Τι δουλειά κάνει ένα «troll» του Πούτιν -Οι στρατιές των διαδικτυακών «πολεμιστών» του Κρεμλίνου - iefimerida.gr

Τι δουλειά κάνει ένα «troll» του Πούτιν -Οι στρατιές των διαδικτυακών «πολεμιστών» του Κρεμλίνου

ΠΟΥΤΙΝ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ηταν φοιτήτρια, νοικοκυρά και αθλήτρια ταυτόχρονα. Δεν επρόκειτο για μία εξαιρετικά πολυάσχολη γυναίκα, αλλά για ένα «troll» του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Λουντμίλα Σάβτσουκ «ζούσε» μέσα από τις παραπάνω ταυτότητες στο ίντερνετ. Υπήρξε για ένα διάστημα μέλος της διαδικτυακής «στρατιάς» του Κρεμλίνου, ή απλά ένα «troll», που βομβάρδιζε τις ιστοσελίδες με ευλογίες για τον Πούτιν και χλευασμούς για τους επικριτές του.

«Ο Πούτιν είναι εκπληκτικός», «Οι Ουκρανοί είναι φασίστες», «Η Ευρώπη έχει παρακμάσει», ήταν μερικά από αυτά που έπρεπε να γράφει σε φόρουμ η 34χρονη μητέρα δύο παιδιών, που ανταποκρίθηκε σε μία διαδικτυακή αγγελία για τη δουλειά, καθώς τη δελέασαν τα χρήματα.

«Δουλειά μας ήταν να γράφουμε με φιλοκυβερνητικό τρόπο, να ''μεταφράζουμε'' όλα τα γεγονότα με τρόπο που να υμνεί την πολιτική της κυβέρνησης και του Πούτιν προσωπικά», λέει η Σάβτσουκ μιλώντας στο AFP. Ως «troll» του Κρεμλίνου, διατηρούσε πολλά blog, ως νοικοκυρά, φοιτήτρια αλλά και αθλήτρια μεταξύ άλλων. Σε αυτά δεν έγραφε για την πολιτική, αλλά για τη ζωή στη Ρωσία. Ομως, με τις ταυτότητες που είχε δημιουργήσει στα blog, έγραφε σχόλια σε άλλες ιστοσελίδες και σε διαδικτυακές συζητήσεις. Σε μία μέση ημέρα, μπορεί να έκανε και 100 αναρτήσεις.

Κάθε πρωί, της ανέθεταν τα καθήκοντά της για τη μέρα, μία λίστα από θέματα για να σχολιάσει και μερικές ιδέες προπαγάνδας. «Η Ουκρανία ενέκρινε πλάνο μεταρρυθμίσεων για να σιγουρέψει τη βοήθεια του ΔΝΤ», ήταν ένα από τα τελευταία. Δουλειά της ήταν να σχολιάσει αυτή την πιθανόν θετική ιστορία με αρνητικό τρόπο, γράφοντας για παράδειγμα ότι «οι ανάγκες της ουκρανικής κυβέρνησης και του στρατού είναι πιο σημαντικές από εκείνες των ανθρώπων».

Πέρασε δύο μήνες κάνοντας αυτή τη δουλειά, σε ένα γκρίζο κτίριο σε μία πολυσύχναστη γειτονιά στην Αγία Πετρούπολη, μέχρι που παραιτήθηκε, παρότι έπαιρνε 700-800 δολάρια το μήνα, που θεωρούνται αρκετά καλά χρήματα εκεί.

Η διαδικτυακή «στρατιά» του Κρεμλίνου δεν είναι τελευταία ανακάλυψη. Το 2013 ένας δημοσιογράφος της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Novaya Gazeta είχε «τρυπώσει» μυστικά σε αυτή την υπηρεσία και στο ρεπορτάζ του μιλούσε για τουλάχιστον 400 εργαζόμενους.

Στο επίκεντρο της υπηρεσίας είναι τώρα το ουκρανικό θέμα- άλλωστε και στη συνέντευξη της Σάβτσουκ πριν προσληφθεί το πρώτο που τη ρώτησαν ήταν η άποψή της για τις ρωσικές κινήσεις σε αυτό το ζήτημα- ενώ στη στα «troll» έχουν προστεθεί άτομα που γνωρίζουν ξένες γλώσσες και έχουν ικανότητες στο Photoshop.

«Η δουλειά είναι σκληρή. Πρέπει να γράφεις πολλά και αρκετοί απολύθηκαν γιατί δεν μπορούσαν να εκφράσουν αυτές τις ιδέες», λέει η Σάβτσουκ. Οι περισσότεροι που απασχολούνται εκεί είναι νέοι, συχνά φοιτητές. «Αδιαφορούν εντελώς για την πολιτική. Δεν παίρνουν τίποτα σοβαρά. Για αυτούς απλά ένας τρόπος να κερδίσεις λεφτά», προσθέτει. Υπήρχαν όμως και κάποιοι που ήταν ενθουσιασμένοι. «Θεωρούσαν ότι τους είχε ανατεθεί μία σημαντική αποστολή». Το μόνο κοινό των μεν και των δε ήταν πως κανείς από τους εργαζόμενους δεν μιλά στον άλλον. Φοβούνται, γιατί το κτίριο είναι γεμάτο κάμερες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ troll Βλάντιμιρ Πούτιν
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ