Κίνα: «Το ΔΝΤ κινδυνεύει να ξεμείνει από λεφτά» - iefimerida.gr

Κίνα: «Το ΔΝΤ κινδυνεύει να ξεμείνει από λεφτά»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Κίνα κάλεσε εκ νέου χθες την ευρωζώνη να αναλάβει δράση το ταχύτερο για να αντιμετωπίσει τις κρίσεις χρέους στην διάρκεια των εργασιών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ουάσιγκτον.

«Η κρίση κρατικού χρέους στην ευρωζώνη πρέπει να επιλυθεί άμεσα για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών», είπε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας Ζιου Σιαοτσουάν. «Ισχυρά και αξιόπιστα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής είναι αναγκαία στις χώρες που πλήττονται για να ανακουφιστούν οι πιέσεις του κρατικού χρέους», είπε στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Νομισματικής και Χρηματοοικονομικής Επιτροπής, ενός βασικού διευθυντικού οργάνου του ΔΝΤ.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο επισήμανε ότι η παγκόσμια κρίση προήλθε από «μερικές ανεπτυγμένες οικονομίες», χωρίς να κατονομάσει τις ΗΠΑ.

Αν και τα προβλήματα των Ηνωμένων Πολιτειών, που επιδεινώθηκαν από σφοδρές πολιτικές συγκρούσεις, έχουν εγείρει μεγάλες ανησυχίες, ήταν η κρίση στην ευρωζώνη που μονοπώλησε τις συζητήσεις στις ετήσιες συνόδους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η άποψη που λέει ότι οι πολιτικές ηγεσίες στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε. δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν τις οικονομίες τους κερδίζει έδαφος και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί διότι προκαλεί αναταραχή στις αγορές, υποστήριξε ο Ζιου. «Η παγκόσμια συνεργασία είναι επιτακτική», τόνισε. «Ένα στοιχείο-κλειδί της συνεργασίας είναι κάθε χώρα να πάρει το θέμα στα χέρια της, να πάρει σωστά στοχευμένα μέτρα και να θέσει τα του οίκου της σε τάξη».

Για τις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες αυτό σημαίνει την άμεση υιοθέτηση «σαφών και αξιόπιστων» μεσοπρόθεσμων στρατηγικών, πρόσθεσε.

Παράλληλα ο Ζιου προειδοποίησε ότι το ΔΝΤ -που σήμερα έχει διαθέσιμα ύψους 630 δισεκατομμυρίων δολαρίων- ενδέχεται να βρεθεί σε μια κατάσταση που δεν θα έχει αρκετά χρήματα ώστε να δανείσει χώρες που το χρειάζονται, εν μέσω της αναταραχής στις χρηματαγορές.

«Καθώς εκτυλίσσεται η κρίση χρέους στην ευρωζώνη η ζήτηση για χρηματοδότηση από το ΔΝΤ εκ μέρους των μελών του αυξήθηκε δραματικά», σημείωσε. «Αλλά οι διαθέσιμοι χρηματοοικονομικοί πόροι ενδέχεται να μην αποδειχθούν επαρκείς για να καλυφθούν οι πιθανές ανάγκες χωρών που πλήττονται από την κρίση».

Η Κίνα, όπως και οι περισσότερες αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες, κατέγραψε σημαντική ανάπτυξη στην διάρκεια της κρίσης, συμβάλλοντας στην ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας μετά την ύφεση του 2008.

Όμως ο κ. Ζιου προειδοποίησε πως οι χώρες αυτές συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πιέσεις από την «υπέρμετρη παγκόσμια ρευστότητα, τις ευμετάβλητες διασυνοριακές ροές (κεφαλαίων), την εξασθένιση της εξωτερικής ζήτησης και τις απότομες στις τιμές των εμπορευμάτων και των πρώτων υλών».

Είπε πως η αναπτυξιακή προοπτική της Κίνας παραμένει «θετική» και ότι καταγράφεται αύξηση της εγχώριας ζήτησης, κάτι που το ΔΝΤ και η Ομάδα των Είκοσι (G20) θεωρούν σημαντικό για να μειωθεί η παγκόσμια ανισορροπία.

Κατά τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το κινεζικό ΑΕΠ θα αυξηθεί 9,5% το 2011 και 9% το 2012.

Ο κ. Ζιου παραδέχθηκε ότι και το Πεκίνο θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της κινεζικής οικονομίας. «Ο υψηλός πληθωρισμός παραμένει η μεγαλύτερη ανησυχία μας», είπε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κρίση ΟΗΕ Kίνα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ