Εκατό εκατ. ευρώ θα μπορούσε να εισπράξει το κράτος από τον εντοπισμό των ανασφάλιστων αυτοκινήτων, εάν ενεργοποιήσει το ήδη ψηφισμένο θεσμικό πλαίσιο.
Αυτό δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αυτοκινήτων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Δημήτρης Ζορμπάς.
Ο κ. Ζορμπάς είπε ότι «δυστυχώς η κρατική μηχανή δεν λέει να πάρει μπροστά και να αρχίσει το σαφάρι κατά των ανασφάλιστων αυτοκινήτων ώστε και το κράτος θα εισπράξει τους αναλογούντες φόρους και ένα αρνητικό κοινωνικό φαινόμενο θα εκλείψει και το Επικουρικό Κεφάλαιο Αυτοκινήτου και συνεπώς οι υπόλοιποι συνεπείς ασφαλισμένοι θα ελαφρυνθούν».
Στο μεταξύ, όπως επισημαίνεται στη νέα μελέτη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για την Παραγωγή Ασφαλίστρων Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2015, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αν αφαιρεθεί η επίδραση του κλάδου ΙΙΙ (ασφαλίσεις ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις), συνολικά, η παραγωγή των ασφαλίσεων ζωής είναι αυξημένη κατά 4,8% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2014 ενώ, αντιστοίχως, η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων (Ζωής και Ζημιών) είναι μειωμένη κατά -7,3%.
Η ΕΑΕΕ συνεχίζει την έρευνα σχετικά με την παραγωγή ασφαλίστρων (συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων συμβολαίων) και των επιστροφών ασφαλίστρων λόγω ακυρώσεων ανά μήνα μεταξύ των ασφαλιστικών επιχειρήσεων-μελών της. Στο πλαίσιο αυτό, ενσωματώθηκαν στην έρευνα τα στοιχεία μηνός Φεβρουαρίου του 2015. Συνολικά ανταποκρίθηκαν 57 ασφαλιστικές επιχειρήσεις-μέλη οι οποίες συγκέντρωναν το 91,9% της παραγωγής ασφαλίστρων στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών και το 97,8% των ασφαλίσεων Ζωής σύμφωνα με τα στοιχεία του έτους 2013. Από τις ανωτέρω επιχειρήσεις, οι 21 δραστηριοποιήθηκαν στις ασφαλίσεις Ζωής και 47 στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών.
Πάντως, γενικότερα, μετριάστηκε η πτώση στην ασφαλιστική παραγωγή το Φεβρουάριο, μετά την πτώση κατά 5,4% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης ενώ το πρώτο δίμηνο του έτους, η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων διαμορφώθηκε στα 650 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 3,3% σε ετήσια βάση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ