Καίτοι δεν παρουσιάζονται σημάδια χαλάρωσης στις σχέσεις της Αθήνας με τις Βρυξέλλες και οι συνομιλίες δεν προχωρούν με σταθερό βήμα, οι ξένοι επενδυτές δεν φαίνεται να ανησυχούν για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης.
Να είναι αυτό μια προσπάθεια υποτίμησης της κατάστασης ή μιας λάθος ανάγνωσης; Το σίγουρο είναι ότι δύο μήνες μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, ελάχιστα πράγματα έχουν προχωρήσει, ενώ τα μετρητά ολοένα και λιγοστεύουν. Όπως αναφέρει η Telegraph, αυτούς τους κινδύνους δεν φαίνεται να τους λαμβάνουν υπόψη οι επενδυτές που ομολογουμένως έχουν «ανασφαλή ψυχολογία» σε ζητήματα που μπορούν να επηρεάσουν τις αγορές.
Σύμφωνα με έρευνα μεταξύ των παγκόσμιων επενδυτών, μόνο μια μειονότητα των ερωτηθέντων αναμένει από την Ελλάδα να είναι το πρώτο μέλος της Ευρωζώνης που θα εγκαταλείψει το «μπλοκ» τους επόμενους 12 μήνες. Στη δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε από γερμανική εταιρεία Sentix, βρέθηκε μόνο ένα ποσοστό36.8% των ερωτηθέντων που αναμένει μία ή περισσότερες χώρες να εγκαταλείψουν το ευρώ μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Ποσοστό χαμηλότερο ακόμη και από την αντίστοιχη μέτρηση του Φεβρουαρίου (τότε το ποσοστό ήταν 38%). Παράλληλα, οι επενδυτές δεν βλέπουν ούτε κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χρεωμένες χώρες (μόλις το 27,5% το πιστεύει).
Θα υπάρξει συμφωνία
Πώς εξηγείται, άραγε, αυτή η αισιόδοξη προοπτική που απεικονίζουν οι επενδυτές, τη στιγμή που οι σχέσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της περνάει μέσα από τούνελ; ο Τζούλιαν Τζέσοπ της Capital Economics, εξηγεί το σκεπτικό του: «Η αίσθηση είναι ότι τελικά θα υπάρξει ένα είδος συμφωνίας, τουλάχιστον μέχρι να κυλήσει το υπάρχον πακέτο για τους επόμενους μήνες. Όσο βουίζει η κρίση πάνω από την Ελλάδα, οι περισσότεροι άνθρωποι αγοράζουν με την πεποίθηση ότι η συγκεκριμένη χώρα είναι μια ειδική περίπτωση και ότι η ΕΚΤ, τελικά, θα δράσει έτσι να μην υπάρξει πρόβλημα στα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης».
Ωστόσο, ο Τζέσοπ προειδοποιεί πως ακόμη και αν υπάρξει τώρα μια συμφωνία για την Ελλάδα, το μέλλον της στην Ευρωζώνη τελεί υπό αμφισβήτηση. «Θα υπάρξει μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία για το επόμενο πακέτο βοήθειας μέχρι το καλοκαίρι. Αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα οικονομικά θεμέλια επιδεινώνονται, καθώς η Ελλάδα είναι πιθανό να επιστρέψει ξανά στην ύφεση και τον αποπληθωρισμό».