να απορροφήσουν ένα ενδεχόμενο σοκ που μπορεί να προκληθεί από μια περαιτέρω κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης χρέους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Market Watch, η έκκληση της BoE ήρθε στη επιφάνεια μέσω των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής που είδαν το φως της δημοσιότητας. Σε αυτήν, η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας σημειώνει πως η τρέχουσα αναταραχή στην Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξωτερικούς κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητας της Μ.Βρετανίας. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, το προσωπικό της κεντρικής τράπεζας «εργάζεται στενά» με το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών και την FCA για να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης.
Οι φορείς χάραξης πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας αναφέρουν συγκεκριμένα: «Η πραγματοποίηση οποιουδήποτε από τους παγκόσμιους κινδύνους που η Επιτροπή έχει εντοπίσει, θα μπορούσε να προκαλέσει απότομες αλλαγές. Αυτό θα μπορούσε, με τη σειρά του, να οδηγήσει σε μια ξαφνική επανεκτίμηση των υποκειμενικών αδυναμιών σε υπερχρεωμένες οικονομίες ή να προκαλέσει απότομη προσαρμογή στις χρηματοπιστωτικές αγορές».
Πάντως, η Τράπεζα της Αγγλίας σημειώνει πως οι βρετανικές τράπεζες έχουν μειώσει σημαντικά την έκθεση τους στην Ελλάδα από τη στιγμή που κορυφωθηκε η κρίση, αλλά εξακολουθούν να είναι στενά συνδεδεμένη με άλλες υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει ότι αν συμβεί ένα σοκ στην Ελλάδα, θα πληγούν οι άλλες ευάλωτες χώρες της νομισματικής ένωσης και έμμεσα να υπάρξει βλάβη και στον τραπεζικό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Η Επιτροπή έκρινε ότι αν ήταν η Ελλάδα και οι εταίροι της Ευρωζώνης δεν είναι σε θέση να καταλήξουν σε συμφωνία, τότε θα μπορούσαν να προκύψουν σημαντικές επιπτώσεις», καταλήγει το σχετικό σημείο του πρακτικού.